Selv Kina mener nu, at de har for mange bilmærker

kinesiske bilmærker

Kinesisk bilindustri har ’seriøs overkapacitet’ mener ejeren af Geely, Volvo, Polestar og Zeekr. Priskrig kan brede sig fra Kina til Europa.

Kinas boomende bilindustri har nået et vendepunkt. Efter år med konstant, statsstøttet vækst, er hjemmemarkedet ved at være mættet. Det har kastet de mange kinesiske bilmærker ud i en benhård priskrig, der – ikke overraskende – truer med at slå nogle af de mere end 100 forskellige kinesiske bilproducenter knock-out.

Konkurrencen er så hård, at de kinesiske myndigheder mistænker store spillere som BYD og Dongfeng for at sælge nye biler som brugte. Det øger salgstallene og dermed statsstøtten. 

Farlig udvikling

Udviklingen er usund og uholdbar, mener stadig flere i Kina.

En af dem er Li Shufu, ejeren af Geely-koncernen, der står bag bilmærker som Volvo, Polestar, Zeekr og Lotus og i modsætning til mange lokale konkurrenter ikke er statsejet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters advarer Li Shufu om, at udviklingen er farlig for den globale bilindustri. Nogle sammenligner ligefrem udviklingen i Kinas bilindustri med ejendomsselskabet Evergrande, der blev ved med at bygge hele byer, som der ikke var indbyggere til, for at holde gang i forretningen. Skandalen endte med en gæld på mere end 2.000 mia. kr. og en tvangsopløsning af Evergrande, som mange kinesere tabte formuer på.

Geely stopper udbygning

Ifølge Li Shufu lider Kinas bilindustri nu af ”seriøs overkapacitet.” Det betyder, at Kina kan fremstille langt flere biler, end de kan sælge. Af samme årsag har Li Shufu besluttet at stoppe udbygningen af Geelys produktionskapacitet, inklusive et stop for nye bilfabrikker.

Ifølge den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er det udtryk for rettighed omhu: Banken vurderer, at kinesiske bilmærker, der i dag fremstiller fossilbiler, kun udnytter 54 pct. af deres samlede produktionskapacitet. I 2030 vil tallet falde til 48 pct.

Omvendt vil udnyttelsen af de bilfabrikker, der fremstiller elbiler stige. Fra 58 pct. i år til 80 pct. i 2030. Det er anderledes bæredygtigt – også økonomisk.

Priskrig breder sig til EU

Problemet for den globale bilindustri er, at priskrigen i Kina breder sig til resten af verden, når kinesiske bilproducenter har svært ved at sælge biler hjemme, og derfor eksporterer dem.

Umiddelbart lyder øget konkurrence og lavere priser godt for forbrugerne. Men for vestlige bilproducenter er det en trussel: Kinesiske bilproducenter er blevet dygtigere, men drager også fordel af udbredt kinesisk statsstøtte. Af samme årsag har både USA og EU pålagt kinesiske bilmærker ’straftold’ for at beskytte deres egne bilproducenter mod det, de kalder ’unfair konkurrence’.

Modsvaret fra flere kinesiske bilproducenter er at bygge fabrikker i USA og Europa for derved at slippe for tolden.

Ikke alle vil overleve

Uden told og med fortsat økonomisk støtte fra den kinesiske stat kan det lægge et enormt pres på vestlig bilindustri. Reelt bliver der tale om en overlevelseskrig, hvor ikke alle bilmærker overlever. Heller ikke alle de kinesiske bilmærker. I dag er der simpelthen flere bilmærker og mere produktionskapacitet end der er købere til, som Geelys Li Shufu også erkender.

I Danmark er der i skrivende stund 15 kinesiske bilmærker – og endnu flere på vej.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here