Velfriseret diesel til frække Civic

BILTEST: Designet signalerer ’bad boy’ men ny og miljøvenlig dieselmotor gør Honda Civic til en velopdragen pendlerbil. Merprisen er overraskende beskeden, og Honda fedter ikke med udstyret.

Hvilken bil?
Honda lancerede 10. generation af Civic i 2017, men først nu kommer den med dieselmotor. De japanske teknikere har arbejdet videre med den kendte 1,6 liters diesel, så den kan overholde den skrappe Euro 6d miljønorm. Opgaven er lykkedes uden behov for additiver som AdBlue, og du har stadig godt med kræfter i form af 120 heste og et råstærkt moment på 300 Nm. Som GTI-designet med to hækspoilere, falske luftindtag og brede dæk på 17-tommer fælge signalerer, er fokus flyttet fra praktik til dynamik. Forgængerens klapbare ’biograf-bagsæde’ er sløjfet til fordel for bedre vægtfordeling og et avanceret baghjulsophæng, og Civic er sammen med Ford Focus Golf-klassens mest dynamiske indslag. Her tester vi mellemudgaven Elegance Navi. Civic Diesel fås fra 239.000 kr.

Vidste du at?

Dieselmotoren i Civic kan blive den sidste af slagsen fra Honda. Efter VW-skandalen er diesel sendt i skammekrogen, og verden over er storbyer på vej til at give dieselbiler det røde kort. Når Honda senere i 2018 lancerer en ny CR-V, kan den slet ikke fås med diesel.

I stedet skal en ny hybridmotor sørge for både kræfter, lavt brændstofforbrug og ikke mindst renere udstødning i den mellemstore SUV. Civic er dog vigtig for Honda flere steder i Europa, hvor mange firmabilister fortsat foretrækker en nøjsom og kraftig dieselmotor. Derfor får både hatchback- og sedan-udgaven mulighed for diesel, og til sommer kan du endda kombinere Civic og diesel med et spændende ni-trins automatgear.

Hvordan er førerpladsen?
Man sætter sig ikke ind men ned i Civic. Bedstefar med ondt i ryggen vil hade det, men bilentusiasten med sans for førerpladser med nærmest telepatisk kontakt til mekanikken, vil elske det helt rigtige forhold mellem rat, sæde, pedaler og gearstang. Også selv om ryglænet kun kan justeres i grove hak.
Tydelig digital-instrumentering er et fint match til Civics high-tech udstråling. Betjeningen – især af touchskærmen i midterkonsollen – er dog ikke specielt logisk, og vi skulle bruge nogle dage på at blive dus med de vilkårligt spredte kontakter på rattet og menuerne på skærmen. Honda skal dog have ros for at lade betjeningen af klimaanlægget ske ved hjælp af almindelige knapper. Altså lige undtaget tænd-sluk for aircondition, der er ’gemt’ i skærm-menuen… 

Hvordan opleves kabinen?
Civic er vokset 13 centimeter og dermed den næst-længste i Golf-klassen, kun overgået af det tjekkiske raumwunder Skoda Octavia. En lav kabine kræver benplads – og det har Civic, så du fint kan have voksne passagerer på bagsædet. Heromme er bredden dog indskrænket på grund af det skrånende tag, men så længe man kun er fire i Civic, er den blandt klassens mere rummelige biler. Bagagerummet har en stor ’kælder’ og sluger derfor hele 478 liter. Til gengæld har Honda skiftet den traditionelle hattehylde ud med et mærkværdigt rullegardin, der hverken kan bære en jakke eller dæmpe støj fra baghjulene. Ikke særligt overbevisende. Finishen er heller ikke helt så fin i kanten som i klasseduksen VW Golf, til gengæld har Honda et velfortjent ry for pålidelig kvalitet.


Er sikkerheden i orden?
Ja, også selv om Honda Civic faktisk måtte se den femte stjerne glippe i Euro NCAPs crashtest på grund af mangelfuld beskyttelse af passagerer på bagsædet. Honda tog konsekvensen og forbedrede bilens sideairbags og scorede efterfølgende alle fem stjerner i en ny crashtest. Civic er også i top på aktive sikkerhedsassistenter: Fuld sikkerhedspakke, som Honda kalder ’sensing’, er standard og giver dig tryghed i form af automatisk nødbremse, aktiv vognbaneassistent, skiltegenkendelse og adaptiv fartpilot, der selv holder afstand til forankørende. Det er alt sammen effektivt og velfungerende og bringer Civic frem i forreste geled i Golf-klassen på aktiv sikkerhed. Læs mere på euroncap.com

Hvordan kører den?
Som benzinudgaverne – og det vil sige udpræget dynamisk med en evne til både at styre fladt og præcist gennem kurver og samtidig fjedre ganske komfortabelt over ujævnheder. Klasseduksen VW Golf er stadig en bedre allrounder, men vil du have knivskarpe køreegenskaber og en bil, der reagerer hurtigt på rattet, er det kun Mazda 3 og Ford Focus, der følger Honda Civic til dørs.
Som vi har skrevet tidligere, er der dog rigeligt med hjulstøj i Civic – og det gælder også dieseludgaven her. Vores oplevelse er, at udgaverne med adaptive støddæmpere reducerer støjen – men så skal du op i topudgaven Prestige til 293.000 kroner. Til bilisten, der kører langt hver dag, kan de ekstra penge være givet godt ud.

Hvordan er motoren?

