BILTEST: Lækkerheden kan ingen tage fra Lexus RZ 300e, men motorkraft, ladetid og rækkevidde er ikke på omgangshøjde med konkurrenterne.
Hvilken bil?
Lexus er bilgiganten Toyotas luksusmærke og RZ 300e er derfor den fine Lexus-udgave af elbilen Toyota bZ4X. Altså en bZ4X i jakkesæt med slips, manchetknapper og silketørklæde til de kræsne, velbeslåede bilkøbere.
Teknisk er der tale om søsterbiler på samme platform med et batteri på 64 kWh netto, en elmotor med 150 kW (204 hk), der trækker på forhjulene og en rækkevidde på 475 km. Lynladeeffekten topper ved 150 kW og under optimale forhold tager det en halv time at lade batteriet 10-80 pct. Teknisk er det i bedste fald gennemsnitlige præstationer, men Lexus handler om noget andet. Om prestige, finish og et ry for at lave verdens måske mest fejlfrie biler. I den sammenhæng er merprisen for Lexus-udgaven af bZ4X overraskende lille: Mens en veludstyret Toyota bZ4X med Executive-udstyr koster 375.000 kr., skal du blot give 10.000 kr. mere for Lexus RZ 300e. Her tester vi dog topudgaven Executive til 400.000 kr.
Vidste du at?
Lexus RZ 300e kom lidt senere på markedet end bZ4X, og det er nok meget godt. Toyotas første dedikerede elbil bZ4X måtte nemlig så grueligt meget igennem, at den nåede at oparbejde et – for Toyota – plettet rygte.
Det begyndte med en forsinket lancering på grund af løse hjulbolte. Problemerne blev endnu større, da bZ4X kom ud at køre og viste sig at have alvorlige udfordringer med rækkevidde og opladning. Især i dansk vinterkulde. Motorjournalisterne vendte tommelen nedad og kunderne var – igen ukarakteristisk for Toyota – sure og utilfredse.
På den måde fik bZ4X samme svære fødsel som mange andre 1. generations elbiler. Og samme løbende opdateringer, der lige som konkurrenter har gjort den bedre over tid. Priserne er også sat ned, og det har nu flere gange bragt bZ4X til tops på det danske bilsalg. Og det bliver endnu bedre: Efter sommer kommer bZ4X i en forbedret udgave med større batteri, længere rækkevidde og hurtigere lynladning. Vi skal dog ind i 2026, før Lexus RZ 300e får samme opdatering. Som vi vil anbefale at vente på – det vender vi tilbage til.
Hvordan er førerpladsen?
Mens førerpladsen i bZ4X er lidt rumskibs-agtig med instrumenter placeret over et lille rat a la Peugeot, går Lexus mere konservativt til værks i RZ 300e. Den store forskel er den centrale infotainmentskærm, der er et par tommer større. Skærmen står knivskarpt, reagerer hurtigt og har et par lækre og meget ’Lexus-agtige’ drejeknapper til regulering af temperaturen.
Det samme gælder drejeknappen til gearvælgeren, der har samme præcise funktion som volumeknappen på en dyr, japansk forstærker. Her kan Lexus virkelig noget.
Men taber så overraskende bolden på to banale områder: Det digitale speedometer er ikke i høj opløsning, men har en mat overflade, der gør skærmen uskarp. Og rattets syntetiske læder er, – ja meget syntetisk at røre ved. Andre unødvendige irritationsmomenter er en ekstremt emsig ’træthedsassistent’, der ikke tillader to sideblik på skærmen, før den bipper advarende. Og hvorfor kan skærmen ikke huske, at man har slået lyden til navigationen fra? Eller slukke for sædevarmen i passagersædet, når passageren forlader bilen? Eller huske seneste indstilling for rekuperation af bremseenergi? Småting måske, men de forstyrrer Lexus-oplevelsen af perfektion.
Hvordan opleves kabinen?
Typisk for Toyota-koncernen kan kabinen godt se lidt rodet ud. Den er sat sammen af mange dele med forskellige overflader, men alting virker solidt skruet sammen og de fleste overflader er bløde og præcise at røre ved.
