Test: VWs elektriske GTI er mere komfort end sport

test id.3 gtx

BILTEST: På papiret er VW ID.3 GTX Performance+ ren højspænding. Men på vejen er der mere godmodighed end gnist over køreoplevelsen.

Hvilken bil?

Lige som ID.3 er VWs elektriske udgave af ikoniske VW Golf, er GTX-udgaven den elektriske udgave af den lige så ikoniske Golf GTI. Altså en almindelig, nærmest underspillet hatchback med sportslige ambitioner. At VW har valgt betegnelsen GTX i stedet for GTI kan betyde, at GTX som elbil ikke har Indsprøjtning. Eller antyder VW snarere, at den har X-faktor? Det vender vi tilbage til.
VW tilbød kortvarigt en ’flad’ GTX med 210 kW motor (286 hk). Den var dog kun marginalt billigere end Performance+ udgaven med hele 240 kW (326 hk) på bagakslen samt adaptiv undervogn. Herhjemme har importøren taget konsekvensen og sælger kun topudgaven med alle hestekræfterne og stort set alt i udstyr. Prisen er 390.000 kr. og så mangler du faktisk kun glastag og evt. en krog til cykelanhænger. ID.3 må desværre ikke trække en rigtig anhænger.

Vidste du at?

ID.3 fik en hård fødsel i 2020. Softwaren var ikke færdigudviklet og VW erkendte ærligt, at de første biler skulle opdateres løbende. Det gik ikke lige godt for alle ID.3 ejere, hvoraf nogle oplevede nærmest uløselige problemer med softwaren.

Sammen med en kabinefinish, der i VW-sammenhæng var chokerende rustik, gav det ID.3 en skæv start og et halvdårligt ry.
Vi spoler fem år frem til i dag. Anno 2025 har ID.3 været gennem to officielle facelifts og et utal af løbende opdateringer. Den udskældte software fungerer efterhånden glimrende. Ja, sammenlignet med meget af det, vi oplever i kinesiske elbiler, vil vi kalde den gut! Selv kabinen er rykket en klasse op og skal ikke længere sammenlignes med en rumænsk Dacia. På den måde er ID.3 vokset fra grim ælling til smuk svane. Vi forstår godt, at let brugte eksemplarer er populære som aldrig før på brugtmarkedet.

Hvordan er førerpladsen?

Modsat sværmen af høje SUVere sidder du lidt lavere i ID.3. Ikke helt nede på gulvet, snarere i en gunstig midterposition, der giver godt overblik og alligevel placerer dig tættere på vejen, hvor du bør være i en sportslig bil.
De eljusterbare sportssæder griber kroppen og du sidder perfekt i forhold til pedaler og det næsten lodrette rat. Især det sidste giver dig god kontrol og en oplevelse af at være ét med bilen. Også når du kører friskt til og finder ideal-linjen i en rundkørsel.
Mindre begejstrede er vi for, at al betjening foregår via centerskærmen eller de haptiske knapper i rattet. Software og menustyring er heldigvis forbedret markant og skærmen står knivskarpt. Men al den trykken og swipen lægger et filter ind mellem dig og bilen, der ikke klæder en GTI – undskyld GTX. Det virker for sterilt og giver mere fravær end nærvær. Næsten generation får flere fysiske knapper – det bliver også gut.

Hvordan opleves kabinen?

Som nævnt i indledningen har VW løbende opgraderet ID.3. Her i GTX er der bløde dørsider med syninger, lækre sportsæder og endda lidt lyddæmpende filt i dørlommerne. Forvandlingen fra discount til noget, der igen minder om ældre VW modellers fordel i kabinefinish er velkommen. Interessant nok har søsterbilen Cupra Born været igennem en omvendt spareøvelse, så det interne hierarki nu er genoprettet. VW er dyrere – og nu er der også en grund til det.
Ellers er ID.3s trumfkort, at den byder på enorm plads i en kompakt bil – ID.3 er under 4,3 meter lang. Ikke desto mindre kan der fint være fem i bilen, der med sin overskuelige størrelse snor sig gennem byen og er let at lirke ind på en snæver p-plads. Vi mangler egentlig kun et lille frunk foran til ladekabler. Elektrisk bagklap savner vi ikke: Med det indvendige håndtag får du aldrig beskidte hænder og klappen smækker i på et sekund. Sådan – keine hexerei, nur behändigkeit.

