Test: Stærk pris og meget udstyr – men noget halter i Volvo EX30

Volvo EX30
EX30 er Volvos elektriske storsællert.

BILTEST: Lille EX30 er Volvos store elektriske satsning. Et udstyrsstykke til en skarp pris, men den sidste Volvo-omtanke mangler.

Hvilken bil?

Volvo EX30 er øjeblikkets vigtigste bil for de kinesisk ejede svenskere. Og prisen er stærk: Den meget kompakte mini-SUV koster fra 274.100 kroner for den veludstyrede basisvariant Core med 49 kWh-batteri, en elmotor og en rækkevidde på 344 kilometer.
Med 65 kWh-batteri og 476 kilometers rækkevidde starter prisen ved 309.100 kr. Elmotoren yder 272 hestekræfter og har et drejningsmoment på 343 Newtonmeter.
For 28.000 kr. opgraderes Core til Plus, hvor man blandt andet får tilføjet aktiv vognbaneassistent, Pilot Assist, p-sensor foran, 2-zonet klimaanlæg, automatisk nedblænding af bakspejl og venstre sidespejl, elektrisk bagklap, Harman Kardon-lydanlæg, trådløs opladning af mobiltelefon og to USB-C-stik ved bagsædet.
Powerudgaven med 428 hk, to elmotorer, et moment på 543 Nm og træk på alle fire hjul har også det store batteri, og her kortes rækkevidden ned til 450 km. Den fås kun med topudstyret Ultra og koster 381.100 kr.
Merprisen fra Plus til Ultra på 24.000 kr. giver hjemmeladning på 22 kW i stedet for 11, lændestøtte og memory på det elektrisk justerbare førersæde, elektrisk justering af passagersædet, 360 graders kamera, selvparkerende funktion og panoramaglastag.
Testbilen har netop Ultra-udstyr, det store batteri og én elmotor. Prisen er 361.100 kr.

Vidste du at?

Det stolte, svenske mærke blev i 2009 købt af det privatejede kinesiske Geely, som gav Ford 1,8 milliarder dollar for at overtage ejerskabet.

Geely har indtil videre ubetinget gjort Volvo godt – udviklingen finder stadig sted i Sverige, den distinkte svenske karakter er videreført, og man kan med megen ret mene, at Volvo aldrig har været bedre.

Som nævnt i indledningen har Volvo store forventninger til EX30, og den har allerede overhalet sine storebrødre EX40 og EC40, når det kommer til salgstal. Salgsmålet for Volvo EX30 er, at i 2025 skal modellen finde 600.000 ejere. Derfor vil man også supplere produktionen i Kina med fabrikken i Belgien, der begynder at spytte EX30’ere ud næste år.
EX30 deler i øvrigt Geelys elektriske platform med Smart #1, som Geely ejer i fællesskab med Mercedes-Benz, og med Zeekr X.

Hvordan er førerpladsen?

Minimalisme og skandinavisk enkelhed er fremherskende, og at Volvo går højt op i bæredygtighed, er det 8.000 kroner dyre Breeze-interiør med paneler i genbrugsplast, der ligner terrazzogulvet i min farmors badeværelse, et udtryk for.

Grafikken på den 12,9 tommer store, altdominerende skærm er generelt knivskarp. De fleste funktioner er kun ganske få touch væk, så ros for det. Også ros til Google-styresystemet, der er noget af det lettest tilgængelige, der findes. Hey Google er meget lærenem og hjælpsom og overtales let til udføre en lang række justeringer.
Men der er også flere ærgerlige klagepunkter omkring betjeningen, som en smule svensk kølighed kunne have elimineret.
Knapperne på rattet er af typen “haptisk feedback”, og problemet er, at nogle gange ramte jeg plet, andre gange ikke. Sådan cirka fifty-fifty.
Justering af sidespejle sker på den store skærm i kombination med piletaster på rattet. Ikke en enkel øvelse, da det er svært at få små bevægelser ud af justeringen med det resultat, at spejlene ikke kom til at sidde helt rigtigt.
Også regnsensorens følsomhed indstilles på skærmen, og vil man ændre den under kørslen, kræver det også en tur i menuerne. Og jeg, som troede, at sikkerhed stod højest på Volvos liste.
Nogle oplysninger på skærmen står med meget lille skrift, blandt andet hvor mange procent batteriet rummer, og hvor mange kilometers rækkevidde man har at gøre godt med. Centrale oplysninger i en elbil – det ville være hensigtsmæssigt, om de fremstod tydeligere.
Nogle af ankepunkterne finder jeg ret alvorlige, andre er måske tæt på ubetydelige, men summen af dem ville irritere mig som daglig bruger af en EX30.

Hvordan opleves kabinen?

