BILTEST: Polestar 4 byder på en vild blanding af høj komfort og overlegen power kombineret med gæt-en-knap betjening og ingen bagrude.
Hvilken bil?
Polestar 4 er den anden model efter Polestar 2 fra det kinesiske bilmærke, der er udsprunget af Volvo og har udviklingsafdeling i Göteborg.
Efter flere forsinkelser kom Polestar 4 for alvor til salg i Danmark tidligere i år. Opgaven er klar: Polestar 4 skal være med til at løfte det bekymrende lave salg, så mærket kan begynde at tjene penge. Krisen kradser nemlig efter et sløjt 2024, hvor Polestar så sig nødsaget til at skifte chefen Thomas Ingenlath ud med den erfarne talknuser Michael Lohscheller. Han er kendt som manden, der fik Opel til at give overskud – det svarer næsten til at trække sværdet op af den berømte sten. Og det er præcis opgaven for Lohscheller i Polestar.
Her tester vi mellemudgaven af Polestar 4. Den hedder Dual Motor Long Range og har et batteri på 100 kWh brutto, hvilket giver en rækkevidde på 590 km. To identiske elmotorer giver firehjulstræk og yder tilsammen voldsomme 400 kW (544 hk). Med udstyrspakkerne Pilot og Plus er prisen 571.000 kr., men vi ved, at det er muligt at få pæne rabatter. Med lidt held findes der også stadig lagerbiler i den såkaldte Nordic Edition, der med samme udstyrspakker koster 530.000 kr.
Vidste du at?
Polestar begyndte som Volvos svar på BMWs M-biler – altså særligt sportslige performancebiler. Hurtigt forvandlede Polestar sig dog til et selvstændigt mærke med fokus på dynamik og design. Bag Polestar står kinesiske Geely, der også ejer Volvo samt Lotus, Lynk & Co og Zeekr, der ventes til Danmark senere i år.
Mens Polestar er en succeshistorie i Danmark, hvor mærket er blandt de bedst sælgende kinesiske bilmærker, ser det anderledes ud i resten af verden.
I 2023 forventede Polestar at sælge 124.000 biler globalt. Det blev til 52.796 biler – altså mindre end det halve. Sidste år gik det endnu værre – til trods for, at modeludvalget blev tredoblet. Alligevel faldt det samlede salg i 2024 til blot 44.851 biler.
I år er Polestar kommet en smule bedre fra land med et samlet salg på 12.000 biler i første kvartal. Det er 76 pct. bedre end samme kvartal året før, men stadig alt for lidt, hvis mærket skal overleve på sigt. Polestar har aldrig tjent penge, og gælden anslås at være på mindst 30 mia. kr. Det er i dét lys man skal se Polestar 4: Sammen med SUVen Polestar 3 og den kommende Polestar 5, er det nye modeller, der bare skal lykkes.
Hvordan er førerpladsen?
Polestar 4-kabinen bygger videre på den stramme, skandinaviske stil fra Polestar 2 – bare med en større centerskærm og mere plads.
Polestar kalder bilen en SUV-coupé, men faktisk er den relativt lav, og sådan opleves den også fra førersædet. Her foregår al betjening, bortset fra to trykfelter i rattet og en stor volumeknap til lydanlægget mellem forsæderne, via den store infotainmentskærm.
Vi kender det fra Tesla, men desværre er Polestars software og menuer slet ikke lige så intuitive. Tværtimod er betjeningen svær at finde rundt i, selv om jeg fik en grundig introduktion af den lokale Polestar-sælger. De favorit-genveje, som vi valgte, forsvandt første gang bilen blev slukket.
Men det virkeligt forvirrende er knapperne i rattet. Cirka halvdelen af funktionerne har ikke et symbol på rattet, så du skal huske, hvor du skal trykke – i blinde – for at få en bestemt funktion. Nogle gange får du hjælp i førerdisplayet, andre gange ikke. At slippe for emsige advarsler om fartgrænser og uopmærksomhed er også en omstændelig og ulogisk affære, når du ikke kan benytte genveje. Men vi glæder os over Polestars meget skandinavisk enkle og cool stil, hvor den tydelige grafik altid er i hvid, orange og sort. Det ser godt ud.
Hvordan opleves kabinen?
Tre ting gør stort indtryk på os i Polestar 4 kabinen.
Det første er finish og byggekvalitet. Den er tårnhøj. Alt fra plast-overflader til dørsmæk oser af kram og sætter en konkurrent som den nye Audi A6 e-tron fuldstændig i skyggen. Respekt!
Det næste er bagsædet, hvor der ikke er nogen bagrude. Ifølge Polestar for at skabe særlig god siddekomfort. Der er da også god benplads på bagsædet og den el-justerbare hældning af ryglænet er lækker luksus. Desværre mangler der lige så meget støtte under lårene i det flade bagsæde som i mange andre elbiler, hvor batteriet giver et højt gulv.