Bag rattet er ergonomien glimrende, og der er god plads på bagsædet. Selv om batteriet fylder under gulvet, er der plads til fødderne under forsædet og støtte under lårene til bagsædepassagererne.
Bagagerummet er stort og regulært og har et kæmpe kælderrum til ladekabler og lappekit under gulvet. Og den eldrevne bagklap skal bare registrere et enkelt spark under bilen, så kvitterer den straks ved at åbne bagklappen hands free. Det virker og er med til at gøre RZ 300e praktisk og hjælpsom i hverdagen.
Er sikkerheden i orden?
Lexus RZ 300e var gennem Euro NCAPs crash-test i 2023 og scorede fem af fem mulige stjerner. Karrosseriet er grundlæggende stabilt. Kun i frontalsammenstød noterede NCAP en øget belastning af både forsæde- og bagsædepassagerers brystregion. Dog uden at det var kritisk.
Lexus RZ 300e har bl.a. centerairbag, der forhindrer forsædepassagererne i at støde hovederne sammen ved påkørsel fra siden. De mange aktive sikkerhedsassistenter fungerer også godt. I vores test bemærkede vi, at vognbaneassistent og den adaptive fartpilot er god til at holde bilen i sporet og afstand til forankørende med overvejende rolige korrektioner og reaktioner.
Til gengæld var uopmærksomhedsassistenten lige emsig nok. Man skal ikke kigge længe på infotainmentskærmen før Lexus’en løfter den akustiske pegefinger med et højlydt bip. Det er irriterende og kan ikke slås fra. Se også video herunder.
Hvordan kører den?
Lexus lykkes med at få deres udgave af bZ4X til at køre som en premium bil. Affjedringen er særdeles velafstemt og på samme tid i stand til at styre præcist og fjedre komfortabelt. Selv de skarpe ujævnheder som tunge elbiler ofte ’slår’ sig på, håndterer RZ 300e med finesse. Man fornemmer, at de japanske ingeniører udnytter, at det beskedne 64-kWh batteri gør bilen lidt lettere end mange klassekammerater. Lexus’en føles i hvert fald aldrig gumpetung på vejen.
En del af forklaringen er formentligt også, at japanerne ikke er faldet for fristelsen til at montere meget store fælge. RZ 300e ’nøjes’ med 18-tommer hjul, der sikrer en ret høj dækprofil, der er med til at opsluge små, skarpe ujævnheder så effektivt.
Premium-oplevelsen understøttes af akustikglas og effektiv støjdæmpning. Kun på grov asfalt bliver dækstøjen påtrængende. De afbalancerede køregenskaber harmonerer med Lexus-mærkets luksus-udstråling og er et reelt trumfkort for RZ 300e.
Hvordan er motor og opladning?
150 kW (204 hk) og forhjulstræk er beskedent for en næsten fem meter lang Lexus. RZ 300e kommer godt afsted fra stilstand, men mangler det sug af kraft som mange elbiler har, når der skal overhales på landevejen. Det savner vi. Til gengæld har forhjulstrækket ikke problemer med at håndtere elmotorens kræfter.
Forsiden af medaljen er, at motoren er effektiv. I testugen med blandet kørsel ved 9-11 grader kørte vi 5,2 km pr. kWh. Det svarer til en rækkevidde på 330 km. Lidt mere ved 20 grader og formentlig lidt under 300 km med temperaturer under frysepunktet. Det er godkendt for en stor el-SUV med et lille 64 kWh-batteri, men man skal regne på, om det dækker ens behov.
Lexus RZ 300e kompenserer nemlig ikke for det lille batteri ved at være hurtig i lynladeren. Lexus lover en peak effekt på 150 kW – vi nåede aldrig over 112 kW. Derfor skal du også snarere forvente, at det tager 40 og ikke de lovede 30 minutter at lade 10-80 pct. Her er Lexus ikke i øjenhøjde med konkurrenterne.
Det samme gælder den tydelige ’sporvognslyd’, som motoren afgiver under acceleration. Den lette hvinen er ikke ubehagelig, men hører bare ikke hjemme i en Lexus.
Passer prisen?
