Tesla vil afskedige hver tiende medarbejder

Tesla Supercharger

Tesla vil afskedige mere end 10 pct. af arbejdsstyrken. Nedskæringen er et resultat af et dårligt første kvartal med vigende salg.

Efter årets første kvartal, hvor salget faldt for første gang i fire år, svinger Tesla sparekniven. Verdens største elbilproducent vil afskedige mere end hver tiende medarbejder. Det fremgår af et internt notat fra Teslas ejer og topchef, Elon Musk, som nyhedsbureauet Reuters er kommet i besiddelse af.

Ved årets udgang havde Tesla godt 140.000 medarbejdere på verdensplan.

”Mens vi forbereder virksomheden til næste fase af vækst, er det ekstremt vigtigt at reducere omkostninger og øge produktiviteten inden for alle områder af virksomheden. Som del af den indsats har vi gennemgået organisationen og taget den svære beslutning at reducere medarbejderstaben med mere end 10 pct. på verdensplan,” skriver Elon Musk i notatet.

Tesla har ikke umiddelbart reageret på Reuters historie og henvendelse.

Nedgang for elbil-salg

Planerne om at reducere arbejdsstyrken kommer efter flere dårlige nyheder for Tesla. Udover vigende salg i årets første kvartal, hævdede Reuters i begyndelsen af april, at Tesla har droppet planerne om en ny basismodel, ofte omtalt som Model 2. I stedet vil Tesla angiveligt satse på at udvikle deres ’robotaxi’, en selvkørende taxi.

Elon Musk har afvist Reuters historie som ’løgn’, men i øvrigt ikke kommenteret historien yderligere. Reuters historie var baseret på anonyme kilder og kom efter flere rapporter om, at produktionen af Model 2 skulle begynde i 2025.

Tesla er ikke den eneste elbilproducent, der er ramt af nedgang i salget. I årets første kvartal oplevede kinesiske BYD, der i fjerde kvartal 2023 kunne kalde sig verdens største producent af elbiler, endnu større tilbagegang i salget end Tesla.

Ved årets udgang rapporterede Tesla også en nedgang i bruttofortjenesten. Den er nu på 17,6 pct., hvilket fortsat er særdeles højt sammenlignet med traditionelle bilproducenters. For Tesla er det dog bekymrende, at nedgangen i salget kommer efter flere aggressive prisnedsættelser.

Fra start-up til moden virksomhed

Flere brancheanalytikere ser Teslas planer om at afskedige medarbejdere som udtryk for, at virksomheden ikke længere kan betegnes som en ’start-up’, men en etableret spiller, der skal indrette sig efter markedssituationen.

”Tesla modner som virksomhed og er ikke den væksthistorie, den plejede at være. En fyringsrunde indikerer, at ledelsen forventer, at den svage efterspørgsel fortsætter,” siger senioranalytiker hos Roth Capital Craig Irwin til branchemagasinet Automotive News.

Tesla og Elon Musk har da også selv sagt, at 2024 bliver ”et udfordrende år” og at virksomheden nu befinder sig mellem to bølger af vækst, hvor næste vækstbølge kommer i 2025 med lanceringen af en ny basismodel. Her er det naturligvis interessant, at Reuters hævder, at den nye basismodel er aflyst.

Måske bliver vi klogere 8. august. Her har Elon Musk i et kortfattet tweet på sit sociale medie X lovet, at der kommer nyt om i hvert fald den kommende robotaxi.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here