Guide: Så meget koster det at lade en elbil

Tesla Model S

Energiselskab har regnet på, hvor meget det koster at lade en elbil derhjemme og på offentlig lader – se alle priserne her.

Elbiler er umiddelbart meget billigere at køre i end benzin- og dieselbiler. Men elpriserne svinger langt mere end literprisen på tankstationen, og det kan skabe usikkerhed om de aktuelle priser for at eje og køre elbil.

De stærkt svingende elpriser skyldes alt fra mulighed for refusion af elafgiften til mængden af vedvarende energi i det danske elnet. Elprisen kører – bogstaveligt talt – op og ned som vinden blæser. For elbilister betyder det, at en opladning af elbilen kan variere fra at være nærmest gratis til relativt dyr.

Penge at spare

Energiselskabet Energi Fyn har regnet på, hvad opladning hjemme og ude koster for at give elbilisterne et bedre overblik over driftsøkonomien. Og der er mange penge at spare, hvis man vælger de rigtige løsninger.

”Du kan virkelig opnå meget billig opladning derhjemme. Især her i foråret, hvor vi har mange timer med negative priser. Mange elbilejere har de forgangne weekender kunnet lade 50 kWh til næsten ingen penge. Med afgiftsrefusion og en elpris, der har været helt i bund, har vi hørt fra kunder, der har givet 10 øre for at fylde bilens batteri,” siger Peter Resen, der arbejder med ladestanderområdet hos Energi Fyn.

Ifølge Peter Resen er en af de helt store fordele ved en forbrugsafregnet ladeløsning, at den udjævner de ofte store prisudsving. Og det vil stadig være muligt at benytte intelligent opladning, hvor man indstiller elbilen til at lade, når elprisen er billigst. 

400-700 kr. om måneden

For det er ikke altid, man kan fylde batteriet op for næsten 0 kr. Derfor har Energi Fyns ladeeksperter lavet regnestykket for, hvad det generelt koster at lade elbilen, hvis du vælger en forbrugsafregnet ladeløsning derhjemme.

Prisen afhænger af, hvor mange kilometer, du kører om året – og hvor ofte du har brug for at benytte offentlige ladestandere.

”Den gennemsnitlige dansker kører 16.000 km om året, og det giver en ladepris på 407 kr. om måneden, hvis man udelukkende lader derhjemme. Lader man derimod halvdelen af gangene på offentlige ladestandere ved ladestationer, vil man skulle sætte 700 kr. af til sin månedlige ladeudgift, lyder det fra Energi Fyns ladeekspert.

Herunder kan du se regnestykker for henholdsvis 100 pct. opladning derhjemme og en mere realistisk beregning, hvor du lader 80 pct. hjemme og 20 pct. ude.

Priser ved 100 pct. hjemmeopladning

Priser for opladning 80 pct. hjemme og 20 pct. ude

Fakta om beregningerne

Prisen er baseret på en moderne elbil, der i snit kører 5 km pr. kWh. Der er anvendt en elpris på 2,20 kr./kWh for hjemmeopladning og en elpris på 3,50 kr./kWh for opladning ude. Energi Fyn forudsætter, at både elpris, moms, elafgift og nettarif er inkluderet i den gennemsnitlige elpris på 2,20 kr.

I regnestykket er også medregnet prisen for en serviceaftale på ladeboksen derhjemme, der er et krav for at kunne opnå fuld refusion af elafgiften. Den danske elafgift koster 0,895 kr./kWh inkl. moms.

Det er muligt at få refusion af denne elafgift, når man lader derhjemme, hvis man har en ladeaftale og elaftale hos det samme energiselskab. Det forudsætter dog, at man ikke allerede har reduceret afgift på grund af elvarme, solceller eller en varmepumpe. 

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here