BILTEST: BYD Atto 2 er rummelig og veludstyret til prisen. Men rækkevidde, ladeeffekt og irriterende assistenter trækker ned.
Hvilken bil?
Den kinesiske elbil BYD Atto 2 fra verdens største elbilfabrikant stryger ind i et meget attraktivt segment. Dér, hvor prisen er lidt over 200.000 kroner. BYD Atto 2 er netop blevet sat 10.000 kr. ned, så den billigste koster nu 210.000 kr., den dyreste – testbilen – står i 225.000.
Atto 2 er fysisk på størrelse med Peugeot E-2008, men i passagerafdelingen er kineseren mere gæstfri. Bortset fra en enkelt, uforklarlig bagsæde-mangel – som jeg vender tilbage til. Bagagerummet napper 400 liter, og fra basisversionen Active er udstyrslisten lang og sikkerhedspakken solid.
For de 15.000 kr., som Boost koster mere end Active, får man p-sensorer foran, 360 graders kamera, varme i rattet, en lidt større infotainmentskærm, lidt flere højttalere, trådløs opladning af mobiltelefonen, sidespejle med klapfunktion og hattehylde.
Batteriet er på 45 kWh og rækkevidden kun lige over 300 kilometer. Sammen med en mildest talt sølle ladeeffekt på maksimum 65 kW er batteripakken Atto 2’s største hæmsko. Et større batteri, der angiveligt skulle give en rækkevidde på den pæne side af 400 km, ventes senere. I øjeblikket kan importøren dog ikke sige noget om, hvornår den udgave kommer. Ej heller kan der siges noget om det større batteris ladeeffekt og en forventet pris.
Vidste du at?
Build Your Dreams har siden 1995 fremstillet batterier og er grundlaget for det hele. Den første bil kom til verden i 2003, og BYD-batterierne udmærker sig i dag ved at være relativt flade – blade-battery kaldes de.
Blade-batteriet blev udviklet i 2020 og er løbende opdateret. I dag regnes det for at være blandt de mest effektive og holdbare til elbiler. Blandt andet også Tesla benytter BYD blade-batterier i visse udgaver af Model 3.
I Kina hedder Atto 2 i øvrigt Yuan Up.
Hvordan er førerpladsen?
Materialer og finish er på et højt niveau til prisen. Forsæderne indstilles elektrisk, er betrukket med kunstlæder, og det hele tager sig ganske indbydende ud. Sæderne er store nok til mine 188 centimeter, omend jeg savner lændestøtte.
Skærmen foran føreren er på 8,8 tommer. Antallet af informationer er ganske mange og skriften for visse af informationerne lille. Infotainmentskærmen er i topmodellen Boost på 12,2 tommer. Skærmen kan, på typisk BYD-vis, rotere 90 grader, så hvis man ønsker det hele på højkant, så værsgo. Hvis bredformatet er det foretrukne, jamen så vælg det. Efter min mening er rotationen mest et gimmick.
Atto 2 lider af samme skavanker som mange andre kinesiske biler ud fra devisen “better safe than sorry”. Selv et langvarigt kig i bakspejlet eller på infotainmentskærmen afføder prompte en insisterende og meget hørbar reprimande.
Big Brother China is watching you. Hey BYD-assistenten tøver ikke et sekund med at kræve førerens fulde opmærksomhed rettet lige frem i kørselsretningen.
Assistenten kan heldigvis kobles ud, men det kræver en række tryk på skærmen ved hver start for at være sikker på, at hun blander sig så lidt som muligt.
Alene aktivering af varme i rattet kræver seks tryk på skærmen, hvis man gerne vil ende ved det skærmbillede, man startede fra. Det holder simpelthen ikke – der er alt for meget skærm-fedteri.
Hvordan opleves kabinen?
Som nævnt i præsentationen af bilen: En uforklarlig hjerneblødning synes at have ramt de BYD-folk, som havde ansvaret for Atto 2’s bagsæde. Grundlæggende er der god plads til tre, både i højde og bredde. Det flade batteri gør, at afstanden fra gulvet til sædet ikke er så kort som i mange andre elbiler, så voksne sidder faktisk ret bekvemt med benene og har dertil masser af lys og udsyn.
Men hov – her kommer hjerneblødningen: Der er ingen nakkestøtte til personen på det midterste sæde.
