BILTEST: Er Hyundai Inster elbilernes svar på VW Up? Den har i hvert fald kvaliteterne og charmerede sig til seks stjerner.
Hvilken bil?
Hyundai Inster er en af de elbiler, vi har glædet os mest til at bringe en test af. Først og fremmest fordi Hyundai Inster er billig og dermed omsider er en elbil, der er relevant og opnåelig for alle dem med begrænset bilbudget. Men ikke mindst fordi Hyundai har stor erfaring med elbiler, hvilket bør være en garanti for kvalitet.
Den funky-designede sydkoreaner, der har plads til fire, koster fra 180.000 kr. med lille batteri og 327 kilometers rækkevidde. Allerede i billigste Essential-trim er Inster bogstaveligt talt spækket med sikkerhedsudstyr og tilmed ganske godt fyldt op med udstyr af den komfortable slags. Som det fremgår af udstyrslisten nederst i artiklen.
Med testbilens store batteri på 46 kWh netto er rækkevidden 370 km og prisen 192.000 kr. For 15.000 ekstra kr. får man Advanced-udstyr med bl.a. LED-forlygter, varme i forsæder og rat, automatisk nedblænding af bakspejlet, regnsensor, læderrat, midterarmlæn mellem forsæderne, p-sensor foran og trådløs opladning af telefonen.
En pakke med varmepumpe og batterivarmer er ekstraudstyr til 7.000 kr., og til Essential kan man for 3.500 kr. købe en pakke med læderrat med varme og varme i forsæderne.
Hyundai er et af de mærker, der i årevis har været så overbeviste om deres egne kvaliteter, at de uden tøven giver en af markedets bedste nyvognsgarantier på fem år uden kilometerbegrænsning. Batteri-garantien er som de fleste andre mærkers: Otte år eller 160.000 km.
Vidste du at?
Hyundai har i endnu højere grad end på Ioniq 5 været rundhåndet med pixler. Eksempelvis består hver baglygte af 18 små, firkantede lysfelter i to rækker, og gad vide om frontens runde LED-kørelygter er inspireret af den monumentale Mercedes G-Klasse?
Måske har man også hentet design-inspiration ved at kigge på den gamle Suzuki Wagon R og kummefryseren i bryggerset.
For ganske som Wagon R er Inster lige så bred som høj. Men det skal man ikke rynke på næsen af: Noget af det vellykkede ved den 383 centimeter lange mikro-elbil er, at den er i særklasse godt udhulet.
Hvordan er førerpladsen?
Dørene åbner vidt og bredt. Både for og bag. Og som efter amerikansk flyder-forbillede hænger forsæderne sammen i ét stykke. I Essential-testbilen dog adskilt af kopholdere. Armlæn mellem sæderne hører til Advanced-udstyret.
Sæderne justeres hver for sig, og over-komfortable er de ikke – nærmest lidt hårde og uden sidestøtte. Men førersædet kan justeres i højden, så det er nemt at indrette sig. Inster er smal – 161 cm – og derfor er skulder og overarm nærmest i permanent kontakt med B-stolpen. Også selvom man ikke er mere bredskuldret end gennemsnitsbefolkningen. En lidt speciel fornemmelse, som man dog hurtigt vænner sig til.
Instrumenteringen er en større bil værdig, og den bærer præg af brugervenlighed og gennemtænkthed. De to 10,25 tommer skærme står klart og tydeligt, den berøringsfølsomme infotainmentskærm reagerer fornuftigt, og så er Inster beriget af praktiske fysiske knapper til overflod. Både under infotainmentskærmen og på rattet.
1-zonet klimaanlæg er standard ligesom bl.a. navigationsanlæg og Apple CarPlay/Android Auto.
Hvordan opleves kabinen?
Bagsædet er til to, og til to er der imponerende god plads. Både i højden og til langbenede. Sæderne støtter dog ikke overvældende godt, er ikke specielt velpolstrede, men da man næppe kører ret mange lange weekend- og ferieture i bilen, er det absolut til at leve med.
