Stor, større, GM, VW, Toyota…

Med mere end 10 mio. solgte biler i 2014, holder Toyota akkurat skansen som verdens største bilproducent. Men tyske VW lægger an til overhaling.

10,23 millioner biler, varevogne og lastbiler: Toyota beholdt ikke blot titlen som verdens største bilmærke i 2014, men rundede for første gang nogensinde milepælen 10 millioner køretøjer. Det er en stigning på tre procent sammenlignet med 2013 og tredje år i træk, at japanerne kan kalde sig verdens største.

Men Toyota var ikke det eneste bilmærke med vokseværk i 2014. I Tyskland rykkede VW-koncernen også for første gang i firmaets historie forbi 10-millioner mærket med et samlet salg på 10,14 millioner køretøjer med enten et VW, Audi, Seat, Skoda, Lamborghini, Bentley, Scania eller MAN-skilt i kølergrillen.

Både Toyota og VW havde forudset, at de ville skrive historie i 2014. Men for VW er rekordsalget særligt imponerende. Dels steg salget med hele fire procent på et globalt marked, der ellers er præget af fortsat økonomisk krise og politisk ustabilitet. Dels indfrier VW-koncernen dermed halvdelen af VW-boss Martin Winterkorns ambition om at sælge mere end 10 millioner biler og blive verdens største bilproducent i 2018 fire år før tid.

Generalen hænger på
Meget tyder endda på, at VW allerede nu er ved at lægge an til overhaling af Toyota: Baseret på aggressiv vækst i Kina forventer VW at øge salget yderligere i 2015. Omvendt regner Toyota med en mindre tilbagegang på én procent i år grundet vigende efterspørgsel på det japanske hjemmemarked. Faldende brændstofpriser er heller ikke godt nyt for Toyota, der har mange små og brændstoføkonomiske biler samt hybridbiler i modelporteføljen.

Amerikanske General Motors, der også tæller Opel, blev verdens tredjestørste bilproducent i 2014 med et samlet salg på 9,92 millioner biler. GM, der frem til 2008 havde været verdens største bilproducent i næsten 80 år men derefter balancerede på fallittens rand, gik to procent frem i 2014 og cementerer dermed, at der fortsat er liv i den gamle bilgigant.

Læs mere: VW vil forkorte modellernes levetid

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here