I en tid, hvor dieselmotorer er lagt for had, er det modigt, at Honda forsøger sig med en ny maskine, der både skal være renere og sjovere end forgængeren. Missionen er lykkedes: Den forbedrede 1,6er er mærkbart mere kultiveret og støjsvag, tager på typisk Honda-vis gerne omdrejninger og krydrer indtrykket med et herligt kort og præcist gearskifte.

Samtidig er merprisen i forhold til den trecylindrede turbobenziner på mindre end 12.000 kroner usædvanlig lav. Når vi alligevel ikke helt overgiver os til dieseludgaven, skyldes det to ting: Honda lover 28,3 km/l – vi kæmpede os med forsigtig speederfod lige over 17 km/l. Godt nok med en jomfruelig motor, men alligevel. Og vigtigere: Hondas to nye turbobenzinere på 129 og 182 heste er blandt de bedste i Golf-klassen lige nu og klæder Civics dynamiske DNA endnu bedre.

Passer prisen?
Mindre end 12.000 kroner ekstra for en dieselmotor er nærmest billigt, og da Honda hælder godt med udstyr i Civic, er de 256.000 kroner for den testede Elegance-udgave absolut fair. På den nærmest overdådige udstyrsliste finder du bl.a. lækkerier som adaptiv fartpilot, p-sensorer og bakkamera, fjernlysassistent, DAB-radio, infotainment-system med Apple Carplay og navigation samt 17 tommer alufælge. Du kan også spare 17.000 kroner og ’nøjes’ med Comfort Navi-udgaven, men så vinker du også farvel til for eksempel læderrat, to-zone klimaanlæg, eljusterbar lændestøtte, ambiente-belysning og bakkamera, så det kan ikke rigtigt betale sig.

Er der alternativer?
Selv om diesel er i modvind, har alle konkurrenter stadig mindst én dieselvariant i programmet. Mazda 3 med bomstærk 2,2 liters diesel med 150 hk og Vision-udstyr til attraktive 250.000 kroner matcher Civic på dynamik, udstyr og pris, men har mindre plads. Tyskerne Opel Astra 1,6 136 hk Dynamic og VW Golf 1,6 TDI 115 hk Comfortline til henholdsvis 274.000 og 267.000 kroner er fine allroundere og altid en prøvetur værd, hvis man synes Civics design er lige drenget nok. Er man til komfort og fem års garanti, er Hyundai i30 1,6 CRDI med 136 hk og Trend-udstyr et godt valg til 254.000 kroner. Endelig lokker Peugeot med kampagneprisen 225.000 kroner for den velkørende 308 med den ’gamle’ 120 hestes dieselmotor, fordi en ny 130 hestes udgave er kommet til. Et godt tilbud, hvis man kan leve med det beskedne bagsæde.

Konklusion:
For: Køredynamik, plads, sikkerhed, pris.
Imod: Hjulstøj.
Hvilkenbil siger:

Dieselmotor gør dynamiske Honda Civic til en kapabel langtursbil for en overraskende beskeden merpris. Dieselmotoren er blandt de bedste i klassen, men vi foretrækker alligevel Hondas nye turbobenzinmotorer: De passer simpelthen endnu bedre til Civics sportslige køreegenskaber og udstråling.


Læs også tests af konkurrenterne:

Facelift forfiner formidable Golf

Skoda Octavia går en oktav op

Hyundai i30 – dygtig koreansk Golf-spiller

Opel Astra rækker efter stjernerne

Megane er den bløde mellemvare

Ford Focus stikker næsen frem

Honda Civic er for entusiaster

FAKTA: Honda Civic 1,6 Elegance Navi

Vejl. pris, inkl. lev.: 256.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 15.000 kr.
Årlig ejerafgift: 2.360 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/3 år
Sikkerhed (Euro NCAP): NCAP 5
Antal airbags: 6
Forbrug (EU-norm): 28,6 km/l (93 gr. CO2/km)
Forbrug i test: 17,3 km/l
Længde/bredde/højde: 452/180/143 cm
Bagagerum (min/max): 478/828 liter
Vægt: 1.375 kg
Motor: 4 cyl., 1,6 liter, turbodiesel
Effekt: 120 hk/300 Nm
0-100 km/t: 10,5 sek.
Topfart: 201 km/t

Særligt standard udstyr (Elegance Navi):
2-zone klimaanlæg, adaptiv fartpilot, automatisk nødbremse, aktiv vognbaneassistent, skiltegenkendelse, fjernbetjent centrallås, el-ruder for og bag, el-spejle, varme i forsæder, multijusterbar førerplads, trykfølsom skærm med navigation og Apple Carplay, splitbagsæde, læderrat m. varme og betj. af radio og fartpilot, USB og BlueTooth, kørecomputer, dæktrykmåler, p-sensorer for og bag, bakkamera, regnsensor, lysfølsomt bakspejl, lysautomatik, bakkestart, 17” alufælge.

Metallak: 6.000 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

[email protected]

REVIEW OVERVIEW
Honda Civic diesel
test-velfriseret-diesel-til-fraekke-civicBILTEST: Designet signalerer ’bad boy’ men ny og miljøvenlig dieselmotor gør Honda Civic til en velopdragen pendlerbil. Merprisen er overraskende beskeden, og Honda fedter ikke med udstyret. Hvilken bil? Honda lancerede 10. generation af Civic i 2017, men først nu kommer den med dieselmotor. De japanske...

1 COMMENT

  1. Så jubler man over en superbil, som den ny Civic vitterlig er, og så spiser men den af med latterlige 4 stjerner, på grund af hvad – hjulstøj ?
    Fuldstændig ude af propertioner. Smid et sæt ordentlige dæk på, så er man uden over det lille problem, hvis det da er der.

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here