Hvorfor har Polestar ikke vinklet siddehynden? Eller gjort den el-justerbar. Dét ville have imponeret os. Nu taber Polestar idéen med den manglende bagrude på gulvet, der ender som en tom design-gimmick.
Det tredje er, at bakspejlet er erstattet af en videoskærm. Uden bagrude ’ser’ man i stedet bagud gennem et kamera på taget. For undertegnede et klart minus: Mine midaldrende øjne kæmper med først at se langt ud gennem forruden og derefter kort på den lille skærm i ’bakspejlet’. Der mangler dybde i ’spejlet’, og det er svært at bedømme afstand bagud.
Er sikkerheden i orden?
Euro NCAP har endnu ikke crashtestet Polestar 4. Til gengæld har den større Polestar 3 netop bestået testen med glans og fem ud af fem stjerner.
Polestar 3 har faktisk den hidtil bedste beskyttelse af børn i bilen i NCAPs historie og præsterer i det hele taget på et meget højt niveau. Polestar kan da også trække på årtiers ekspertise inden for sikkerhed fra søster-selskabet Volvo – og det udnytter kineserne altså flot. Vi har ingen grund til at tro, at ikke også Polestar 4 slipper fra Euro NCAPs crashtest med topkarakter.
Under testen var vi dog skuffede over motorvejsassistenten Pilot Assist, der skal holde bilen lige i sporet, mens den adaptive fartpilot selv sørger for at holde afstand. Korrektionerne af rattet er for tydelige, og det giver en ’hakkende’ køreoplevelse. Her er køreassistenterne i særligt de tyske premiummærker langt bedre til fastholde en glidende kørestil med næsten umærkelige korrektioner. Farligt er det ikke, men det går ud over komforten i en ellers meget komfortabel bil.
Hvordan kører den?
For Polestar 4 er uhyre komfortabel. Især på de lange, lige stræk på motorvejen, hvor vi nyder et lavt støjniveau og en affjedring, der både sluger store bløde og små skarpe ujævnheder.
Komforten er tårnhøj – på niveau med Mercedes EQE og bedre end BMW i5 og VW ID.7. Kun den nye Audi A6 e-tron gør det bedre.
Tyskeren er også mere dynamisk, for når vejen svinger, kan Polestar 4 ikke skjule sin kampvægt på solide 2.355 kg. Bevares, styringen er præcis og den massive motorkraft camouflerer i nogen grad de mange kg. Men hvor de bedste elbiler som førnævnte A6 e-tron og Mercedes EQE virker mindre og lettere end de er, efterlader Polestar 4 aldrig tvivl om, at den er en sværvægter.
En sjov detalje er, at Polestar 4 i standard-mode kobler den forreste elmotor ud for at spare energi. Trykker du hårdt på speederen kobler den langsomt og progressivt elmotoren ind igen. Det fungerer fint og behersket. I performance-mode er begge motorer koblet til hele tiden, og det giver en langt mere massiv oplevelse af kraft – som så også sluger mere strøm. Men det er fint, at der er mærkbar forskel på de to indstillinger.
Hvordan er motor og opladning?
Polestar 4 er bedst som komfortabel cruiser. Reelt er de to motorer med svimlende 400 kW (544 hk) overkill, der bare øger risikoen for at gøre dig til vanvidsbilist i et uopmærksomt øjeblik. Men OK, det er imponerende, hvor hurtigt en så tung bil kan rykke fra stilstand og bare blive ved med at accelerere i et stadig vildere sug af kraft. Merprisen for firehjulstræk og dobbelt op på hestekræfter er blot 30.000 kr., så det kan næsten ikke betale sig at spare.
Bagsiden er et relativt højt strømforbrug. Vi nåede ganske vist næsten de lovede 5,2 km pr. kWh i testugen – helt præcist 5,1 km – men det er ikke imponerende i en uge med sommervejr og meget landevejskørsel. Som beslægtede Volvo er Polestar ikke specielt effektiv, men kører en fin rækkevidde på ca. 480 km hjem ved hjælp af et kæmpe batteri på 100 kWh brutto.
Opladning kunne også være mere effektiv. Mens konkurrenterne begynder at skifte til 800 volt teknologi, nøjes Polestar 4 stadig med 400 volt og en max-effekt på 200 kW. 10-80 pct. i en lynlader tager en halv time. Det går an, men imponerer ingen i denne klasse i dag.
Passer prisen?
Prisen er OK – især hvis du kan få Polestar 4 med rabat eller til kampagnepris, og det skulle være muligt.
Prisen snyder dog en smule. Basisprisen inkluderer nemlig ikke udstyr som varme i rattet, adaptive LED-forlygter, premium-sound og opgraderet interiør som egentlig bør være standard i denne klasse. Derfor skal du investere i et par udstyrspakker som Pilot og Plus-pakken for at gøre Polestar 4 komplet.