BYD mener forhåbentlig ikke, at der ikke skal sidde personer, som er højere end 130 cm på midtersædet. Men hvad er forklaringen så? Hvilkenbil spurgte importøren fem dage før publicering af testen, og tilbagemeldingen var, at man var i fuld gang med at undersøge det, og “når jeg har et svar, vender jeg tilbage til dig”.
Trods en venlig rykker nåede svaret ikke frem. Det kan der være masser af gode forklaringer på. Men man kan ikke lade være med at tænke, at det måske er lidt vanskeligt at finde en bare nogenlunde fornuftigt forklaring på den bortkomne nakkestøtte.
En anden “smutter” er bagklappens åbning. Hvis man er i nærheden af 180 cm høj, så husk at dukke dig under den åbne klap. Medmindre du gerne vil i smertelig nærkontakt med den.
Et anhængertræk kan monteres, og Atto 2 må trække 750 kilo.
Er sikkerheden i orden?
Den kinesiske BYD Yuan Up og dermed Atto 2 er fra 2024, men den er endnu ikke crashtestet af Euro NCAP. I modsætning til mange andre nye biler har den ikke airbag mellem forsæderne, og det vil formentlig trække ned i Euro NCAP’s bedømmelse.
Alle seks BYD-modeller, som hidtil er blevet testet, har dog scoret de maksimale fem stjerner, men vi må vente lidt endnu på klarhed over, om Atto 2 holder til møderne med betonklodser og pæle hos Euro NCAP.
På plussiden tæller mængden af aktivt sikkerhedsudstyr med bl.a. adaptiv fartpilot, vognbaneassistent og tilpasning af farten i overensstemmelse med hastighedstavlerne.
Assistenterne formodes at fungere i overensstemmelse med Euro NCAP’s krav, men oplevelsen af dem irriterer. Vognbaneassistenten, der skal holde bilen på rette plads mellem stregerne, føles ikke som en ven, der passer på dig, men derimod som en træls mand, du lægger arm med. Rattet bliver tungt og trægt, og man har hele tiden fornemmelsen af ikke at have fuld kontrol over bilen. Bilen bestemmer, du gør ikke.
Den adaptive fartpilot fungerer utilfredsstillende abrupt og ikke gelinde. Afpasning af hastigheden sker i irriterende og meget lidt komfortable ryk.
I øvrigt dumpede storebror Atto 3, da Euro NCAP i efteråret satte ekstra fokus på bilernes aktive sikkerhedssystemer. Den adaptive fartpilot var ganske enkelt ikke intelligent nok, og Atto 3 fik karakteren “kan ikke anbefales”.
Hvordan kører den?
Atto 2 er ikke en bil, man skal opføre sig alt for kækt i. Prioriteten er komfort og intet andet – og det er den god til. 17 tommer-hjulene med høj dækprofil er med til at øge komforten, og al støj er også gemt godt af vejen. Styretøjet er let, og de fleste vil garanteret finde sig godt tilpas.
Men kæk – dét skal man helst holde sig fra. Bilens vægt er relativt lav – knap 1,6 ton – dens elmotor yder 177 hestekræfter og trækker på forhjulene. Er underlaget en smule vådt, og trykker man lidt for kraftigt på højre pedal på vej ud af et sving, mister bilen grebet og kører mere ligeud end følger hjulenes retning.
Hvis man for hurtigt letter højrefoden, risikerer man, at bagenden kommer i en mindre udskridning, inden de elektroniske hjælpesystemer får rettet op på det hele. Uelegant og for mange sikkert en temmelig ubehagelig oplevelse på en dansk regnvejrsdag.
Som en kollega har udtrykt det:
Atto 2 er lige så usikker på benene som butleren i “90 års-fødselsdagen” nytårsaften, når han serverer dessert for Miss Sophie.
Hvordan er motor og opladning?
Atto 2 er sat i verden som en bil til de store byer. Med et beskedent batteri på 45 kWh er den maksimale rækkevidde 312 km. I vinterhalvåret ikke over 200 km.
Den maksimale ladeeffekt er lav, kun 65 kW, og det blev prøvet af. Varmepumpen må formodes at forberede batteriet optimalt, når man på navigationsanlægget har sat en lynladestander som mål om godt 40 kilometer. Fremme ved ladestanderen med cirka 20 pct. på batteriet og en behagelig forårstemperatur på 18 grader blev stikket sat i … og effekten toppede kortvarigt på 55 kW. Det meste af tiden lå den omkring 45 kW.
Det er ikke tilfredsstillende.
Storebror Atto 3 og selv den mindre Dolphin har et batteri på 60 kWh, der lader med 85 kW. Man må som et minimum formode, at det også finder vej til Atto 2 med det større batteri, som vi ikke ved, hvornår kommer.
