Ny CX3 er Mazda 2 på stylter

Med CX3 vil Mazda have en bid af den hastigt voksende kage for kompakte crossovers i cool SUV-look. Teknikken kommer fra den nye Mazda 2 – dansk premiere til foråret.

Der er døbt baby-boom blandt SUVerne. Efter at de helt store modeller som Audi Q7 og Porsche Cayenne næsten uddøde med finanskrisen, er de højbenede biltyper i skovhugger-look midt i et spektakulært comeback, der bare bliver ved med at tage til i styrke.

C-stolpen ligner sort glas og får taget til at 'svæve' på Mazda CX3.
C-stolpen ligner sort glas og får taget til at ‘svæve’ på Mazda CX3.

Seneste medlem af den hurtigst voksende bilklasse i dag er Mazda CX3. Som pionererne Nissan Juke, Renault Captur, Peugeot 2008 og Opel Mokka er der tale om en kompakt crossover – en slags krympet SUV, der nok ser barsk ud, men mere er målrettet city-cowboys end den ægte vare ude på landet.

Forklaringen på succesen er, at de kompakte crossovers bevarer SUVernes rustikke look og høje siddeposition, men ellers er droslet ned i størrelse, vægt og pris. Dermed passer de kompakte gadekryds til en ny type af kunder, der nok er vilde med offroad-looket, men også vil kunne køre langt på literen og parkere i byens smalle gader.

Samme teknik som Mazda 2
Alt det kan den nye Mazda CX3, der netop er afsløret i forbindelse med biludstillingen i Los Angeles. Teknisk er der nemlig tale om en højbenet udgave af den nye Mazda 2. Akselafstanden på 257 cm er bevaret, men CX3 er seks cm højere, 2 cm bredere og hele 20 cm længere end sin tekniske tvilling.

Motorprogrammet er også lidt mere voksent end det, vi kommer til at se i Mazda 2. De to biler deles dog om Mazdas nye 1,5 liters turbodiesel med 105 hk, mens en to-liters benziner med enten 120 eller 165 hk kendes fra Mazda 3 og Mazda 6. De ekstra kræfter vil klæde firehjulstrukne varianter af CX3, men langt de fleste udgaver forventes dog at nøjes med brændstofbesparende forhjulstræk.

Og mon ikke at vi på sigt får CX3 at se i en forhjulstrukket basisudgave med Mazdas fine 1,5 liters benziner med 100 hk? Med den i programmet vil Mazda CX3 formentlig kunne give relativt billige rivaler som Renault Captur og Peugeot 2008 kamp til stregen på prisen.

Et seriøst bud på danske priser ligger lige over 200.000 kr. for en 120 hestes CX3 med basisudstyr og forhjulstræk.

Tre runde luftdyser og en skjult er en fiffig designdetalje i CX3, der får kabinen til at se bredere ud.
Tre runde luftdyser og en skjult dyse er en fiffig designdetalje i CX3, der får kabinen til at se bredere ud.

De nøjagtige priser og specifikationer må vi dog vente lidt på endnu. Dog skulle det være sikkert, at CX3 udstyres med moderne sikkerhedsudstyr som automatisk nødbremse, advarsel mod biler i den blinde vinkel og sporassistent.

Mazda CX3 forventes at få dansk debut i løbet af efteråret.

Læs også: Er din næste bil en crossover?

[email protected]

1 COMMENT

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here