Tesla lover igen ’billigere modeller’ – måske allerede i år

tesla billigere modeller

Tesla lover ’billigere modeller’ i årets første regnskab. Dansk analytiker er skeptisk og Elon Musk vil hellere tale om kunstig intelligens.

I nat fremlagde Tesla årets første kvartalsregnskab, som Tesla-ejer Elon Musk efterfølgende kommenterede på. Begge dele bød på flere interessante nyheder og overraskelser.

Teslas omsætning faldt 13 procent i årets første kvartal. Alligevel lykkedes det næsten at fastholde indtjeningen, blandt andet fordi Tesla producerer bilerne billigere end før.

Samtidig stiger Tesla produktionskapacitet. I dag er den på 2,3 millioner biler årligt, om et år vil den være tre millioner biler. Dermed skal Tesla også sælge flere biler – potentielt kan det resultere i yderligere prisnedsættelser.

Fremrykker nye modeller

Og så det rigtigt spændende: Både Tesla og Tesla-ejer Elon Musk gentager løftet om, at der er nye, billigere modeller på vej.

”Vi har opdateret vores fremtidige modelprogram for at fremrykke lanceringen af nye modeller i forhold til vores tidligere udmeldte produktionsstart i andet halvår 2025. Disse nye modeller, inklusive billigere modeller, vil både udnytte dele af ’næste-generation-platformen’ og vores eksisterende platforme, og kan fremstilles på samme samlebånd som vores nuværende modeller,” skriver Tesla i kvartalsrapporten.

”Så vi forventer, at det snarere bliver tidlig 2025, hvis ikke allerede sidst i år. Det (de nye modeller, red.) afhænger ikke af en ny fabrik eller et nyt, stort samlebånd. Det vil blive fremstillet meget mere effektivt på vores eksisterende produktionslinjer,” uddybede Elon Musk på det efterfølgende investormøde.

Ingen detaljer

Hverken Tesla eller Elon Musk forklarer dog, hvad ’nye, billigere modeller’ indebærer. Derfor ved vi ikke, om der bliver tale om den meget omtalte ’Model 2’ – eller måske bare billigere udgaver af eksisterende modeller som Model 3 og Model Y. Det kan være udgaver med mindre udstyr, batterier og motorkraft. Det vil være en nem måde at lancere en ny ‘basismodel’ på, men er også ren spekulation. 

Nyhedsbureauet Reuters bragte for nylig en historie om, at Tesla har droppet ’Model 2’. Efterfølgende afviste Elon Musk historien og kaldte den for ’løgn’.

Mere end en bilproducent

På nattens investormøde ville Elon Musk også hellere tale om investeringer i robotter, kunstig intelligens og den kommende, selvkørende ‘robotaxi’, som Musk vil sende på gaden i en Uber-lignende ordning.

”Vi skal ses som en kunstig intelligens/robot-virksomhed. Hvis du bare ser Tesla som en bilproducent, er det bare den forkerte ramme. Og hvis du stiller de forkerte spørgsmål, er det umuligt at give de rigtige svar,” sagde Elon Musk på pressemødet.

Han gik endda så langt som til at sige, at hvis man udelukkende opfatter Tesla som en bilproducent, skal man ikke investere i aktien.

Teslas aktiekurs steg 13 procent efter fremlæggelsen af kvartalsregnskabet.

Analytiker er skeptisk

Den danske brancheanalytiker René Tønder, der rådgiver aktører i bilindustrien i sit firma AutoInc., fulgte investormødet i nat og har efterfølgende skrevet en analyse på sin LinkedIn-profil.

Her skriver René Tønder bl.a. at resultatet i årets første kvartal var ”virkelig dårligt. Og dårligere end forventet.”

Rene Tønder mener, at Tesla er under stort pres for at hæve salget: ”Hvis yderligere prisnedsættelser er nødvendige for at nå det mål, vil min vurdering være, at man vil gøre det.”

Tesla kan også få gode muligheder for yderligere prisnedsættelser, fordi efterspørgslen på batterier lige nu falder. Dermed kan Tesla formentlig købe batterier billigere hos sine underleverandører.

Hvad angår løftet om, at en ny, billigere model er lige på trapperne, er René Tønder en smule skeptisk:

”Tesla skulle hive en kanin op af hatten for at stoppe faldet i aktiekursen. Og den kanin var informationen om, at man vil introducere nye modeller hurtigere end hidtil forventet. Men Tesla har tidligere annonceret ambitiøse tidsrammer for nye modeller uden at kunne overholde dem. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis det også sker denne gang,” skriver han i analysen.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here