Test: Lille elbil får hjernen til at råbe nej, men hjertet til at slå

biltest mini aceman

BILTEST: Aceman er den praktiske fem-dørs udgave af ikoniske Mini Cooper. Den kinesisk byggede elbil har særligt ét es på hånden.

Hvilken bil?

Legendariske Mini – briternes svar på folkevognen og Fiat 500 – er nået til femte generation og en teknisk revolution: For første gang er den tre-dørs Cooper født som elbil, og det gælder også den lidt større Aceman, som vi tester her. Aceman er den elektriske afløser for både Mini five-door og den lille stationcar Clubman.

Aceman er 20 cm længere end Cooper. Det giver både mere plads på bagsædet og i bagagerummet samt fem døre i alt. Dermed er Aceman mere praktisk og familievenlig end Cooper uden at være nær så stor som SUV’en Countryman.

Her tester vi topudgaven Aceman SE med det største batteri på 49 kWh og 160 kW (218 hk). Med XL-pakke og John Cooper Works trim løber den op i 411.000 kr. Alt efter udstyr er rækkevidden ca. 400 km.

Billigste Aceman med basisudstyr, et lille batteri på 41 kWh og 135 kW (184 hk) koster fra 298.000 kr., men så må du nøjes med ca. 300 km rækkevidde.

Vidste du at?

Mærket Mini har været på noget af en rejse, som de siger i konsulentbranchen, når der skal reorganiseres og skæres ned. Fra englændernes foretrukne ’folkevogn’ gennem britisk bilindustris guldalder i 50erne og 60erne over den store nedtur i 70erne og 80erne til tysk ejerskab under BMW siden 1994.

Med omstillingen til elbiler er rejsen fortsat helt til Kina, hvor BMW fremstiller de elektriske udgaver af Mini i et joint venture med Great Wall Motor. Og det er kineserne, der har læderbukserne på i det samarbejde: Great Wall har både udviklet og bygget Mini Cooper og Aceman, der er fulde af kinesiske komponenter som batterier og elmotorer.

BMW har udskudt planer om at flytte produktionen ’hjem’ til Mini i Oxford. Det vil ellers være belejligt, eftersom de elektriske Minier fra Kina er hårdt ramt af EUs told på kinesiske elbiler.

Det kunne også gøre Mini mere attraktive for bilkøbere, der ikke bryder sig om, at Great Wall Motor er blandt de kinesiske bilproducenter, der har øget eksporten til Rusland, efter at vestlige bilmærker trak sig ud som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Hvordan er førerpladsen?

Lad dig ikke narre af SUV-detaljer som markerede skærmkanter og tagrælinger. Du sidder lavt i Aceman, som det sig hør og bør for en Mini.

Trods den beskedne størrelse er der maxi plads i forsæderne, og kørestillingen er fremragende bag det lækre, næsten lodret placerede læderrat. Her er du ikke i tvivl om, at du sidder i en drivers car, skabt til at følge dit mindste vink.

Kabinen er mere Mini end nogensinde med én stor og rund skærm placeret i midten – præcis som i ur-Minien. Nu er det bare ikke et analogt speedometer, men en knivskarp OLED-skærm med lækker grafik og en menu, som du relativt hurtigt bliver dus med. En rimeligt velfungerende stemmestyring og fysiske genvejstaster i både rat og midterkonsol er med til at gøre betjeningen lidt mere ligetil og intuitiv end i mange andre elbiler.

Speedometeret befinder sig i denne udgave i et head-up display, så du kan se hastigheden lige under forruden. Det virker også fint.

Men det bedste er den intime fornemmelse, som du har i den kompakte Aceman. Tilsat klassiske Mini-ingredienser som udsigt til den vandrette motorhjelm gennem den stejle forrude. Det giver noget klassisk bilglæde og en sjældent god fornemmelse af, hvor fronten ender.

Hvordan opleves kabinen?

Modsat den tre-dørs Cooper kan du faktisk godt klemme et par halvstore teenagere ind på bagsædet af Aceman. Også to voksne hvis fører og passagerer ikke er for langbenede.

Bagagerummet er også til mere end et par tandbørster og en Burberry weekendtaske. 300 liter sluger det, og der er fin plads til et ladekabel under gulvet.