En fortsættelse af kritikpunkterne tager jeg med om på bagsædet, der må karakteriseres som forkrampet. Mine 188 centimeter følte sig ikke synderligt velkommen deromme.
Samlekvaliteten er ganske fin, materialerne virker solide, men sammenlignet med lækkerhedsfølelsen i Renault Megane E-Tech halter Volvoen efter. Samme Megane er i øvrigt kortere end EX30’eren, men pladsen på bagsædet er bedre – selv bagsædepladsen i den 15 centimeter kortere Jeep Avenger er bedre. I bagagerummet kniber det også: Kun 318 liter i Volvoen, i Megane 440 liter og i Avenger 355.
EX30’eren har dog et frunk – altså et bagagerum under frontklappen, hvor man typisk kan stuve ladekabler af vejen. Men af uransagelige årsager er Volvoens frunk kun på syv liter. Det er vist frunkbundrekord.

Min stædighed vandt dog over de syv liter, da jeg med en vis udøvelse af vold fik mast ladekablerne ned og plastiklåget lukket. Her kunne svensk indretnings-omtanke også have gjort underværker.

Er sikkerheden i orden?

Basisudgaven Core er spækket med sikkerhedsudstyr, og fra den 28.000 kroner dyrere Plus-udgave kan man nærmest ikke føle sig bedre passet på.
Vi har endnu til gode at se resultatet af sikkerhedsorganisationen Euro NCAP’s test af EX30’eren, men hvis jeg havde en gammel hat, ville jeg æde den, hvis testen ikke resulterer i de maksimale fem stjerner.
Et lille kritikpunkt skal dog rettes mod den adaptive fartpilot, der er nervøs på en lidt træls Kina-agtig måde. Nervøsiteten kommer til udtryk i den måde, som bilen reagerer på, når den opdager en langsommere forankørende. I stedet for at reducere hastigheden gelinde og glidende gør den det abrupt og uelegant. Dét ligner (heller) ikke Volvo.

Hvordan kører den?

Volvo EX30 er lille, overskuelig og nem at manøvrere rundt med. Styretøjet er præcist nok, men lidt dødt i det, som jeg ofte oplever det i elbiler. Elmotoren sidder på bagakslen og medvirker til de engagerende køreegenskaber, som adskiller sig en del fra den større og 200 kilo tungere EC40, der er mere blød og ikke særligt dynamisk.
Undervognen er godt afbalanceret og afbøder fint smældet fra dybe kloakdæksler. Støjdæmpningen er ingeniørerne også sluppet godt fra.

Hvordan er motor og opladning?

De 272 hk, som er ydelsen med én elmotor, er rigeligt. De 428 hk med to motorer giver i min verden ikke rigtigt mening. Rekuperation af strøm hedder på volvosk “One Pedal Drive” – det vil sige, at man langt det meste af tiden kører bilen med speederen alene, da reduktion af hastigheden sætter ind i takt med, at man letter foden fra speederen.
På farten kan det store batteri lynlade med 153 kW, det lille med 134 kW. På en 13-14 grader varm forårsdag med forvarmet batteri fik jeg ladeeffekten på testbilens store batteri kortvarigt op på 130 kW, men under det meste af seancen lå effekten lige under 100 kW.
Den officielle måling tilsiger et forbrug på 5,9 kilometer pr. kilowatt-time (17 kWh/100 km). Jeg kørte ganske vist en del på motorvej med både 110 og 130 km/t, men et samlet testforbrug på 4,7 km/kWh (21,2 kWh/100 km) er alligevel ikke imponerende. Selv når jeg var væk fra motorvejen, var det svært at få mere end 5 km/kWh ud af den.
Mit testforbrug gav således godt og vel 300 kilometer på en opladning, hvilket er et stykke vej fra det officielle tal på 476 km.

Passer prisen?

274.100 kr. for en meget gavmildt udstyret Volvo er en stærk pris. Det er vist længe siden, at en Volvo har kostet så få knaster. Kan man nøjes med det lille batteris reelle rækkevidde på cirka 250 kilometer, er man billigt og meget godt kørende.
Godt og vel 100 ekstra kilometers rækkevidde får man for 35.000 kr., og det er jo en afvejning.
Hvad angår udstyr, vil Hvilkenbil anbefale mellemmodellen Plus, der koster 28.000 kr. mere end Core. Med det store batteri står EX30’eren dermed i 337.100 kr.
Ultra-topudstyret koster yderligere 24.000 kr., og det ville jeg ikke give for at få 360 graders kamera, glastag, 22 kW DC-opladning og elektrisk justering af højre forsæde.
Med to elmotorer og 428 absurde hestekræfter er prisen 381.100 kr., og det valg er af den unødvendige slags.

Er der alternativer?

