Her er Mazdas første elbil

danmarks billigste elbil
Alle fire udstyrsvarianter af Mazda MX-30 fås resten af måneden til under 210.000 kr.
MX-30 er den første elbil fra Mazda – og en meget anderledes én af slagsen. Rækkevidden er beskedne 200 km, den har omvendte bagdøre og kork i kabinen…

Mazda er en mindre og meget ingeniørdrevet bilproducent, der ofte tænker utraditionelt. Derfor triller der nogle gange nogle særdeles spændende biler ud fra samlebåndet i den japanske by Hiroshima. Tænk blot roadsteren MX-5, wankel-motorer og senest Skyactiv X-teknologien, hvor Mazdas ingeniører blander forbrændingsmetoden fra benzin- og dieselmotorer for at spare brændstof.

Nu er Mazda klar med mærkets første elbil. Og den er på alle måder utraditionel og spændende. Ja, Mazda går på næsten provokerende vis imod strømmen…

Mazda elbil
MX-30 er Mazdas første elbil. Navn og baglygter sender end hilsen til roadsteren MX-5.
Anderledes design

Det begynder med designet. Med en længde på 440 cm har MX-30 stort set samme udvendige mål som den nye CX-30 crossover. Men proportionerne er anderledes med en lang motorhjelm. Højst usædvanligt for en elbil, hvor man kan pakke mekanikken helt anderledes og tværtimod designe biler med meget korte ‘snuder’. Det gavner kabinepladsen, men Mazda vil noget andet med deres første elbil. Plads til et bagsæde er der dog blevet, men adgangen dertil foregår gennem nogle meget smalle døre, der åbner ‘omvendt’. I øvrigt et stiltræk vi kender fra wankelmotor sportsvognen Mazda RX-8. Smart, men ikke nødvendigvis udpræget praktisk.

Teknisk er MX-30 også helt sin egen. Hvor de fleste bilproducenter kæmper for at øge rækkevidden, går Mazda den anden vej: Ifølge fabrikkens egen undersøgelser, kører en gennemsnitlig europæisk bilist 48 km om dagen. Mazda har taget konsekvensen og udstyret deres første elbil med et relativt lille batteri på 36 kWh. Det reducerer pris og vægt og kan lades fuldt op på mindre end en time. Til gengæld rækker det kun til 200 kilometers kørsel på en fuld opladning.

Mazda elbil
De smalle sidedøre åbner modsat. Som vi husker det fra sportsvognen RX-8.

Mazda vurderer, at det er rigeligt – det svarer jo til fire dages kørsel for gennemsnitseuropæeren. Det skal blive spændende at se, om japanerne har ret. Eller om MX-30 giver køberne akut rækkeviddeangst.

Elmotoren yder iøvrigt, hvad der svarer til 142 hk og har et drejningsmoment på 265 Nm. Mazda opgiver endnu ingen præstationer, men vi gætter på en 0-100 km/t tid lige under 10 sekunder.

Både ude og inde oser MX-30 af cool stil, iblandet et stænk retro. Der er digitale instrumenter og hele to skærme til f.eks. navigation og ventilation. Sædernes betræk i denim-look er fremstillet af genbrugsplastik og der er kork på midterkonsollen mellem forsæderne. Et lille hint til Mazdas fortid: Firmaet blev oprindeligt grundlagt som producent af kunstig kork i 1920 under navnet Toyo Cork Kogyo…

Danske priser fra 253.000 kr.
Mazda elbil
Der er to skærme i Mazda MX-30. Den nederste betjener bl.a. ventilation.

Selv om bilen først kommer til Danmark efter sommeren 2020, har den danske importør allerede priserne klar: En særlig ‘first edition’ skal koste 253.000 kroner. Den kan bestilles allerede nu; hvis du vil være blandt de første MX-30 ejere, skal du dog lægge et depositum på 7.500 kroner.

At der kommer en førsteudgave, der formentlig bliver veludstyret, indikerer samtidig, at der kan være andre og billigere udgaver på vej. Og hvorfor ikke: Med det relativt lille batteri, der svarer til det, der ligger i en VW e-Up, kan Mazda holde omkostningerne nede.

Der har tidligere været oplysninger fremme om en udgave af MX-30 med ‘hjælpemotor’, der kan forlænge rækkevidden. Nu viser det sig, at denne udgave er forbeholdt det amerikanske marked, hvor afstandene er større.

Kork på midterkonsollen er et hint til Mazdas fortid.

Mens MX-30 er Mazdas første, egenudviklede elbil, bliver den helt sikkert ikke den sidste. Sideløbende med MX-30 udvikler Mazda elbiler hjemme i Japan med Subaru, Suzuki og Toyota og den store underleverandør Denso. Det skal blive spændende at se, om bilerne herfra også udstyres med mindre og billige batterier. Eller snarere helt ny teknologi som ‘solid state’ batterier, der er kraftigere og lettere end nutidens lithium-ion typer.

Revolutionerende teknik i ny Mazda 3

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here