Aceman virker grundlæggende solidt bygget. Her er ikke noget, der knirker og knager. Finishen lever dog ikke helt op til den lettere hårrejsende pris. Al plastic er af den hårdkogte slags. Særligt de gigantiske plasticknopper, der gør det ud for indvendige dørhåndtag, tenderer det tarvelige. De semibløde overflader på instrumentpanelet, der er fremstillet af genbrugsplast og ligner noget, som en sød britisk bedstemotor har hæklet, er en formildende omstændighed. Men lækkert og eksklusivt bliver det aldrig.

Er sikkerheden i orden?

Mini Aceman er i skrivende stund ikke crashtestet af Euro NCAP. Vi forventer dog samme gode resultat som lillebror Cooper fik tidligere i år, al den stund at Aceman er en let forlænget Cooper.

Cooper fik fem ud af fem stjerner og klarede sig godt i alle typer af crashtests. Både for- og bagsædepassagerer er godt beskyttet, hvad enten bilen rammes forfra, bagfra eller fra siden. Aceman har også en airbag mellem forsæderne, der effektivt forhindrer forsædepassagererne i at støde hovederne sammen ved påkørsel fra siden.

Største minus er faktisk beskyttelsen af bløde trafikanter. Fodgængere og cyklister slår sig på Miniens meget opretstående forrude og øverste tagkant. Til gengæld fungerer alle de aktive sikkerhedsassistenter som nødbremse og vognbaneassistent efter hensigten.

Læs hele crashtesten af søsterbilen Mini Cooper her.

Hvordan kører den?

På vejen – især de snoede biveje – hiver Mini Aceman sit eneste rigtige es ud af ærmet. Det rydder til gengæld bordet. Køreegenskaberne er simpelthen sjove. Ja, sammenlignet med de tonstunge el-SUVere, som de fleste danskere køber, er Aceman en regulær morskabsmaskine.

Mini er fortsat den eneste i klassen, der har ofret et avanceret multilink-ophæng på bagakslen. Sammen med et direkte styretøj og en undervogn spændt op til lir, gør det forskellen. En – for en elbil – moderat vægt på 1.785 kg og lavt tyngdepunkt skærper også appetitten på sving, idealkurver og lynhurtige accelerationer.

Aceman kører som den fortærskede go-kart, og opfører sig som en logrende labrador, når du lufter den på sognevejene.

Motorvej klarer den også i fin stil. Her er den klart mere komfortabel med sin længere akselafstand end den korte Mini Cooper. Selv på de voldsomme 19-tommer JCW-fælge, som vi ville spare væk for yderligere komfort og lidt mindre rullestøj.

Hvordan er motor og opladning?

S-udgaven med 160 kW (218 hk) har alle de kræfter, du kan bruge. Og lidt til, hvis vejen er våd. Så formår selv ikke Acemans fine undervogn at få alle elmotorens kæmpekræfter ned i asfalten.

Elmotoren er en sand strømsparer. Mini lover et behersket forbrug på 6,8 km pr. KWh. Uden at skåne speederen nåede vi 6,5 km pr. kWh i en testuge med 9-16 grader og en kombination af lidt motorvej og mere landevej. Det svarer til en reel rækkevidde på lidt over 300 km. Det gør Mini Aceman til en af de mest effektive elbiler, vi har testet – og vi tester vel at mærke med 130 km/t på motorvej. Det gør også Aceman lige så langtursduelig som mange SUVere med en officiel rækkevidde op mod 500 km. SUVere bruger mere strøm på motorvej og ender derfor ofte på en reel rækkevidde på samme 300 km som Aceman.

Desværre savner Aceman et es, når den triller ind på en lynladestation. Mini lover en max-effekt på 95 kW, men det nåede vi aldrig.

Ladekurven fader også for hurtigt, så det eneste, der redder Aceman ved lynladeren er, at batteriet er så lille, at det trods alt kan lade 10-80 pct. på en god halv time. Men det er for langsomt. Og ærgerligt, fordi en kortere ladetid ville bevise, at elbiler med små batterier sagtens kan køre langt.

Passer prisen?

Good heavens no! Mini Aceman er blandt de mest overprisede elbiler på markedet nu. Ikke alene er Mini ramt af den højeste toldsats, som EU har pålagt kinesiske elbiler. Det virker heller ikke til, at Mini har justeret priserne i forhold til den aktuelle markedssituation i Danmark, hvor konkurrenterne flittigt sætter priserne ned og udstyrsniveauet op.

For at gøre ondt værre, kan man lige nu slet ikke præcist få oplyst, hvad en Mini koster, hvis man benytter konfiguratoren på Minis hjemmeside. Den spytter tidligst priser ud til juli.

