VW Up finder gnisten

Til efteråret er storsælgeren VW Up klar i en elektrisk udgave. VW e-Up kan køre op til 150 km på en opladning og lynlades til 80 pct. af kapaciteten på en halv time.

Til efteråret er VW klar med sin første, serieproducerede elbil nogensinde. Ikke overraskende er der tale om en elektrisk udgave af mikrobilen Up, der er blevet en kolossal salgssucces over hele Europa. Ikke mindst i Danmark, hvor Up i suveræn stil blev landets mest solgte bil i 2012 – trods blot ni måneder på markedet.

Netop Up’s popularitet kan vise sig at blive en løftestang for udbredelsen af elbiler herhjemme. Meget kommer dog an på prisen, der fortsat er ukendt. Hvad angår rækkevidde, der plejer at være elbilens akilleshæl, lover VW op til 150 km. Altså ikke mere end andre sløvt sælgende elbiler som Nissan Leaf og Renault Fluence, men måske tilstrækkeligt for en lille bybil som Up.

Fuld opladning på 50 minutter
Teknisk er VW e-Up helt up-to-date med moderne lithium-ion batterier lige som dem, der sidder i vores smartphones og bærbare computere. Fordelen ved dem er, at de hurtigt kan lades op. VW hævder, at det blot tager 30 minutter at nå 80 procents kapacitet. Når der senere er stillet særlige ladestationer op, kan en fuld opladning klares på rekordhurtige 50 minutter.

Elmotoren har pænt med kræfter: 60kW, hvilket der svarer til 82 hestekræfter, og et moment på 220 Nm, hvilket er mere end VW’s egen 1,4 TSi turbobenzinmotor. Det rækker fint til bytrafik: 100 km/t er nået på 14 sekunder og på motorvejen hænger e-Up også på med en topfart på 135 km/t. Når e-Up trods alt ikke er endnu hurtigere, skyldes det, at batterierne øger vægten med ca. 300 kg. Sætter man e-Up på badevægten, stopper nålen først ved velvoksne 1.185 kg.

Designmæssigt adskiller e-Up sig fra resten af Up-programmet med diskrete kendetegn som boomerang-formede LED-kørelys i frontkofangeren, 15″ alufælge og Volkswagen-logoer med blå baggrundsfarve. Desuden er front, sideskørter og bund optimeret aerodynamisk for at mindske luftmodstanden.

Inden den elektrisk Up kommer til Danmark, får den officiel verdenspremiere på biludstillingen i Frankfurt til september.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here