Kina dominerer med elbiler og batterier. Ifølge Toyota er Kina også ved at køre resten af verden bagud, når det gælder brintbiler.
Kina giver resten af verden baghjul, når det gælder omstillingen til elbiler. Sidste år stod der ’Made in China’ på 11 af de i alt 17 millioner elbiler, der blev solgt i hele verden. Det er mere end 60 pct., til trods for at Kina først for nylig er begyndt at fremstille elbiler.
Kina sidder også blytungt på markedet for batterier til elbiler. Ikke kun til egne elbiler, men også som leverandør til europæiske, sydkoreanske og amerikanske bilmærker. Kinesiske batteriproducenter som CATL og BYD dominerer både inden for udvikling og fremstilling. Tilsammen har de 55 pct. af verdensmarkedet.
Tilmed sidder Kina på størstedelen af de sjældne metaller, der er afgørende for overhovedet at kunne fremstille batterier.
”Ikke meget tid”
Og det stopper ikke her. Toyota, indtil videre verdens største bilproducent, advarer nu om, at Kina også udvider deres dominerende position inden for brintbiler.
”Vi har ikke meget tid endnu – det er vigtigt hurtigt at accelerere udviklingen,” siger chef for Toyotas brint-forretning, Misumasa Yamagata, ifølge avisen Financial Times.
Toyota er ellers kendt som den nok største og mest dedikerede fortaler for brintbiler og har arbejdet på teknologien gennem de seneste 30 år. Alligevel ser Toyota en udvikling, hvor kineserne er på vej til at bliver verdensleder inden for brint til lastbiler og andre kommercielle køretøjer.

Allerede i dag fremstiller Kina de fleste brint-lastbiler i verden.
”Kina er verdens mest avancerede inden for brint-lastbiler, fordi den kinesiske regering valgte at gøre landets store logistik-ruter til brint-motorveje,” forklarer Yamagata.
EU vil også brint men er bagud
EU har faktisk samme planer om, at der skal være tilstrækkeligt med brint-tankstationer langs de største motorveje i Europa. Modsat Kina er planerne bare endnu ikke ført ud i livet. Tværtimod møder brint-teknologien masser af modstand.
Fordelen ved at rulle et omfattende netværk af brint-stationer ud, er at det på samme tid reducerer omkostningerne, og gør det muligt at benytte lastbiler, der kører på brint. Det er den berømte historie om hønen og ægget. I Kina er det nemmere at trumfe beslutninger igennem, og så er det mindre vigtigt, hvad der kommer først – brintstationer eller brintlastbiler. Når begge dele er der, fungerer teknologien.
Når Toyota advarer om kinesisk dominans inden for brint, er det selvfølgelig fordi et velfungerende kinesisk hjemmemarked gør det muligt at eksportere brint-lastbiler, der både er avancerede og billigere end konkurrenternes. Præcis som vi har set det med elbiler.