Elon Musk provokerer mange til at fravælge Tesla – heldigvis er der stadig flere gode alternativer. Hvilkenbil peger her på fem af de bedste.
Elefanten i rummet er umulig at overse – og vi tør godt tale om den her på Hvilkenbil, selv om verdens to mægtigste mænd, den amerikanske præsident Donald Trump og hans ’first buddy’ Elon Musk næppe bryder sig om det: Tesla-ejer Elon Musks udtalelser og handlinger som ikke-valgt men de facto-medlem af Trumps administration gør mange mennesker verden over meget vrede.
Nogle af dem går til yderligheder med hærværk og ildspåsættelser. Det kan aldrig blive en god løsning. Andre stemmer med pengepungen og fravælger Elons Teslaer til fordel for andre bilmærker. Det er fuldstændig fair.
For god ordens skyld: Hvilkenbil har ingen holdning til, hvorvidt man skal købe Tesla eller ej. Det må du som forbruger naturligvis selv afgøre. Men vi skriver om det, der foregår ude i verden. Og lige nu er utilfredsheden med Elon Musk så massiv, at den får både Tesla-salget og aktien til at styrtdykke. Med enorme konsekvenser for bilverdenen generelt og Tesla-ejere i særdeleshed.
Aldrig tidligere har vi set et bilmærkes image og omdømme ændre sig så hurtigt og katastrofalt – endda mere eller mindre selvskabt. Det er historisk, relevant og væsentligt. Og så længe det er det, skriver vi om det.
Fra forbillede til hadeobjekt
Fakta er, at Tesla på rekordtid er gået fra forbillede til hadeobjekt. De sidste to år har Tesla Model Y været Danmarks og verdens mest solgte bil. Nu vil mange bilkøbere for enhver pris have noget andet. Dem vil vi gerne rådgive. Også selv om vi rent bilteknisk vurderer, at Tesla med de opdaterede udgaver af Model 3 og Y fortsat tilbyder nogle af markedets bedste elbiler.
Men der findes gode alternativer for dem, der er blevet trætte af Elon Musk og Tesla. Herunder peger vi på fem af de bedste og mest direkte Tesla-alternativer.
Cupra Tavascan
Den spanske udgave af VW ID.5 er en meget direkte udfordrer til Tesla Model Y. Pladsen er næsten lige så overdådig og basisudgaven til 300.000 kr. tilmed noget billigere. Udstyrsniveauet er ikke helt så omfattende, men Cupra fedter ikke med udstyret i basisudgaven. I topudgaven Adrenaline er det nærmest overdådigt.

Tavascans fortrin er de fine, dynamiske køreegenskaber – få elbiler kører lige så sjovt og direkte. Baghjulstræk og en både velopdragen og bomstærk elmotor med 210 kW (286 hk) spiller godt med her.
Softwaren er også blevet bedre, men ikke helt så intuitiv at betjene som i Model Y. Og så ligner Cupra Tavascan ikke alle de andre SUV’er derude.
Selv om Cupra indgår i VW-koncernen, fremstilles Tavascan i Kina. Det kan man jo så tygge på, hvis man som politisk forbruger fravælger Tesla af ideologiske årsager.
Ford Capri
Som Cupra Tavascan er Ford Capri også baseret på VW ID.4/ID.5. Det skal man ikke være ked af. MEB-platformen er velkørende med baghjulstræk og førnævnte elmotor, og VW har efterhånden fået styr på softwaren. Ford har udvidet den med deres eget Sync-teknologi og en smart, lodretstående infotainmentskærm, der dækker over et opbevaringsrum i midterkonsollen.

Ford er mestre i at lave velkørende biler, og Capri er ingen undtagelse. Den er lige en tand skarpere og mere dynamisk end ID.4 og kan måle sig med den køreglade Cupra Tavascan.
Pladsmæssigt følger Capri Model Y til dørs, men den er lidt dyrere, når man tager udstyret i betragtning. Lige nu er der dog 20.000 kroners rabat, så du kan få en Capri med premium-udstyr og 598 km rækkevidde til fair 360.000 kr. Husk dog varmepumpe til 8.300 kr., men så har du også en bil, der kan måle sig med Tesla Model Y Long Range baghjulstræk.
Ford har også lige overhalet Tesla med fem års garanti, og så kan Capri tilmed fås i gul, hvis du helt forårskåd – det kan Model Y ikke.
Hyundai Ioniq 5
Som crossover er Hyundai Ioniq 5 et ’gadekryds’, der både konkurrerer med Tesla Model 3 og Y.