Prisen er fair, når man tænker på, at man får en Lexus med klassiske dyder som lækker finish, masser af udstyr og en meget fin kørekomfort for 400.000 kr. Især i betragtning af, at det kun er 25.000 kr. dyrere end den Toyota bZ4X, som RZ 300e er baseret på. Lexus-navnet taget i betragtning er det en rimelig merpris.
Udstyret er også så omfattende, at du stort set kan skal tage stilling til, om du vil betale ekstra for en anden farve og et anhængertræk.
Er der alternativer?
Søsterbilen Toyota bZ4X Executive med nogenlunde tilsvarende Executive-udstyr, samme drivline, men 503 km rækkevidde til 375.000 kr. er oplagt at sammenligne med. For blot 25.000 kr. ekstra er det fristende at vælge den ’finere’ Lexus.
Udfordringerne for Lexus RZ 300e vokser, når vi kigger uden for Toyota-familien.
Audi Q4 Progress 45 e-tron med 558 km rækkevidde til 400.000 kr. har samme premium-oplevelse, kører lige så godt, men har hurtigere lynladning og kører længere på strømmen. Til prisen har den dog mindre udstyr end Lexus.
Mercedes EQB med 190 hk og 537 km rækkevidde til 420.000 kr. har lige så fint et navn, ganske meget udstyr, men kører ikke helt så komfortabelt som Lexus.
Tesla Model Y Long Range RWD til 360.000 kr. har 622 km rækkevidde, langt flere kræfter og lige så meget udstyr. Batteri-teknisk er den overlegen, men Tesla må også sande, at de p.t. har en udfordring med mærkets image. For nogle er Tesla ikke længere et alternativ – men en Model Y giver fortsat ekstremt meget bil for pengene.
Volvo EX40 Extended Range med 185 kW (252 hk), 572 km rækkevidde og Ultra-udstyr til 395.000 kr. er et fuldgyldigt og spændende alternativ til Lexus. Infotainment-systemet virker dog bedaget, mens opdateringen med baghjulstræk og længere rækkevidde trækker op.
Konklusion:
For: Navn, plads, premium-oplevelse, komfort og udstyr.
Imod: Rækkevidde, opladning, pletvis ulogisk betjening.
Hvilkenbil siger:
FAKTA: Lexus RZ 300e Executive
Vejl. pris, inkl. lev.: 399.500 kr.
Anslået kontantrabat: * 10.000 kr.
Årlig ejerafgift: 840 kr.
Garanti (bil): 3 år eller 100.000 km / 12 år mod rust
Garanti (batteri): 8 år eller 160.000 km (alt efter, hvad der kommer først)
Sikkerhed (Euro NCAP): 5 stjerner (2022)
Antal airbags: 8 airbags (inkl. centerairbag og airbag ved førerens knæ)
Længde/bredde/højde: 481/190/164 cm
Bagagerum (min/max): 452 liter/ikke oplyst
Vægt: 2.000 kg
Anhængervægt: 750 kg
Batterikapacitet: 64 kWh (netto)
Rækkevidde (WLTP): 475 km
Forbrug: 6,6 km/kWh
Forbrug i test: 5,2 km/kWh
Ladeevne: Op til 150 kWh DC
Opladningstid: 30 minutter (10-80 pct. ved DC-lynlader), 6,5 timer (10-100 pct. ved 11 kW AC)
Effekt: 150 kW (204 hk) / 266 Nm
0-100 km/t: 8,0 sek.
Topfart: 160 km/t
Særligt standardudstyr:
Automatisk nødbremse m. fodgænger- og cyklistgenkendelse, adaptiv fartpilot, aktiv vognbaneassistent, vejkrydsassistent, aut. nedbremsning for tværgående trafik bag, blindvinkeladvarsel, vejskiltegenkendelse, træthedsregistrering, fuld LED-forlygter m. automatisk op- og nedblænding, p-sensor for og bag, bakkamera, to-zonet klimaanlæg, elektrisk justerbare forsæder, varme i forsæder og rat, kunstlæderindtræk, akustikglas, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, 14 tommer infotainmentskærm, stemmestyring, bluetooth, trådløs Apple CarPlay, trådløs opladning af mobiltelefon, navigation, elektrisk bagklap m. fodbetjening, nøglefri betjening, 18 tommer alufælge. ( * Anslået af hvilkenbil.dk)
Metallak: 10.500 kr.