Er din næste bil en crossover?

Hvilkenbil’s redaktør, Jens Velling, blogger om de engang så forhadte SUV’eres overraskende comeback. Men denne gang slipper vi heldigvis for firehjulstræk og tørst i Kaptajn Haddock-klassen… Jens_Velling_FBS8745

Moden har det som bekendt med at gå i ring – og det gælder også i bilernes verden. Omkring årtusindskiftet var monstrøse firehjulstrækkere det ultimative statussymbol. Så kom krisen og med den blev offroaderne indbegrebet af dårlig smag, overforbrug og hensynsløshed. Fra den ene dag til den anden styrtdykkede værdien på vejens firehjulede konger som Hummer, Porsche Cayenne og Audi Q7 – ja, visse steder blev de udsat for hærværk og afbrændinger, så voldsomt var stemningsskiftet.

Nu er de på vej tilbage. Ikke som enorme, benzinslubrende mekaniske dinosaurer med det grovmekaniske firehjulstræk ingen af os alligevel har brug for, men i en ny, moderne, kompakt og mere politisk korrekt udgave med hverdagsdueligt forhjulstræk og et brændstofforbrug, som man ikke behøver skamme sig over.

Crossover, som bilfabrikkerne kalder typen, er den hurtigst voksende bilklasse i verden. De nye “gadekryds” tager nemlig alt det gode fra firehjulstrækkerne – den høje siddeposition med udsigt, pladsen og det selvsikre look – og dropper dårligdommene som kostbart firehjulstræk, en tørst i Kaptajn Haddock-klassen og en vægt og højde, der gjorde SUV’en til en hensynsløs rambuk overfor mindre medtrafikanter.

Det er også præcis derfor at undertegnede, der ellers bekender sig til klassiske bil-dyder som lavt tyngdepunkt, lav vægt og lav vindmodstand, fatter lidt velvillig interesse overfor de nye dværg-SUV’ere. Der er noget praktisk og kækt over dem – og så er og bliver den høje siddeposition med det gode overblik over trafikken et trumfkort for biltypen. Ikke kun for kvinder og det grå guld med ondt i ryggen, der altid har været begejstrede for høje biler – men også for alle os andre, der her får et mere macho alternativ til de selvudslettende familiecontainere.

Tror jeg nok – jeg er nemlig ikke helt overbevist. Men måske kommer det, når hvilkenbil får testkørt nogle af de nye crossover typer som Renaults rappe Captur (billedet), ryggen bliver endnu mere sprød eller fruen bare opdager, at den nye bilmode dikterer store hjul, mere frihøjde og en kørestilling med ret til at kigge ned på medtrafikanterne… Og hvem ved, måske bliver din næste bil også en crossover?

Læs mere: Clio knopskyder til højbenet Renault Captur

1 COMMENT

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here