Ioniq 5 blev årets Bil i Danmark i 2022, og siden er den både blevet bedre og billigere. Sidste år fik den større batteri, forbedret software, længere rækkevidde, lidt skarpere køreegenskaber og en stærkt savnet bagrudevisker. Et prisfald har sendt Long Range udgaven med ganske omfattende Essential-udstyr ned i 315.000 kr. Det nærmer sig et røverkøb for en elbil med moderne 800 volt-teknologi, der gør det muligt at lade det 80 kWh store batteri fra 10-80 pct. på sølle 18 minutter.
Læg hertil oceaner af plads i kabinen, praktisk bagklap og frækt 80’er-retro design, og Hyundai Ioniq 5 har aldrig været bedre. På flere punkter overgår den både Tesla Model 3 og Model Y og er et fuldgyldigt alternativ.
Skoda Enyaq
Endnu en elbil baseret på teknikken fra VW ID.4 – denne gang fra VWs tjekkiske datterselskab Skoda.

Enyaq er Skodas første elbil og har været et solidt hit for tjekkerne. Det forstår vi godt, for lige som de andre biler på MEB-platformen er teknikken løbende forbedret. Det fine ved Enyaq er, at Skoda har formået at skabe den mest indbydende kabine med stof og bløde overflader over det meste samt langt flere fysiske knapper, der letter betjeningen.
Som konkurrenterne er priserne også løbende justeret ned. Aktuelt koster Enyaq med den nye 210 kW-motor og 575 kilometers rækkevidde 350.000 kr. Det er endda den helt nye, faceliftede udgave med samme ’tech-deck’-front som den kortere Elroq.
I Enyaq går plads, køreegenskaber, komfort og betjening op i den berømte højere enhed. I en direkte sammenligning med Tesla Model Y er den lidt dyrere, fordi den har lidt mindre udstyr og motorkraft. Til gengæld er den uhyre behagelig og nem at gå til. Enyaq er en ægte allrounder, der gør alting godt og virker mindre ’rumskibs-agtig’ and mange andre elbiler.
Xpeng G6
Kinesiske Xpeng G6 lægger sig så tæt op af Tesla Model Y, at vi kaldte den ’kopimaskinen’ i vores test.

Så hvis du egentlig vil have en Model Y, men så alligevel ikke på grund af Elon Musk, er Xpeng G6 det absolut tætteste, du kommer på en én til én klon. Plads og udstyr er lige så overdådig, førerpladsen ligner til forveksling, og så er Xpeng endda hurtigere ved ladestanderen. Som Hyundai Ioniq 5 har den 800 volt-teknologi. En lille opgradering, der kommer sidst på året, skærper endda ladetiden fra 10-80 pct. til rekordhurtige 12 minutter. Her kan Tesla slet ikke være med.
Inden da skal Xpeng have ryddet ud af lageret med prisfald på 30.-40.000 kr. Bedste valg er Long Range med baghjulstræk til 340.000 kr. – altså lidt billigere end Tesla Model Y RWD Long Range.
Vores største anke mod Xpeng er betjening og køreegenskaber, som er henholdsvis kompliceret og middelmådige. Begge dele skulle dog være forbedret på den opdaterede udgave af G6, der kommer sidst på året.
Alle leftards må virkelig mangle mening i livet, eftersom de nu kaster sig over hærværk på Tesla biler !
I min optik dumper Tesla ikke på, at Elon Musk ejer 14% af aktierne, men mere den ret begrænsede garanti på 4 år eller 80.000 hvad der kommer først.
Udover dette så dækker de i mange tilfælde IKKE indenfor garantiperioden, hvor undskyldningen er at ejer/føreren kører bilen for hårdt.
Mit valg vil være en Xpeng med 7 års garanti/160.000 km. og så virker den mere lækker.