Op mod en fjerdedel af testkilometerne blev tilbagelagt på motorvej med 110 km/t, resten i by og på landevej. Gennemsnitsforbruget endte på 5,5 km/kWh. På papiret står den til 6,25.
Passer prisen?
210.000 kr. for al den plads og alt det udstyr i Active-grundmodellen er en meget stærk pris. Yderligere 15.000 kr. for Boost med bl.a. p-sensorer foran, 360 graders kamera, varme i rattet, trådløs opladning af mobiltelefonen og sidespejle med klapfunktion er en rimelig merpris.
Er der alternativer?
Atto 2 er stærk på pris og udstyr. Men den har også sine begrænsninger som beskrevet, og så er den fra Kina, hvilket kan spille en rolle for nogle bilkøbere.
Umiddelbart vurderet bliver Toyota Urban Cruiser, når den triller ud på vejene til efteråret, en særdeles stærk konkurrent. Det er en Toyota med det gode ry og rygte, som følger med, og med 300 kilometers rækkevidde og godt med udstyr er prisen 235.000 kr. Med et batteri til 400 kilometers kørsel er prisen 250.000 kr.
Jeep Avenger kører 400 km på en opladning og koster fra 220.000 kr. Den mangler udstyr i forhold til Atto 2, men ikke charme. Peugeot E-2008 med 335 kilometers rækkevidde koster 235.000 kr. Også den er distanceret på mængden af udstyr.
Der findes billigere og mindre elbiler derude med tilsvarende rækkevidde, men større udstråling: Citroën ë-C3, Fiat Grande Panda (når den kommer), Hyundai Inster og Renault 5 E-Tech, der alle fås til under 200.000 kr.
Konklusion
For: Udstyr, plads, komfort.
Imod: Rækkevidde, ladeeffekt, hidsige alarmer, charmeforladt.
Hvilkenbil siger:
Kan man klare sig med lidt mindre plads, er der andre, mere velfungerende og ikke-kinesiske løsninger derude.
FAKTA: BYD Atto 2 Boost
Vejl. pris: 224.995 kr.
Pris billigste (Active): 209.995 kr.
Privatleasing: Pt. ikke muligt
Årlig ejerafgift: 840 kr.
Garanti (mekanisk): 6 år/150.000 km
Garanti (batteri): 8 år/200.000 km
Sikkerhed (Euro NCAP): Ikke testet
Antal airbags: 6
Længde/bredde/højde: 431/183/168 cm
Akselafstand: 262 cm
Bagagerum + frunk: 400/1.340 liter + 0 liter
Køreklar vægt: 1.570 kg
Anhængervægt: 750 kg
Batterikapacitet (brutto): 45 kWh
Rækkevidde (WLTP): 312 km
Forbrug (WLTP): 6,25 km/kWh (16,0 kWh/100 km)
Forbrug i test: 5,5 km/kWh (8-18 grader, let vind, mest tørt)
Ladeevne: Op til 65 kWh DC/11 kWh AC
Opladningstid: Ca. 37 minutter (10-80 pct. ved DC-hurtiglader), ca. 4 timer og fem minutter (10-100 pct. ved 11 kW AC)
Effekt/moment: 130 kW (177 hk), 290 Nm, forhjulstræk
0-100 km/t: 7,9 sek
Topfart: 160 km/t
Særligt standardudstyr:
Aut. nødbremse m. fodgænger- og cyklistgenkendelse, adaptiv fartpilot m. tilpasning af hastighed efter vejskilte, aktiv vognbaneassistent, blindvinkel-advarsel, advarsel v. døråbning, vejskiltegenkendelse, advarsel om trafikanter bag bilen, LED-lygter m. aut. op- og nedblænding, p-sensor for og bag, 360 graders kamera, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, elektrisk indstillelige sidespejle m. varme og klapfunktion, varme i forsæder og rat, elektrisk justerbare forsæder, kunstlæder på sæder, nøglefri adgang og start, 8,8 tommer førerdisplay, 12,2 tommer infotainmentskærm, navigation, DAB-/FM-radio, 8 højttalere, stemmestyring, Apple CarPlay/Android Auto, trådløs opladning af mobiltelefon, varmepumpe, V2L-funktion, panoramaglastag, metallak (grå), 17 tommer alufælge,
Anden metallak end grå: 5.600 kr.
Anhængertræk: 14.000 kr.