Din bil er befængt med bakterier

Det myldrer med bakterier i din bil. Især på rattet og omkring kopholdere trives mikroorganismer, der både kan misfarve kabinen og lugte fælt. Nu vil Ford utøjet til livs.

Du kører aldrig alene i din bil, afslører en undersøgelse foretaget af den amerikanske bilgigant Ford. Bakterier og mikroorganismer kører med som blinde passagerer, hver gang du starter bilen. Og der er mange af dem. Faktisk så mange at skal være glad for, at de små kræ kun kan ses i mikroskop. For ifølge Ford er der billioner af dem – og kombinationen af fugt og solvarme i din bil får mug og skimmelsvamp til at stortrives. I værste fald ødelægger mikroorganismerne indeklimaet med misfarvninger af kabinen og lugte, der minder om mad, der for længst har passeret sidste salgsdato.

”Kabinen i en bil udsættes for en mængde miljømæssige påvirkninger, der kan gøre den til en yngleplads for mikroorganismer,” forklarer Cindy Peters, teknisk ekspert hos Ford.

Vi ved, at forbrugerne i stigende grad interesserer sig for helbred og miljø og besluttede derfor at kigge nærmere på interiøret i vores biler for at se, om vi kunne skabe renere omgivelser for vores kunder.

Behovet er der. Alene i USA sælges der hvert år luftfriskere til biler for mere end 13 milliarder kroner. Men da ikke alle nyder duften af et klassisk Wunderbaum-træ, der dingler fra bakspejlet, øjner Ford et marked for ”rene” bilkabiner. I samarbejde med mikrobiologer fra universitetet i Michigan undersøgte de derfor 10 udvalgte områder i en række Ford-biler – bl.a. rattet, knapper til radio og el-vinduer og gearstangen – for bakterivækst.

Undersøgelserne afslørede, at bilkabiner faktisk er komplekse økosystemer, der huser billioner af mikroorganismer, der agerer med hinanden, med mennesker og det omgivende miljø”, fortæller assisterende professor ved Michigan Universitet, Dr. Blaise Boles.

Ikke overraskende fandt biologerne flest bakterier omkring rattet, men også kopholdere med rester af spildte drikke viste sig at være populære samlingssteder for bakterier.

Siden har Ford arbejdet på at udvikle en overfladebehandling, der kan holde bakterier og mikroorganismer nede eller helt væk ved at skabe konstant sterile overflader. Produktet er endnu ikke færdigudviklet, men lykkes det, får Ford mulighed for at markedsføre sig som det mindst bakteriebefængte bilmærke. Men lur os om de ikke finder på en mere delikat måde at fortælle det på…

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here