Bagagerum: Litermålet siger ikke alt

Et bagagerum, der rummer mange liter, trækker kunder til, men udformningen er vigtig for anvendeligheden. Du kommer længst med små og bløde tasker i de populære minibiler.

Liter i stor målestok kan lokke bilkøbere til, og forhandlere og importører slår da også på de hårde facts under bagklappen, når der er noget at bryste sig af. For eksempel fremhæver Honda i sine annoncer klassens største bagagerum på 624 liter i den nye Civic stationcar.

Men kan man overhovedet bruge litermålet til noget, når det handler om, hvor meget bagage bilen kan rumme? Det spørgsmål stiller dagbladet Politiken.

Det mener Hvilkenbil.dks redaktør Jens Velling som udgangspunkt godt man kan, men litermålet fortæller ikke hele sandheden, understreger han.

”Der er stor forskel på udformningen af bagagerum og dermed også på rummeligheden. Mange af de helt små biler som VW Up har ret imponerende litermål, selv om der ikke er meget plads mellem bagagerumskanten og bagsæderne. Så du skal temmelig langt ned i bunden af bagagerummet for at udnytte pladsen,” siger Jens Velling, der har testet over 800 biler, til Politiken.

”Du får ikke plads til store, hårde kufferter eller ølkasser i sådan et bagagerum, men hvis du pakker dine ting i bløde tasker og stabler dem ind, er der plads til ret meget,” forklarer han til avisen.

Han bakkes op Karsten Meyland Lemche, der er journalist på FDM’s blad ’Motor’, hvor han blandt andet vejleder læserne om valg af bilmodel.

”Bagagerummets litermål er en god ledetråd, men udformningen og adgangsforholdene er mere afgørende end litertallet,” siger han.

Motor-journalisten råder derfor bilkøbere til at medbringe de ting, der skal være plads til i den nye bil. Det gælder både familiemedlemmer, autostole, barnevogne, golftasker og hundebure mm.

”I nogle tilfælde kan det helt sikkert betale sig at anskaffe en lidt mindre barnevogn i stedet for at købe en større bil,” slutter han.

Fakta: Sådan måles bagagerummet
Tidligere brugte bilproducenterne flere forskellige målemetoder, men i dag er tallene sammenlignelige.

I Europa bliver bagagerums literkapacitet opmålt efter den såkaldte VDA-metode.

Den er opkaldt efter det tyske bilindustriforbund VDA, der stabler blokke på 20X10X5 centimeter, hvilket svarer til en liter, for at måle kapaciteten.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here