Udsigt til kraftig monSUV-regn…

Forudsigelse: En lind strøm af SUV og crossover-biler er på vej. Frem mod 2018 kommer der næsten 40 nye modeller af biltypen, der oplever et markant comeback.

De såkaldte SUV’er har fået en pæn køberskare i Danmark. De tegner sig for 8-10 procent af det samlede bilsalg. Men alt tyder på, at markedsandelen for denne biltype kan være på vej op.

For der nemlig godt nyt, hvis du er interesseret i denne biltype og blot har et gennemsnitligt bilbudget: De næste fem år kommer der en perlerække – faktisk hele 38 – af de højbenede offroadere, der også egner sig til bybrug, på markedet, mener det tyske bilsite autobild.de at vide.

Her på hvilkenbil.dk giver vi dig oversigten med fokus på de lidt mindre modeller, som er opnåelige for den brede skare af bilkøbere herhjemme.

”Udvalget er større end nogensinde,” slår autobild.de fast. Men hvor mange af dem, der når udstillingslokalerne hos de danske forhandlere må tiden vise.

Den første nyhed, vi tror vil falde i danske SUV-køberes smag, er Audi Q2 baseret på A1. Den sendes efter planen ud fra fabrikken i Ingolstadt senest i 2015. Også en ny Q3 er på vej. Ikke som nu baseret på VW Tiguan men som rent Audi-projekt. Den rammer de tyske veje i 2016, vurderer autobild.de.

VW sender en ny version af Tiguan ud i terrænet i 2015 på en helt ny platform. Og en SUV i miniklassen er også på vej fra Wolfsburg: VW Taigun på lige under 4 meter baseret på en forlænget udgave af VW Up. Den forventes i begyndelsen af 2016. 

Tyskere i mini-SUV samarbejde
Også fra BMW skulle der være nyt på vej i de mindre SUV-klasser – nu med forhjulstræk: Den nye X1, der skulle rulle ud på markedet i foråret 2016 er baseret på en ny platform, som udvikles i fællesskab med Mini.

Dermed er det ikke slut med nye tyske SUV’er i den mindre klasse. Også Mercedes er med på vognen med en forhøjet og mere terrænduelig udgave af A-klassen kaldet GLA. Den vises på biludstillingen i Frankfurt i september og skulle allerede være på markedet i slutningen af året.

Faktisk er Mercedes også på vej med yderligere en nyhed, der dog lader vente lidt længere på sig. Sammen med Renault arbejder tyskerne på en mini-SUV kaldet ’X’ og bygget på basis af den kommende Renault Clio. Det nye X skulle komme på markedet i 2018.

I Italien spøger x’et også. Fiat 500-familien skulle ifølge de tyske ’spåkoner’ have et højbenet medlem på vej. Den lanceres sandsynligvis i begyndelse af 2014. Fiat 500 X er bygget på samme platform som Fiat 500 L.

Allerede næste år er Fiat angiveligt klar med 500 X. Billedet her er lækket ud på nettet fra en brochure.
Allerede næste år er Fiat angiveligt klar med 500 X. Billedet her er lækket ud på nettet fra en brochure.

Fra Japan blæser ligeledes nye monSUV-vinde. Den store Mazda CX-5 får en 30 cm kortere lillebror, CX-3, med plads til fire personer og 400 liter bagage. Den ser dagens lys i 2015.

Og mere fra Japan – og allerede planlagt lanceret i år: Anden generation af Nissan Qashqai, som i førsteudgaven sælger godt i Danmark.

Skoda på vej med en snemand
Tjekkiske Skoda er også på vej med en ny SUV, som der en reel chance for, vi får at se i det danske landskab: Snowman, som den hedder, skal bygges på samme basis som Octavia og bliver dermed et hel del større en Skoda Yeti. Snemanden sendes på markedet i 2016. Også Yeti’en kommer i en ny udgave.

Endelig er Volvo også på vej med en fuldblods SUV i den kompakte klasse. I 2015 skulle vi se en XC40 på en helt ny platform designet af ex-Skoda-designchef Thomas Ingenlath. Og så hopper vi undtagelsesvis lige et par trin op i SUV-størrelse; til XC 90, som er populær i Danmark – ikke mindst som varebil. Her er der en også en ny model på vej i 2015, skriver autobild.de.

Det bliver spændende at se, hvor mange af disse biler, der slipper gennem importørernes nåleøje til Danmark.

Fakta:
Hvad betyder SUV?
Sport Utility Vehicle, rummelig personbil med stor lasteevne, oftest firehjulstrukket og højere end normale personbiler. Egnet til kørsel på enten almindelig asfaltvej eller ude i terrænet men ikke egnet til kørsel i meget vanskeligt terræn.

Læs mere: Næste Nissan Qashqai får vovet design

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here