Bagagerummet er dybt og ok-rummeligt på 280 liter. I Advanced-modellen kan bagsædet forskydes i længden, så man kan øge bagagerummets volumen. Under den lille fronthjelm er der ikke blevet plads til et rum til ladekablerne.
Inster kan godt udstyres med et anhængertræk, men på krogen må kun hægtes et cykelstativ. Maks-vægten er 75 kilo.
Er sikkerheden i orden?
Eksperterne hos Euro NCAP har endnu ikke testet Inster, men som nævnt i indledningen er den spækket med sikkerhedsudstyr. Syv airbags, inklusive en mellem forsæderne, avanceret nødbremse, adaptiv fartpilot med følgefunktion og aktiv vognbaneassistent samt skiltegenkendelse,
De aktive sikkerhedssystemer fungerer overbevisende og betryggende. Ikke nervøst, ikke tøvende.
Hvis man gør det til en vane at slå de mest emsige advarselstoner fra – eksempelvis de toner, der advarer om en ‘uopmærksom’ fører, der har fjernet blikket fra vejen i mere end et halvt sekund – så er idyllen bag Inster-rattet bevaret.
Hvordan kører den?
Inster er tænkt som en bybil, og Inster er tænkt komfortabel med en eftergivende undervogn. Så det karakteriserer den. Går det lidt for hurtigt om hjørnerne på de smalle 15 tommer-hjul, krænger den mærkbart, men ikke dramatisk. Kloakdæksler og dybe frosthuller i asfalten mærkes, men fartbump konsumeres blidt og blødt.
Styretøjet er let, men præcist, og op til 90-100 km/t er den faktisk overraskende afdæmpet. Når hastigheden øges, står det ikke overraskende klart, at Inster ikke er en limousine, da støj fra vind og vej bliver meget nærværende.
Hvordan er motor og opladning?
Inster 49 kWh yder 85 kW (115 hestekræfter), og det passer fint til det, bilen skal være. Med 42 kWh-batteri er ydelsen 97 hk. 0-100 km/t tager mere end 10 sekunder, men op til 60-70 km/t er den rigeligt kvik, og du har de kræfter, du har brug for til den kørsel, som bilen lægger op til.
Speederen er let at dosere, og man vænner sig hurtigt til at skifte mellem rekuperations-trinene til fremme af en glidende og afslappet elektrisk kørsel.
Hyundais ekspertise udi elbiler er solid, og Inster virker da også overbevisende. Den maksimale ladeeffekt er i under 200.000 kroners-bilen ikke oppe i lynlader-tempo, men 85 kWh i DC-laderen rækker til at hælde fra 10 til 80 procents strøm på det relativt lille batteri i løbet af en halv time.
Varmepumpe og batterivarmer er dog ikke standard, så har man jævnligt brug for at hurtiglade på farten, vil det være en god idé at bruge 7.000 kr. på den såkaldte vinterpakke. Der også skaffer hurtigere varme i kabinen.
I løbet af testugen kørte vi kun kortvarigt på motorvej og holdt os først og fremmest på landevej og i byen, som er Insters hjemmebane. Forbruget er opgivet til 6,7 km/kWh, og i en uge med syv-otte plusgrader i snit, mest tørvejr og en del blæst holdt snittet sig på 5,2 km/kWh. Det er ok. I sommertemperaturer vil man formentlig kunne nå 6 km/kWh uden voldsomt store anstrengelser.
Passer prisen?
180.000 kr. for en pænt udstyret Inster med 327 kilometers rækkevidde er en stærk pris. 12.000 kr. mere for større batteri og en rækkevidde på 370 km er en lige så stærk pris.
Er der økonomi til mere velvære, så forkæl dig selv med 10.500 kr. til varmepumpe, batterivarmer samt varme i rat og sæder – og prisen er stadig stærk.
Selvom man vil have det absolut billigste, og selvom man kan undvære de nævnte bekvemmeligheder, går man ikke på noget tidspunkt på kompromis med kvalitet, sikkerheds- og komfortudstyr og stærk garanti.
