Brugtbilsalget slået tilbage til 2014

brugtbilsalget

Der blev solgt 381.000 brugte biler i 2022. En nedgang på 14,7 procent fra rekordåret 2021. Seks års salgsrekorder er dermed slut.

I 2021 blev der sat rekord med næsten 450.000 solgte brugte biler. Men en årsopgørelse fra Bilbasen.dk, viser, at handlen med brugte biler halter noget efter i 2022. Den nedadgående tendens accelererede fra og med maj måned, og især i årets sidste kvartal bremsede efterspørgslen på brugte biler.

Dermed er rækken af salgsrekorder stoppet. Fra og med 2015 til og med 2021 blev der sat rekord år for år i antallet af solgte brugte biler. I et historisk perspektiv er brugtbilsalget sidste år på niveau med 2014, lyder det fra Bilbasens analytiker Jan Lang i årsrapporten.

Ændrede markedsvilkår

Han vurderer, at der er flere årsager til nedgangen.

”Dels dannede markedsforholdene i form af lavt udbud og høje priser ikke grundlag for endnu et rekordår. Dels var omstændighederne omkring COVID-19 ikke til stede, da skiftet fra offentlige transportmidler til personbiler blev foretaget af mange forbrugere under nedlukningen i 2021.”

Også de økonomiske præmisser for bilsalget, nye som brugte, ændrede karakter fra sommeren og hen over efteråret og ind i vintermånederne.

”Forbruget af biler bremsede op. Dernæst skal man huske, at en af forudsætningerne for et højt brugtbilsalg er et højt nybilsalg, og dét gik som bekendt tilbage med 20 procent fra 2021 til 2022,” forklarer han videre. 

I forhold til prognoserne for brugtbilsalget i 2023, så er det hans forventning, at det bliver i en størrelsesorden med 2022.

”De lavere priser vil tiltrække bilkøberne igen, da det en grundlæggende forudsætning for brugtbilmarkedet.”

Elbilerne falder også i pris

Det gælder faktisk også for de brugte elbiler. Prisindekset (Q4 2021=indeks 100) toppede i september sidste år med en værdi på 116,9, men efterfølgende er de brugte elbiler faldet så meget, at elbilerne nu kun koster det samme som i januar.

Prisudviklingen på brugtbilmarkedet hænger uløseligt sammen med udbuddet. I forsommeren sidste år var der et historisk lavt udbud til salg med kun ca. 48.000 brugte biler. Ved årsskiftet var udbuddet steget til 59.000 biler, og det er forventningen, at udbuddet holder sig relativt konstant i den kommende tid. 

Jan Lang fortalte for nylig til Hvilkenbil.dk, at han derfor også regner med, at presset på brugtvognspriserne fortsætter i starten af 2023 for så at stabilisere sig i løbet af året.

FAKTA om brugtbilsalget i december:

December understreger den dårlige stime i salget af brugte biler. Priserne for brugte biler i almindelighed fortsatte med at falde efter de toppede i september måned i indeks 114,9 (2015= indeks 100), og er nu i 104,8.
Antallet af handler var på niveau med december 2014, og dermed det laveste niveau i otte år. Antallet af reelle handler dykkede til ca. 26.000 og dermed var niveauet det laveste i ti år. Salgstiderne fortsatte op også opad.

Kilde: Bilbasen.dk

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here