Det er et ”kæmpemæssigt datasikkerhedsproblem” når det offentlige køber kinesiske biler. Partiet vil stoppe offentlige indkøb af Kina-biler.
EU’s nuværende regler for offentlige udbud favoriserer billige, kinesiske producenter – også af biler. Samtidig kan data fra kinesiske biler ende hos den kinesiske stat. Derfor udgør kinesiske biler i dag et ”kæmpemæssigt datasikkerhedsproblem” mener Venstre, der nu vil ændre udbudsreglerne, så kinesiske biler slet ikke kan komme i betragtning ved offentlige udbud. Det skal ske med et nyt lovforslag, skriver Berlingske.
Det er Venstres finans- og økonomiordfører Hans Andersen, der foreslår, at kinesiske elbiler slet ikke kan komme med i offentlige udbud. I hvert fald ikke før man ved, hvor data fra bilerne kan ende.
Kinesiske bilmærker er blevet storleverandører af billige elbiler til det offentlige herhjemme som f.eks. den kommunale hjemmepleje. Den kinesiske gigant BYD er længst fremme. Sidste år vandt BYD udbud for ca. 500 elbiler til flere danske kommuner. I det hidtil største udbud afsatte BYD 100 biler til Syddjurs Kommune (billedet), lige som det lykkedes BYD at afsætte 93 biler til Holstebro Kommune.
Det gør BYD til den førende leverandør af elbiler til danske kommuner.
Hvilkenbil har forelagt Venstres ønske om at stoppe offentligt indkøb af kinesiske biler for den danske BYD-importør, Nic. Christiansen Gruppen. Her siger Søren Møller Pedersen, landechef for BYD Danmark:
”Vi er glade for og stolte over at levere så mange BYD-biler til de danske kommuner. Vores aftale med BYD overholder naturligvis enhver gældende lovgivning på området.”
Bred politisk opbakning
Inden Venstre fremsætter et lovforslag, skal det vendes med erhvervsminister Morten Bødskov (S).
Hans partifælle, Socialdemokratiets erhvervs- og finansordfører Benny Engelbrecht, er dog positivt stemt. Til Berlingske kalder Benny Engelbrecht Venstres forslag for ”sympatisk” og vil gerne drøfte et eventuelt lovforslag. Også SF, Konservative og Liberal Alliance menes at være klar til at stemme for.
EU’s udbudsregler skal sikre fri konkurrence. Reelt resulterer udbudsreglerne som oftest i, at ”laveste pris vinder”.
Offentlige myndigheder har dog ret til at fastsætte kriterier for forholdet mellem pris og kvalitet. Det er ikke tilladt at udelukke bestemte nationaliteter eller firmaer. Til gengæld kan man benytte kriterier om netop datasikkerhed, og derfor kan et lovforslag måske komme til at ramme kinesiske biler.
Dårlige nyheder for Kina-mærker
Diskussionen om datasikkerhed i forbindelse med kinesiske produkter som biler, kommer i en tid præget af geopolitiske spændinger. USA ser Kina som en fjende, og vil forbyde biler med kinesisk software på amerikansk grund. Helt usædvanligt er det et tiltag, som der er politisk enighed om i USA.
Også i Europa er der voksende kritik af Kinas støtte til Ruslands krig i Europa. Netop det aspekt ved kinesiske biler har flere politikere udtalt sig kritisk om til Hvilkenbil.
Herhjemme vurderer den danske brancheanalytiker René Tønder, at Venstres forslag er udtryk for at den ’politiske forbruger’ begynder at spille en større rolle:
”Det er rigtig dårlige nyheder for de kinesiske mærker i Danmark, da det sikkerhedspolitiske element nu igen bliver en faktor for kundernes, især offentlige men formentligt også private, beslutningsproces,” skriver René Tønder på LinkedIn.
Øget fokus på datasikkerhed
Hvilkenbil har af flere omgange skrevet om det stigende fokus på datasikkerhed, der rykker stadig højere op på agendaen i en urolig verden.
22. januar sagde den danske forsker og forfatter Rasmus Dahlberg med speciale i samfundssikkerhed, beredskab og krisehåndtering i et interview med Hvilkenbil, at ”vi må være særligt opmærksomme på den potentielle omfattende infiltration af sensorer til indhentning af data, som kinesiske elbiler repræsenterer. Ellers kan det blive en meget stor sikkerhedstrussel på sigt.”
Rasmus Dahlberg sagde i samme interview, at han ”på ingen måde bliver overrasket, hvis der inden for en overskuelig fremtid afsløres en sikkerhedspolitisk skandale om overvågning gennem moderne højteknologiske biler af samme omfang som kabelsamarbejdet mellem Danmark og USA.”
Hvilkenbil følger udviklingen, der potentielt kan gøre det vanskeligere at sælge kinesiske biler i Danmark.