Hvis vi tager udgangspunkt i Volvo EX30 med stort batteri og Core-udstyr, er prisen 309.100 kr.
Stærkeste konkurrent er efter Hvilkenbils vurdering Renault Megane E-Tech med 60 kWh-batteri, der har en rækkevidde omkring 440 km. Den koster i den ganske veludstyrede Techno-udgave det samme som Volvoen, og franskmanden overgår på en del punkter den kinesiske Volvo.
VW ID.3 er også en oplagt udfordrer med mere plads, og med 431 kilometers rækkevidde er prisen præcis den samme som Megane og EX30. ID.3-tvillingen Cupra Born, som Hvilkenbil ofte fremhæver som et aldeles glimrende køb, koster med stort batteri med 548 kilometers rækkevidde og stort set fuld udstyrspakke også 310.000 kr.
Hyundai Kona Electric byder på noget mere plads end EX30, men måske ikke samme prestige. Listeprisen på mellemudgaven Kona Advanced med 65 kWh-batteri og en rækkevidde på 510 km er 350.000 kr.
Tjek også rumuhyret Tesla Model Y, der med 455 kilometers rækkevidde i skrivende stund koster 360.000 kr. Det er ikke ret mange flere penge for en meget større bil.

Konklusion:

For: Udstyr, kvalitetsfølelse, design. 
Imod: Stedvis vanskelig betjening, plads på bagsæde og i bagagerum, rækkevidde, savner head-up-display.
Hvilkenbil siger: 

EX30 skal nok blive en succes. For 310.000 kr. er en stærk pris for meget udstyr og ikke mindst den prestige, der uvægerligt følger med en Volvo. Men her rummer den minimalistiske stil for lidt brugervenlighed. Flere ting på brugerfladen bør opjusteres. Den elendige pladsudnyttelse er det for sent at gøre noget ved, men det er en skam, at Volvo ikke sørgede for at udhule bilen mere effektivt.

FAKTA: Volvo EX30 Single Motor Extended Range Ultra

Vejl. pris, inkl. lev.: 361.100 kr.
Vejl. pris, inkl lev. (billigste): 274.100 kr. (Core, Single Motor Standard Range – rækkevidde 344 km)
Anslået kontantrabat: * 10.000 kr.
Privatleasing: 4.395 kr./måned v. 15.000 km/år, førstegangsydelse 9.995 kr., leasingperiode 12-36 måneder.
Privatleasing Single Motor Standard Range, Plus (billigste): 3.795 kr./måned v. 15.000 km/år, førstegangsydelse 9.995 kr., leasingperiode 12-36 måneder
Årlig ejerafgift: 780 kr.
Garanti (bil/lak/rust): 3/3/12 år
Garanti (batteri): 8 år eller 160.000 km (alt efter, hvad der kommer først)
Sikkerhed (Euro NCAP): Ikke testet
Antal airbags: 7 airbags (inkl. centerairbag)
Længde/bredde/højde: 423/184/155 cm
Bagagerum: 318/904 liter + frunk på 7 liter
Vægt: 1.850 kg
Anhængervægt: 1.600 kg
Batterikapacitet (netto): 64,8 kWh
Rækkevidde (WLTP): 476 km
Forbrug: 5,9 km/kWh (17 kWh/100 km)
Forbrug i test: 4,7 km/kWh (21,2 kWh/100 km)
Ladeevne: Op til 153 kWh DC/ 22 kWh AC
Opladningstid: 26 minutter (10-80 pct. ved DC-lynlader), ca. 6 timer (0-100 pct. ved 11
kW AC)
Effekt/moment: 200 kW (svarer til 272 hk), 343 Nm, baghjulstræk
0-100 km/t: 5,3 sek
Topfart: 180 km/t

Særligt standardudstyr:

Aut. nødbremse med fodgænger- og cyklistgenkendelse, adaptiv fartpilot m. stop & go, aktiv vognbaneassistent, advarsel v. modkørende, aktiv blindvinkelassistent, aut. nedbremsning v. krydsende trafik foran, vejskiltegenkendelse, advarsel om trafik v. åbning af døre, LED-forlygter m. aut. op- og nedblænding, p-sensor for og bag, 360 graders kamera, Park Pilot Assist, 2-zonet klimaanlæg, regnsensor, aut. nedblænding af bakspejl og sidespejl i venstre side, nøglefri betjening, opvarmede og elektrisk justerbare forsæder, lændestøtte i førersæde, varme i rat, 12,3 tommer berøringsfølsom skærm, Google Maps og Google Assistant, stemmestyring, trådløs Apple CarPlay, bluetooth, trådløs opladning af mobiltelefon, Harman Kardon Premium Sound-system, to USB-C-porte for og to bag, elektrisk bagklap, panoramaglastag, 19 tommer alufælge. ( * Anslået af hvilkenbil.dk)

Metallak: 3.600-4.800 kr.
20 tommer alufælge: 5.938 kr.
Mørktonede sideruder bag: 3.031 kr.
Intelligente Pixel LED-forlygter: 5.597 kr.
Anhængertræk: 13.000 kr.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here