Nu er der flere elbiler end benzinbiler i Norge

elbiler norge

Der er fart på omstillingen i Norge. Bestanden af elbiler overhaler benzinbiler, og i september udgør elbiler 97 pct. af nybilsalget.

Norge kører i den gule førertrøje når det gælder omstillingen til elbiler. Ikke noget nyt dér, men den seneste udvikling er alligevel interessant. Især i en tid, hvor man taler om stagnerende elbilsalg i andre europæiske lande.

Nordmændene har på ingen måde mistet gnisten. I sidste måned viste en optælling af den norske bilpark, at der for første gang nogensinde var flere elbiler end benzinbiler i Norge. Helt præcist 754.303 elbiler mod 753.905 benzinbiler. Det svarer til henholdsvis 26,26 og 26,24 pct. af den norske bilpark.

Der skal altså målfoto til for at dokumentere den historiske milepæl. Ifølge norske OFV, Opplysningsrådet for Veitrafikken, overhaler elbilerne netop nu, fordi en del nordmænd midlertidigt afregistrerer benzinbiler som veteranbiler, sportsvogne og cabrioleter efter sommeren.

Historisk milepæl

”Det er historisk. En milepæl de færreste så komme for 10 år siden. Elektrificeringen af personbilparken holder høj fart, og Norge går med hurtige skridt i retning af at blive det første land i verden med en personbil-­bestand domineret af elbiler,” siger direktør i OFV, Øyvind Solberg Thorsen til motor.no.

OFV skelner mellem rene benzinbiler og hybrider, hvor sidstnævnte optræder for sig selv i statistikken. Der kører over 350.000 hybrider i Norge, så var de regnet med som benzinbiler, ville regnestykket se anderledes ud.

At nordmændene holder speederen i bund på vej mod omstillingen fra fossil- til elbiler vidner det aktuelle bilsalg om. Kort før september-salget er gjort endeligt op, sidder elbiler på hele 97 pct. af månedens bilsalg. Det er den højeste andel nogensinde.

Overhaler diesel i 2026

Benzinbiler udgør blot 0,4 pct. af det foreløbige september-salg, mens andelen for dieselbiler ligger lige omkring én procent.

Med én million registrerede dieselbiler i Norge vil det tage tid, før elbilerne også overhalerne dieselbilerne. Men udviklingen går stærkt. I 2017 toppede bestanden af dieselbiler i Norge med 1,2 millioner biler. Siden er antallet faldet med 285.000 biler og netop i denne måned faldt bestanden for første gang under én million.

”Den fart, som vi ser i udskiftningen af personbilparken lige nu, tyder på, at vi i 2026 også vil have flere elbiler end dieselbiler i Norge,” vurderer Øyvind Solberg.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here