Toyota sætter ikke strøm til ny Aygo

aygo

Toyotas nye mikro Aygo X er lige om hjørnet. Den har efterhånden meget få konkurrenter i klassen. Til gengæld kommer den helt uden eldrift.

Er det en god idé i 2022 at introducere en ny mikrobil med forbrændingsmotor og slet ikke åbne mulighed for eldrift? Nej, vil de fleste nok mene. Ja, mener Toyota.

Af den simple grund, anfører Toyota, at kunderne stadig efterspørger mikrobiler af den konventionelle slags. Ligesom det heller ikke er en hemmelighed, at netop fordi fortjenesten på de helt små biler er meget lille, er det lig med gammeldags snusfornuft ikke at proppe dyr elektrisk teknologi ned i et lille karrosseri.

Den måde at ræsonnere er typisk toyotask, og det skal såmænd nok vise sig, at japanerne på den mellemlange bane har fat i en lille pengemaskine.

Benzin-mikroen, der her er tale om, er naturligvis Toyota Aygo, der i den nye udgave får bogstavet X i halen. X skal i øvrigt udtales “cross” og ikke som bogstavet, hvilket giver meget god mening, da den har facon som en by-crossover a la den nyligt introducerede Yaris Cross. Der altså hedder Yaris Cross og ikke Yaris X…

aygo
Toyota Aygo X er designet frækt og kækt. I forhold til den gamle Aygo er vokseværket betydeligt.
Teknik fra Yaris

Aygo X deler en betydelig mængde teknik med Yaris Cross. Først og fremmest fordi den står på samme fleksible GA-B-platform. Det betyder blandt andet udvidet automatisk nødbremse, aktiv vognbaneassistent og adaptiv fartpilot.

Aygo X er med sine 370 centimeter i længden hele 23,5 cm længere end den gamle Aygo, akselafstanden er øget med ni cm til 243. Den er 174 cm bred og 153 cm høj – et plus på henholdsvis 12,5 og 6,5 cm i forhold til Aygo. I Aygo X skulle man sidde 5,5 cm højere over asfalten, og bagagerummet vokser med 60 liter til 231.

Motoren er den samme – en liters, tre cylindre og 69 hk. 0-100 km/t tager knap en halv formiddag (15,6 sekunder), og brændstofforbruget er opgivet til 21,3 km/l. Det trinløse CVT-gear, som kendes fra hybrid-storebrødrene, skulle også kunne leveres til Aygo X.

Aygo X introduceres i Danmark inden sommerferien næste år. Priserne kendes ikke, men da bilen er vokset en halv størrelse og har en masse Yaris-teknik, skal man nok forvente en pris pænt på den anden side af 100.000 kr.

aygo
Skærmen i midterkonsollen er på ni tommer. Automatgear koster ekstra.
Har den en fremtid?

Toyota Aygo har været hos os siden 2005. Den var bygget på samme fabrik i Tjekkiet som Peugeot 107/108 og Citroën C1, hver havde sit særpræg, men forskellene var grundlæggende små. De tre blev kærligt benævnt Rip, Rap og Rup, deres succes var enorm, men tiderne skifter, og franskmændene opgav i 2019 deres mikroer.

I 2022 kører Toyota så videre. Helt konventionelt. Konkurrencen er begrænset, da der i segmentet i øjeblikket kun findes Kia Picanto (fra 100.000 kr.), Hyundai i10 (fra 105.000 kr.) og VW Up (fra 145.000 kr. med fem døre).

Eksperter og journalister på både svenske og tyske magasiner leder efter – det samme gør Hvilkenbil – det vise i Toyotas taktik. Fornuftig fremtid synes der ikke at være i beslutningen om end ikke at tilbyde bare en lille smule elektrificering, der alt andet lige måtte være enkel at skalere ned fra Yaris.

Den nære fremtid anno 2022 kalder på små biler, bybiler, som oplagt bør være elektriske, måske først delvist, men snart 100 procent. Så i en tid, hvor alt peger i den elektriske retning, synes det svært at forstå, hvorfor verdens største bilkoncern vender ryggen til strømmen.

Som en svensk journalist og kommentator – lidt bramfrit – skriver: “Skal man være grov, er det lidt, som når tobaksfirmaer bliver ved med at sælge cigaretter, selvom de godt ved, at det dybest set er umoralsk. Bare fortjenesten er god.”

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here