Toyota skal finde fem fejl

Fem forskellige fejl tvinger Toyota til at hjemkalde over 6 mio. biler på verdensplan. I Danmark rammer det 15.000 biler, især den populære Yaris.

Find fem fejl. Sådan kunne den drilske overskrift være på Toyotas seneste tilbagekaldelse af biler. Dels sender fem forskellige fejl nu 6,39 mio. biler på værksted, dels er det efterhånden ved at være helt almindelig rutine, at Toyota må hjemkalde fejlplagede biler.

Herhjemme skal 15.000 Toyota-ejere en tur omkring værkstedet. Her skal deres biler tjekkes for fejl på tændingssystem, vinduesviskere, airbags, ratstammer og sædeskinner. På verdensplan er hele 27 forskellige Toyota-modeller ramt af fejl, men herhjemme er det især den populære Yaris årgang 2005-2009 og den mere sjældne Urban Cruiser årgang 2008-2010, der kan have fejl.

Alene Yaris hjemkaldes der 12.000 styk af. Her kan der være fejl på en svejsning i et beslag på ratstammen, der i værste fald kan få rattet til at vippe ud af sin position. Ifølge Toyota er der dog ingen fare for, at der sker noget med selve styringen.

1.000 danske Urban Cruiser og Yaris til og med årgang 2010 kan desuden have problemer med forsædernes skinner. Den fjeder, der fastholder sædets position kan være slidt, så sædet kan hoppe ud af sin position og glide frem eller tilbage.

Derudover kan 2.200 Toyota offroadere af typerne RAV4, Land Cruiser og Hilux have en slidt forbindelse i rattets airbag. En dårlig forbindelse kan sætte airbaggen i rattet ud af funktion, så den ikke udløses ved kollision. Denne fejl er dog nem at opdage, fordi airbaggens kontrollampe lyser, hvis der er fejl i systemet.

Toyota: Kør trygt videre
Alle ejere får direkte besked, og ifølge Toyota er der ingen risiko ved at køre videre i sin Toyota inden den kommer til tjek på værkstedet.

For Toyota begynder de mange hjemkaldelser til gengæld at ligne en risiko for at lide alvorlig skade på et ellers stærkt image. Den seneste hjemkaldelse er blot den seneste i række af million-hjemkaldelser, der har plaget den japanske bilproducent gennem flere år. Så sent som i marts måtte Toyota acceptere en bøde fra de amerikanske myndigheder på 1,2 mia. dollars (knapt 6 mia. danske kr.) for at have vildledt forbrugerne og skjult facts i en meget omtalt sag om utilsigtet acceleration. På den måde slider de mange hjemkaldelser på Toyotas engang så skudsikre ry for at lave særligt pålidelige biler.

Læs også: Toyota tilbagekalder igen-igen

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here