Glastag og anhængertræk lægger yderligere henholdsvis 15.000 og 24.000 kroner oven i prisen, mens en anden farve end standardlakeringen koster 15.000 kr.
Her er Polestar ikke anderledes end de tyske premiummærker, der også tager sig godt betalt for ekstraudstyr og lækre detaljer. Men måske havde vi forventet, at et kinesisk bilmærke med behov for at sælge flere biler ville være mere rundhåndede med udstyret. Igen, det handler om at købe Polestar 4 med rabat eller til kampagnepris.
Er der alternativer?
Ja, men ikke så mange som hvis Polestar 4 havde været en SUV. I stedet tilbyder den et lavere personbils-alternativ til dem, der vil lidt tættere på vejen med alle de fordele det giver i form af bedre køreegenskaber.
BMW i5 med M Sport udstyr til 590.000 kr. matcher Polestar 4 på pris og udstyr, men må nøjes med godt den halve motorkraft (250 kW – 340 hk) og træk på baghjulene. Polestar 4 står sig fint i sammenligning med BMW og tilbyder faktisk bedre komfort, mere plads og lidt længere rækkevidde, mens i5 kører lidt mere dynamisk.
Mercedes EQE 350+ AMG-edition har ‘kun’ 235 kW (320 hk) og baghjulstræk at gøre godt med, men slår Polestar 4 på endnu højere komfort og fine køregenskaber, lækker kabine, bedre betjening og ikke mindst en seriøs lang rækkevidde på 689 km. Ladetiden 10-80 pct. på 32 min er ikke noget at prale af og et par minutter langsommere end Polestars. Til 556.000 kr. kan Mercedes også konkurrere på prisen.
Det gælder ikke Audi A6 e-tron Sportback. Med firehjulstræk, 340 kW (462 hk) og laveste Progress-udstyr koster den 695.000 kr. Altså væsentligt mere end Polestar 4, der er endnu mere potent. Audi A6 e-tron kører dog klart mere dynamisk, men kan omvendt ikke matche Polestar på plads og finish.
Konklusion:
For: Komfort, finish, motorkraft.
Imod: Besværlig betjening, høj vægt, manglende bagrude, kun to års garanti.
Hvilkenbil siger:
FAKTA: Polestar 4 Long Range Dual motor m. Pilot og Plus pakke
Pris: 571.400 kr.
Anslået kontantrabat: * 35.000 kr.
Årlig ejerafgift: 840 kr.
Garanti (bil/rust): 2/12 år
Garanti (batteri): 8 år (160.000 km)
Sikkerhed (Euro NCAP): 5 stjerner (2023)
Antal airbags: 7 (inkl. centerairbag)
Længde/bredde/højde: 484/207/153 cm
Akselafstand: 300 cm
Bagagerum: 526/1.536 liter + frunk
Vægt: 2.355 kg
Anhængervægt: 750/2.000 kg m. bremse
Batterikapacitet : 94 kWh netto
Rækkevidde (WLTP): 590 km
Forbrug: 5,2 km/kWh
Forbrug i test: 5,1 km/kWh (15-22 gr., tørt, svag vind)
Ladeevne: Op til 200 kW DC/11 kW AC
Opladningstid: 30 minutter (10-80 pct. ved DC-lynlader), ca. 11 timer (0-100 pct. ved 11 kW AC)
Effekt/moment: 400 kW (544 hk), 686 Nm, firehjulstræk
0-100 km/t: 3,8 sek
Topfart: 200 km/t
Særligt standardudstyr:
Automatisk nødbremsesystem m. fodgænger- og cyklistgenkendelse, adaptiv fartpilot, blindvinkelassistent, vejskiltegenkendelse, LED-forlygter m. aut. op- og nedblænding, elektrisk justerbare sidespejle m. varme og klapfunktion, p-sensorer for og bag, 360 graders kamera, aut. nedblænding af bakspejl, regnsensor, elektrisk justerbare forsæder m. varme, lændestøtte, 2-zonet klimaanlæg, nøglefri betjening, elektrisk bagklap, 15 tommer infotainmentdisplay m. Google navigation, ambientebelysning, DAB-radio, stemmebetjening, trådløs Apple CarPlay/Android Auto, trådløs opladning af mobiltelefon, metallak, 20 tommer alufælge, varmepumpe. (* Anslået af hvilkenbil.dk)
Panoramaglastag: 15.000 kr.
Tonede sideruder bag: 5.000 kr.
Elektrisk anhængertræk: 20.500 kr.
Den “manglende bagrude” gimmick går igen i alle omtaler af Polestar 4. Men jeg har endnu ikke set nogen kommentere på om den trækker sikkerheden ned – forstået som at den blokerer for kigget gennem 2-3 biler til det højtplacerede bremselys der pludselig tænder der fremme?