Engelsk elbil-ekspert og forhandler sammenligner to ens Tesla Model 3 med vidt forskellige kilometertal. Konklusionen overrasker.
Hvor længe holder elbilers hundedyre batterier? Og hvor meget kapacitet og dermed rækkevidde taber det over tid?
De to spørgsmål dukker op igen og igen, når talen falder på elbiler. Især blandt bilister, der overvejer at tage springet fra fossil- til elbil.
Meget forståeligt. For batteriet er suverænt den dyreste del i en elbil – det er også derfor, at batteriet i stort set alle elbiler er dækket af mindst otte års garanti.
Rækkevidden i elbiler er også mindre end den, vi kender fra dieselbiler. Og hvis batteriet taber kapacitet over tid, bliver rækkevidden endnu mindre. Hvilket også bekymrer mange bilkøbere.
Der er givet mange svar på de to spørgsmål – og her kommer ét til: Denne gang fra den engelske elbil-ekspert og -forhandler R Symons. På firmaets YouTube-kanal gennemgår Symons himself forskellen på to Tesla Model 3. Og her skal man selvfølgelig tage forbehold for, at R Symons gerne vil sælge nogle biler. Men sammenligningen er alligevel interessant, fordi den indeholder nogle vilde forskelle på to ellers identiske biler. Så husk forbeholdet og læs med her.
Garagebil vs. taxa
De to Tesla Model 3 er begge tre år gamle Long Range udgaver med samme størrelse batterier men vidt forskellig historik.
Den røde har blot kørt 4.800 km og tilbragt det meste af sin tid i en garage. Antallet af opladninger er i sagens natur helt i bund, så heller ikke på den måde er der slidt meget på batteriet.
Den blå har derimod kørt mere end 300 km hver eneste dag som taxa. Over tre år bliver det til 350.000 km med mindst en opladning per dag, inklusive flittig brug af lynladere, som de fleste mener slider mere på batteriet end vekselstrømsopladning.
99,5 pct. efter tre år
R Symons har fået målt SoH – State of Health, sundhedstilstanden – på begge batterier hos det samme firma.
Resultatet overrasker. Den blå ex-taxa har stadig 88,5 pct. kapacitet på batteriet. Ifølge R Symons lader den lige så hurtigt som altid og kører 475 km på en fuld opladning.
Den røde Tesla overrasker også med en meget behersket degradering af batteri-kapaciteten.
Efter tre år yder det 99,5 pct. af sin originale kapacitet. Overraskelsen består i, at alderen ikke ’æder’ mere af kapaciteten. For egentlig har batterier ikke godt af at blive brugt så lidt. Erfaringsmæssigt taber batterier mest kapacitet i sit første leveår, hvorefter kapacitets-forringelsen fader ud og bliver stadig mindre.
Ifølge R Symons kan forklaringen være, at ejeren har været god til at efterlade den røde Model 3 med ca. 50 pct. på batteriet, når bilen stod stille.
Med større kapacitet kører den røde Tesla naturligvis længere end den blå med 350.000 km på tælleren. Men det er overraskende, at forskellen svarer til relativt overskuelige 50 km.
Holdbart kunstlæder
I sin gennemgang af bilerne viser Symons også, at den blå Tesla er sluppet ganske godt fra det hårde liv som taxa. Der er stenslag på fronthjelm og de bagerste skærmkanter. Bagkofangeren har også spor efter kufferter, der er blevet trukket og ikke løftet ud af bagagerummet.
Kabinen, især kunstlæderindtrækket, ser forbløffende velholdt ud. Det stemmer med, hvad vi hører om mange brugte biler: Kunstlæder i god kvalitet er mere slidstærkt end både stofindtræk og ægte læder.
Læderrattet er også intakt, men har dog fået rynker hele vejen rundt – en kendt ’ting’ på ældre Teslaer.
Svært at mærke forskel
Ifølge R Symons – og her spiser vi lige en engelsk five o’clock tea biscuit til – er det svært at mærke forskel på de to biler på vejen: Samme fartressourcer og ingen knirkelyde. Den blå taxa har dog fået skiftet bøsninger og vist også et par bærearme. Undervognen på Model 3 er da også kendt for disse svagheder.
Men så igen: 350.000 km er mange km. At den blå Tesla kan køre så mange km med et kapacitetstab på 11,5 pct. fortæller – endnu – en historie om, at elbilers batterier sagtens holder bilens levetid ud.
Se hele videoen herunder.