Er der alternativer?
Volkswagen-koncernen er stadig et par år fra at kunne diske op med elektriske konkurrenter til Hyundai Inster, men det kan Citroën med ë-C3 – hvis altså Stellantis-koncernen efter mere end et års tilløb snart får gang i leveringerne. ë-C3 koster som Inster fra 180.000 kr., og en anden franskmand, Renault 5 E-Tech, koster fra 185.000 kr. Visuelt er Inter, ë-C3 og 5 E-Tech meget forskellige, og en mere præcis sammenligning på pris og standardudstyr kræver en minutiøs gennemgang, der vil være for omfattende her.
Selvom de prismæssigt i udgangspunktet er tæt på hinanden, trækker det ned i franskmændenes karakterbøger, at de kun giver to års nyvognsgaranti.
Andre kommende konkurrenter er bl.a. BYD Surf, Fiat Grande Panda, Kia EV2, Renault Twingo og Nissan Micra.
Den statsejede kineser MG, der i Danmark bliver importeret af Kia, er som Kia stærk på garantien, og MG4 og MG ZS EV, der begge er fysisk større end Hyundai Inster, fås lige nu til hhv. 185.000 og 170.000 kr.
Peugeot e-208 koster fra 200.000 kr., retrocharmøren Fiat 500e fås til 210.000 kr., og kinesiske BYD Atto 2 løber op i 220.000 kr.
Konklusion
For: Pladsudnyttelse, udstyr, komfort, garanti.
Imod: Varmepumpe ikke standard, kun fire sæder
Hvilkenbil siger:
FAKTA: Hyundai Inster Essential 49 kWh
Vejl. pris: 191.990 kr.
Pris billigste (Essential 42 kWh): 179.995 kr.
Privatleasing: 3.195 kr./måned, 9.995 kr. i førstegangsydelse, 10.000 km/år, leasingperiode 12-36 måneder
Årlig ejerafgift: 840 kr.
Garanti (mekanisk/lak/rust): 5/5/12 år
Garanti (batteri): 8 år/160.000 km
Sikkerhed (Euro NCAP): Ikke testet
Antal airbags: 7 (inkl. centerairbag)
Længde/bredde/højde: 383/161/161 cm
Akselafstand: 258 cm
Bagagerum + frunk: 280/1.059 liter + 0 liter
Køreklar vægt: 1.410 kg
Anhængervægt: 0 kg (cykelholder mulig)
Batterikapacitet (netto): 46 kWh
Rækkevidde (WLTP): 370 km
Forbrug (WLTP): 6,7 km/kWh
Forbrug i test: 5,2 km/kWh (4-12 grader, kraftig blæst, tørvejr)
Ladeevne: Op til 85 kWh DC/11 kWh AC
Opladningstid: Ca. 30 minutter (10-80 pct. ved DC-lynlader), ca. 4,5 timer (0-100 pct. ved 11 kW AC)
Effekt/moment: 85 kW (115 hk), 147 Nm, forhjulstræk
0-100 km/t: 10,6 sek
Topfart: 150 km/t
Særligt standardudstyr:
Aut. nødbremse m. fodgænger- og cyklistgenkendelse, adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent m. følgefunktion, skiltegenkendelse, LED-kørelys, aut. op- og nedblænding, p-sensor bag, bakkamera, elektrisk justering af sidespejle m. varme og aut. klapfunktion, højdejusterbart førersæde, 1-zonet klimaanlæg, 4 x elruder, 10,25 tommer førerdisplay, 10,25 tommer infotainmentskærm, navigationsanlæg, bluetooth, Apple CarPlay/Android Auto (kabel), nøglefri adgang, 15 tommer stålfælge.
Metallak: 6.495-7.995 kr.
Komfortpakke (læderrat, varme i rat og forsæder): 3.495 kr.
Vinterpakke (varmepumpe og batterivarmer): 6.995 kr.
Cykeltræk: 13.795 kr.
Af redaktionen