Indtil da kan man bede om at få et tilbud. Det med tilbud skal du tage bogstaveligt, for hvis ikke Mini giver en klækkelig kontantrabat, står man til et voldsomt værditab. Hvad enten prisen er 289.000 kr. for en direkte skrabet basismodel med 300 km rækkevidde eller 411.000 kr. for den topudstyrede testbil, skyder Minis aktuelle priser langt, langt over målet. At Mini tilmed nøjes med to års garanti, gnider bare salt i såret.

Er der alternativer?

Mini er på godt og ondt i en liga for sig. Derfor ser vi kun tre reelle konkurrenter til Aceman.

Renault 5 Electric er det franske bud på en bil i tilsvarende størrelse, med tilsvarende attitude og udstråling, men mindre power og langt lavere pris. Med topudstyr, 110 kW (150 hk) og 400 km rækkevidde slipper du med 230.000 kr. Det sætter prisen for en Aceman i et dårligt lys, for Renault 5 er vellykket og stilsikker.

Alfa Junior er en outsider som kompakt SUV. Men den italienske stil matcher næsten Mini på udstråling. Med 115 kW (156 hk), 410 km rækkevidde og fornuftigt Speciale-udstyr slipper du til gengæld med 280.000 kr. Forvent dog ikke samme præstationer og køregenskaber som i Aceman.

Det får du til gengæld i Cupra Born – den spanske udgave af VW ID.3. Her er også noget mere plads og med baghjulstræk kører Born virkelig godt, om end ikke helt så underholdende som Aceman. Priserne starter ved 260.000 kr. for 150 kW og 423 km rækkevidde – her får du meget og velkørende elbil for pengene.

Konklusion:

For: Stil, køreglæde og lavt forbrug.
Imod: Alt for dyr, langsom lynladning, kun to års garanti.
Hvilkenbil siger:

Prisen og to års garanti ødelægger det for Mini Aceman. Lynladningen er også for langsom. Hvis jeg bare skulle lytte til hjernen, ville jeg stoppe her og skrive ”glem Aceman, punktum.” Men hjertet får det sidste ord: For Aceman er noget så sjældent som en funky og køreglad elbil, der styrer uden om hjernen og rammer dig i hjertekulen. I hvert fald mit. Det har også værdi, men noget rationalt valg bliver Aceman aldrig.

FAKTA: Mini Aceman SE XL-pakke og JCW-trim

Vejl. pris, inkl. lev.: 411.000 kr. (Fås fra 289.000 kr.)
Anslået kontantrabat: * 20.000 kr.
Årlig ejerafgift: 840 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/2 år
Garanti (batteri): 8 år eller 160.000 km (alt efter, hvad der kommer først)
Sikkerhed (Euro NCAP): P.t. ikke testet af Euro NCAP
Antal airbags: 6 + centerairbag
Længde/bredde/højde: 408/175/151 cm
Bagagerum (min/max): 300/1.005 liter
Vægt: 1.785 kg
Anhængervægt: 750 kg/75 kg. med/uden bremser.
Batterikapacitet: 49 kWh netto
Forbrug (WLTP-norm): 6,8 km pr. kW
Målt forbrug: 6,5 km pr. kW ved ca. 9-16 gr., mest landevej og lidt motorvej op til 130 km/t
Rækkevidde: 383 km
Ladeevne: Op til 95 kWh DC
Opladningstid: 31 minutter (10-80 pct. ved 95 kW DC), 5, 5 timer (0-100 pct. ved 11 kW AC)
Effekt: 160 kW (218 hk) / 330 Nm
0-100 km/t: 7,1 sek
Topfart: 170 km/t

Særligt standardudstyr:

19-tommer fælge, sportsrat, kunstlæderindtræk, to-farvet lakering, LED-lygter, 24 cm rundt OLED infotainmentskærm m. navigation og stemmestyring, Apple Carplay og Android Auto, 2-zoners klimaanlæg, DAB-radio, adaptiv fartpilot, 60:40 splitbagsæde, måtter, automatisk nødbremse, vejbaneassistent, vejskiltegenkendelse, p-radar og bakkamera, blindvinkelassistent og advarsel ved udstigning.

XL-pakke: Trådløs opladning af mobil, fjernlysassistent, nøglefri betjening, head-up display, navigation, panoramaglastag, sædevarme foran, Harman Kardon-lydanlæg, ej-justerbare forsæder m. memory, anhængertræk, parkeringsassistent. (* Anslået af hvilkenbil.dk)

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here