Vinterdæktest 2021: Der er bremselængden til forskel

De dårligste vinterdæk skal bruge 11 meter mere at bremse på end de bedste i årets vinterdæktest. Se resultaterne for 34 dæk her.

Den tyske bilistklub ADAC har igen i år udført en stor vinterdæktest. Hele 34 forskellige vinterdæk har været Europa rundt: I Finland stod den på test af kørsel på snedækkede veje. I Tyskland tjekkede ingeniørerne dækkenes egenskaber på henholdsvis våd vej og is samt slidstyrke. Endelig var dækkene også en tur i Italien for at få afprøvet egenskaberne på tør vej.

I alt er dækkene afprøvet i syv discipliner, der også inkluderer rullestøj og brændstofforbrug (rullemodstand). 16 af dækkene blev testet i størrelsen 15 tommer (195/65 R15), der bl.a. passer til biler som Opel Astra og VW Golf, mens de resterende 18 vinterdæk i størrelsen 17-tommer (225/50 R17) sidder på biler som Audi A4 og BMW 3-serie.

Stor forskel i kvalitet

Igen i år kunne ADAC konstatere, at selv om dæk umiddelbart ligner hinanden, kan der være enorm forskel på kvaliteten. Blandt de testede vinterdæk i størrelse 17-tommer var der således 11 meters forskel i bremselængde på det dårligste dæk – Linglong Green-Max Winter UHP – og det bedste, Bridgestone Blizzak LM005. Det svarer til, at bilen med Linglong-dæk stadig kørte 40 km/t, når bilen med Bridgestone-dæk var standset efter en nedbremsning fra 80 km/t. På den måde kan 11 meter være forskellen på liv og død.

Men er det overhovedet nødvendigt at skifte til vinterdæk i en tid, hvor vi også på danske breddegrader mærker den globale opvarmning i form af milde vintre?

Ja, lyder svaret fra den danske bilklub FDM, der samarbejder med den tyske ditto, ADAC. Bliver vinteren mere hvid end grøn, er der ingen vej uden om det halvårlige dækskifte. Men alligevel giver det god mening at tage hensyn til det mere milde, danske vinterklima:

Skal også mestre våd og tør vej

”Et godt vinterdæk skal ikke bare have gode egenskaber i sne, men i lige så høj grad på våd og tør vej ved lave temperaturer. Bremsetesten på våd vej viser, hvorfor FDM anbefaler, at man altid går efter vinterdæk, der klarer sig godt i den disciplin. Ikke mindst fordi de danske vinterveje ofte er mere våde end hvide,” siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM.

Af samme grund opfordrer han alle, der står og skal have nye vinterdæk, til at dykke grundigt ned i årets store vinterdæktest.

Du kan se ADACs bedømmelse af alle 34 dæk herunder på en skala fra en til fem stjerner – og i detaljer på fdm.dk.

ADAC vinterdæktest 2021

15 tommer (195/65 R15)

Dunlop Winter Response 2 *****
Goodyear UltraGrip 9+ *****
Michelin Alpin 6 ****
Vredestein Wintrac ****
BFGoodrich g-Force Winter2 ***
Continental WinterContact TS 860 ***
Bridgestone Blizzak LM005 ***
Falken Eurowinter HS01 ***
Laufenn i FIT + LW31 + ***
Maxxis Premitra Snow WP6 ***
Yokohama BluEarth*Winter V906 ***
Barum Polaris 5 ***
Nokian WR Snowproof ***
General Tire Altimax Winter 3 ***
GT Radial Winterpro2 ***
Kumho Wintercraft WP51 **

17-tommer (225/50 R17)

Dunlop Winter Sport 5 *****
Michelin Alpin 6 *****
Goodyear UltraGrip Performance + ****
Kleber Krisalp HP3 ***
Bridgestone Blizzak LM005 ***
Continental WinterContact TS860 ***
Nexen WinGuard Sport 2 ***
Vredestein Wintrac Pro ***
Esa+Tecar Supergrip Pro ***
Sava Eskimo HP2 ***
Fulda Kristall Control HP 2 ***
Firestone Winterhawk 4 ***
Nokian Snowproof P ***
Pirelli Winter Sottozero 3 ***
Toyo Observe S944 ***
Maxxis Premitra Snow WP6 ***
Goodride Z-507 Zuper Snow *
Linglong Green-Max Winter UHP *

Kilde: ADAC og FDM

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here