Er sikkerheden i orden?

Tiden går, så faktisk blev VW ID.3 crashtestet af Euro NCAP tilbage i 2020. Det slap den fra med de maksimale fem stjerner, så selv om testen er skærpet flere gange siden, må ID.3 betegnes som en sikker bil.
Selve karrosseriet er stærkt og beskytter sine passagerer godt. Dog noterer Euro NCAP en vis belastning af førerens brystkasse i både frontalsammenstød og den såkaldte pæletest, hvor bilen glider sidelæns ind i en metalpæl. Trods sin alder har ID.3 også en moderne centerairbag mellem forsædepassagererne, der beskytter hovederne ved påkørsler fra siderne. Sikkerhedsassistenter som automatisk nødbremse og vognbaneassistent fungerer alle glimrende. Alt tyder på, at ID.3 også i dag ville opnå topkarakteren fem stjerner i NCAP-testen.
Læs hele crashtesten hos Euro NCAP.
Se også video herunder.

Hvordan kører den?

GTX Performance+ har adaptiv affjedring, der kan indstilles fra indvoldsrystende til smørblød. Vi valgte hurtigt den mest komfortable indstilling. Selv med fjedrene spændt mest mulig op til lir byder GTX aldrig for alvor op til dans. Styretøjet er præcist, men giver dig ikke nævneværdig feedback fra vejen. Det samme gælder de enorme 20-tommer hjul med lavprofildæk. Her er masser af bid og baghjulstræk giver den rigtige balance. Men sportslig? Nein. Det er som om de tyske ingeniører har taget en standard ID.3 og klasket en heftig elmotor og nogle GTX-skilte på den. Men glemte at afstemme styretøj, hjulophæng og affjedring til dynamik. Her er ikke skyggen af den nerve, vi husker fra de bedste hot hatches som Golf GTI, Ford Focus ST og Honda Civic Type R.

I stedet får vi komfort. Masser af komfort. Faktisk så meget, at GTX er blandt de mest behagelige langturs-elbiler, undertegnede har prøvet. Det kan også noget. Man forventer det bare ikke i det elektriske svar på en Golf GTI.  

Hvordan er motor og opladning?

Motoren i VW ID.3 GTX giver samme fornemmelse af at springe op som en F1-racer og falde ned som en luksuslimo. 240 kW (326 hk) på bagakslen lyder langt vildere end det opleves. Bevares, GTX Performance+ efterlader de fleste biler i bakspejlet, når lyset bliver grønt. Men det sker så udramatisk, at det føles som en almindelig ID.3. Suget af uendelig kraft, der er typisk elbiler, er der, men lige i den her bil savner man mere vildskab. Og nej, det hjælper ikke rigtigt at skifte til sport-mode. ID.3 GTX forbliver velopdragen som en britisk butler – dog af den hurtige slags iført løbesko.
Helt i tråd med den lidt blodfattige opførsel er ID.3 GTX hurtig ved ladestanderen og nøjsom med strømmen. Effektiv forvarmning sørger for 10-80 pct. på batteriet på blot 26 minutter. I en testuge med 4-9 grader og blandet kørsel kørte vi 5,1 km/kWh. Det svarer til en reel rækkevidde på 400 km – og 500 km om sommeren. Absolut godkendt og en understregning af, at ID.3 GTX er en glimrende langtursbil.

Passer prisen? 

Tjaeh, nok ikke helt. 390.000 kr. er jo nærmest billigt, hvis man sammenligner med den fossildrevne Golf GTI. Men elbilerne har vendt op og ned på markedet, og når du kan få en mere potent Tesla Model 3 Long Range med firehjulstræk til 360.000 kr., ser GTX lidt pebret ud.
Omvendt fedter VW ikke med udstyret, og du skal selvfølgelig betale for at få den absolutte topmodel i ID.3-serien. At søsterbilen Cupra Born VZ er 40.000 kr. billigere kommer dog til at presse brugtprisen på ID.3 GTX. Vores råd vil være at bede forhandleren om rabat. Kan du ikke få et afslag i prisen, må du forvente et pænt stort værditab.

