Nedtur for Nio fortsætter

nio underskud

Den kinesiske elbil-start-up Nio fortsætter med at tabe penge. Årets første kvartal endte med et underskud på 4,5 milliarder kroner.

Den kinesiske elbil-producent Nio har det fortsat svært. Nio kom ud af 2023 med et underskud på 20 mia. kr. og måtte skrue ned for aktiviteterne i Danmark. Efter et beskedent salg blev hovedparten af de 32 medarbejdere i Danmark afskediget og administrationen flyttet til Stockholm.

Regnskabstallene for årets første kvartal byder ikke på megen opmuntring. De første tre måneder af 2024 endte i et underskud på mere end 4,5 mia. kr. Det skriver branchebladet Automotive News.

Ramt af priskrig

Underskuddet kom efter en sløv start på 2024, hvor Nio solgte færre biler end forventet. Samtidig betyder en heftig priskrig på elbiler på det kinesiske hjemmemarked, at indtjeningen falder. Nio satser derfor også på at eksportere biler, men også her er betingelserne blevet svære: USA har netop firedoblet importtolden til 100 procent, mens EU-kommissionen i går varslede lignende stigninger i tolden på kinesisk fremstillede elbiler. For Nio kan de stige fra 10 til 31 procent.

Med avanceret teknologi lignede Nio længe et af de mere lovende af de kinesiske start-ups inden for elbiler. Satsningen på at placere sig i premium-segmentet med nogle af de højeste priser blandt Kina-mærkerne og den gamle idé om at tilbyde batteriskifte, har dog vist sig at være en udfordring.

Billig-mærke skal øge salg

Nio ved det tilsyneladende godt selv. Til september lancerer Nio et billigere undermærke, Onvo, der især skal tage kampen op mod Tesla og kinesiske konkurrenter på hjemmemarkedet. Ifølge Nio vil Onvo allerede bidrage med sorte tal på bundlinjen, når salget runder 20.000 biler årligt.

Trods solide underskud er optimismen tilsyneladende intakt. Nio er i færd med at bygge sin tredje fabrik i Kina, og i 2025 lancerer man sit tredje mærke, Firefly.

Selv om Nio ikke kunne leve op til egne salgsmål og kun leverede 30.000 biler i årets første kvartal, forventer man ikke desto mindre at levere 56.000 biler i andet kvartal.

Aktiemarkedet er tilsyneladende ikke lige så optimistisk på Nios vegne. I løbet af den seneste måned er kursen på Nio-aktier faldet fra knapt seks til 4,5 dollar. Dermed fortsætter den nedadgående trend, hvor aktiekursen i løbet af de seneste fire år har tabt mere end 90 pct.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here