Porsche er ramt på flere fronter og må derfor finde yderligere besparelser. Antallet af medarbejdere skal reduceres med 15 pct. inden 2029.
For blot 20 år siden gik det så godt for Porsche, at den lille sportsvognsproducent i Zuffenhausen forsøgte at købe moderkoncernen. ’Kuppet’ mislykkedes og i stedet købte VW sig til totalt ejerskab af Porsche. Men at Porsche overhovedet forsøgte, siger meget om selvforståelsen og succesen dengang.
I dag lyder der anderledes nøgterne toner fra Porsche. I et brev til medarbejderne maler Porsche-bossen Oliver Blume et dystert billede af mærkets aktuelle udfordringer.
”Vores forretningsmodel, som har hjulpet os i årtier, fungerer ikke længere. På kort tid er vores rammebetingelser blevet kraftigt forværret,” skriver Blume i brevet, som den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung har fået fat i.
Færre biler og medarbejdere
Udsigterne får negative konsekvenser. Oven i de aktuelle besparelser, kommer Porsche nu med endnu en spareplan for anden halvdel af 2025.
Den årlige bilproduktion reduceres fra 310.000 biler sidste år til 250.000 biler i år.
Medarbejderne rammes også. I dag beskæftiger Porsche 24.000 personer. Frem mod 2029 skal der nedlægges knapt 4.000 stillinger – det svarer til 15 pct. af arbejdsstyrken.
Reduktionerne skal ske ved hjælp af det, som Porsche kalder ”demografiske ændringer og et delvist pensioneringsprogram.” Bonusordninger droppes også for at spare penge.
Tjener færre penge
Et kig i regnskabet understreger alvoren. I årets første tre måneder faldt Porsches driftsresultat mere end 40 pct. Samtidig blev den forventede indtjening på driften nedjusteret fra 10-12 pct. til 6,5 til 8,5 pct.
Porsche har tidligere været lidt af en guldkalv i VW-koncernen med indtjenings-marginer helt op mod 20 pct. – mere end dobbelt så godt som de fleste bilproducenter.
Presset af Kina, told og elbiler
De fede tider ser dog ud til at være forbi. Ifølge topchef Oliver Blume skyldes det især tre nye faktorer på det globale bilmarked:
Kina har udviklet et enormt marked for attraktive elbiler lige under det premiumsegment, som Porsche befinder sig i. Eller sagt med andre ord: Kinesiske bilmærker kan tilbyde højtudviklet teknologi til lavere priser end Porsche. Det har fået markedet for luksusprodukter som Porsche ”til at kollapse på kort tid.”
Pludselige og massivt højere toldsatser i USA har sammen med udviklingen i dollarkursen ændret markedssituationen i USA ”dramatisk”.
Endelig har omstillingen til elbiler ”udviklet sig meget langsommere på mange markeder end vi og mange eksperter forventede for nogle år siden. Alt dette rammer os hårdt. Hårdere end mange andre bilproducenter,” skriver Oliver Blume til Porsches medarbejdere.
Porsche indstilles til krise
Når topchefen på den måde tegner et dystert billede af fremtidsudsigterne for en virksomhed, er det sjældent et godt tegn. Det handler om at indstille medarbejdere på krisetider og udsigter til afskedigelser og lavere lønninger. På den måde kan man ofte få nogle til at forlade virksomheden af sig selv, og dermed spare mange penge på kompensation i forbindelse med afskedigelser.