Er der alternativer?

Den eneste direkte konkurrent er den teknisk identiske søsterbil Cupra Born VZ. Den koster 40.000 kr. mindre, men har også mere hård plastic i kabinen og en mere kringlet betjening af infotainmentskærmen. VW-udgaven er simpelthen en tand mere lækker. Om det er 40.000 kr. værd er op til dig.
Kinesiske MG4 Xpower tilbyder endnu flere kræfter: 320 kW eller voldsomme 435 hk. Det gør ikke bare MGs lynkineser hurtigere, men også billigere. Lige nu kan du købe 2023-lagermodeller for nærmest latterlige 260.000 kr., men så må du også nøjes med mere rustik finish og begrænset rækkevidde på 350 km.
Et mere ligeværdigt alternativ er en helt almindelig Tesla Model 3 Long Range 4WD. Her får du lige så meget udstyr, men flere kræfter og længere rækkevidde i en lidt større bil. Det vilde er, at den kører mindst lige så dynamisk som ID.3 GTX. Til 360.000 kr. er Model 3 tilmed billigere.

Konklusion:

For: Komfort, pladsudnyttelse, udstyr, unik model.
Imod: Savner ’GTI-gener’, kun ’tryk-swipe’ betjening, lidt dyr.
Hvilkenbil siger:

VW bliver ved med at forfine og forbedre ID.3, så den i dag fremstår som et attraktivt, kompakt alternativ til alle SUVerne. GTX indfrier dog ikke løftet om at være en ’elektrisk GTI’. Når den skuffelse har lagt sig, opdager man i stedet en ualmindelig komfortabel og lækker elbil, der er perfekt til dem, der vil have en magtfuld men underspillet alleskönner. Dermed har den alligevel noget ’GTX-faktor’.

FAKTA: VW ID.3 GTX Performance+

Vejl. pris, inkl. lev.: 390.000 kr.
Anslået kontantrabat: * 5.000 kr.
Årlig CO2-ejerafgift: 840 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/5 år – 150.000 km
Garanti (batteri): 8 år eller 160.000 km (alt efter, hvad der kommer først)
Sikkerhed (Euro NCAP): 5 af 5 stjerner (2020)
Antal airbags: 7 (inkl. centerairbag)
Længde/bredde/højde: 426/181/156 cm
Bagagerum: 385/1.267 liter
Vægt: 2.036 kg
Batterikapacitet: 79 kWh netto
Rækkevidde (WLTP): 591 km
Forbrug (WLTP): 6,5 km/kWh
Forbrug i test: 5,1 km/kWh (4-9 gr., tørt)
Ladeevne: Op til 185 kWh DC / 11 kW AC
Ladekapacitet: Ca. 26 minutter (10-80 pct. DC), 8,5 timer (0-100 pct. AC)
Effekt/drejningsmoment: 240 kW (326 hk) / 545 Nm
0-100 km/t: 5,6 sek.
Topfart: 200 km/t

Særligt standardudstyr:

Automatisk nødbremse med fodgænger- og cyklistgenkendelse, vejbaneassistent, vejskiltegenkendelse, træthedsassistent, syv airbags inkl. centerairbag, adaptiv fartpilot, udvidet head-up display, Matrix LED-forlygter, aut. op- og nedblænding, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl, 2-zonet klimaanlæg, varme i forsæder og rat, el-justerbare sportsforsæder med memory, el-justerbare og sammenklappelige sidespejle m. varme, p-sensor for og bag, bakkamera, nøglefri start, 12 tommer berøringsfølsom skærm, Apple CarPlay, to USB C-stik for og to bag, varmepumpe, adaptiv undervogn, trådløs mobilopladning, 20 tommer alufælge. (* Anslået af hvilkenbil.dk)

Ekstraudstyr:

Metallak, Kings Red: 2.500 kr.
Panoramasoltag: 7.500 kr.
Krog til cykelholder: 5.500 kr.
Sennheiser lydanlæg: 5.854 kr.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here