VW’s nye konkurrent: Det tyske postvæsen

Deutsche Post kunne ikke finde en elektrisk varebil på markedet. Så udviklede og byggede de den bare den selv, hvilket irriterer VW grænseløst. Men ‘hjemmelavede’ elbiler har en fremtid.

Deutsche Post – det tyske postvæsen – er en gigant inden for logistik på hjemmemarkedet med en enorm flåde af små og store varevogne. Så hvad gør man som miljøbekymret statsligt firma, der ikke kan finde en god elektrisk varebil at uddele breve og pakker med? Man udvikler og bygger da bare sit helt eget bilmærke, hvor du – med en let omskrivning af Henry Fords ord – kan få din bil i lige den farve du ønsker, bare den er gul.

Ønsket om en elektrisk postbil opstod, fordi det tyske postvæsen kunne se, hvordan den øgede internethandel krævede stadig flere køreture i de tyske byer. Ønsket var et reducere luftforureningen fra Deutsche Post’s dieselbiler, men der manglede en god el-varebil på markedet.

”Vi scannede markedet. Der var ingen elektriske vans, så vi besluttede at bygge vores egen,” fortæller Jürgen Gerdes, bestyrelsesmedlem i Deutsche Post til Reuters.

Det lyder dumdristigt, men faktisk er Deutsche Post blot på forkant med en udvikling, hvor alt fra mindre private firmaer til større flådeejere sagtens kan starte deres egen bilproduktion.

Underleverandører laver 80 procent
Forklaringen finder vi ironisk nok hos de etablerede bilmærker. Da den verdensomspændende økonomiske krise kradsede i slutningen af 00erne, udliciterede de store bilfabrikker omkostningstunge opgaver som research og udvikling til deres underleverandører. Resultatet er, at mens 56 procent af komponenterne i en bil kom fra underleverandører i 80erne, er andelen nu helt oppe på 80 procent. Bilfabrikkerne er dygtige til at design og samle biler, men en stor del af ekspertisen til at udvikle ligger nu hos uafhængige underleverandører.

Da bilindustrien samtidig standardiserer mange dele, så der fx sidder motorstyringer fra den tyske underleverandør Bosch i mange biler, er det relativt billigt for nye, små og uafhængige ‘start-up’s’ som Deutsche Post at skabe et nyt bilmærke.

”Vi genopfinder helt bevidst ikke hjulet. Vi fremstiller ikke en eneste del selv – alt kommer fra underleverandører,” fortæller Win Neidlinger, chef for forretningsudvikling hos Deutsche Post’s nye bilmærke, Streetscooter.

‘Grænseløs irritation’ hos VW
Deutsche Post er blot et eksempel på nye og ildevarslende tider for bilindustriens gamle giganter. Det tyske postvæsen er nemlig langt fra ene om at bevæge sig ind i det nye territorium. Amerikanske giganter som Tesla har allerede gjort det, Google er i gang med det, og ifølge vedvarende rygter vil Apple også snart lancere deres eget bilmærke.

Ikke overraskende giver det nervøse trækninger hos etablerede mærker som f.eks. VW, der ind til for nyligt har leveret tusindvis af biler til Deutsche Post.

”Jeg er grænseløst irriteret. Selvfølgelig spørger jeg mig selv, hvorfor Deutsche Post ikke bad vores varebils-afdeling om at lave noget lignende,” lyder det ærligt fra VW’s øverste chef, Matthias Müller. Han håber dog stadig ‘at kunne få en fod i døren hos Deutsche Post’, som han siger til Reuters.

I dag findes der et par elektriske varevogne, bl.a. el-udgaver af Renault Kangoo og Nissan NV 200. De kører omkring 120 km på fuldt opladte batterier, omtrent det samme som Deutsche Post’s Streetscooter. Tyskernes egen, elektriske Postmand-Per bil er dog mere rummelig og bygget til et hårdt liv: Målet er en livscyklus på 16 år, hvor Streetscooter kører 10 timer om dagen seks dage om ugen og kan klare, at dørene åbner og lukker op til 200 gange dagligt.

Læs også: VW på vej med 30 elbiler

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here