Defekte airbags udløser gigantisk tilbagekaldelse

Toyota, Nissan, Mazda og Honda må tilbagekalde 3,4 millioner biler på grund af defekte airbags. Andre bilmærker er formentlig også ramt.

De store japanske bilmærker Toyota, Nissan, Mazda og Honda må tilsammen tilbagekalde 3,4 millioner biler på grund af defekte airbags. En japansk underleverandør, Takata, har haft problemer med udløseren til deres airbags, og det kan medføre brand, eller at airbaggen ikke pustes helt op. Ifølge sitet Automotive News Europe skulle ingen dog være kommet til skade på grund af fejlen.

Tilbagekaldelsen er den største nogensinde, siden Toyota måtte tilbagekalde 7 millioner biler oktober sidste år. Netop Toyota er også hårdest ramt denne gang og må sende 1,73 millioner biler på værksted for at få skiftet udløseren til airbaggen. Det gælder 490.000 biler produceret i Europa, 580.000 i Nordamerika og 340.000 på øvrige markeder. De berørte biler er produceret mellem november 2000 og marts 2004.

Om biler solgt i Danmark er omfattet af tilbagekaldelsen og hvordan ejerne i givet fald får besked, vides endnu ikke.

Ikke-japanske mærker også ramt
Den gigantiske tilbagekaldelsesaktion rokker endnu en gang ved især Toyota’s image som et nærmest fejlfrit bilmærke. Faktisk har Toyota gennem de senere år været igennem adskillige, store tilbagekaldelser. Denne gang går konkurrenterne fra Nissan, Honda og Mazda dog ikke fri. Også europæiske og amerikanske bilmærker kan være ramt. Producenten af de fejlramte airbags, Takata, indrømmer overfor Automotive News Europe, at man har leveret de samme udløsere til ikke-japanske bilmærker. Hvilke ønsker Takata dog ikke at oplyse.

Affæren sætter en tyk streg under en af ulemperne ved at benytte globale underleverandører, der laver stumper til mange bilmærker på én gang i enorme oplag. Det gør bilproduktion billigere, men øger samtidig risikoen for omfattende og særdeles kostbare serie-fejl.

Hos Toyota afviser en talsmand at sætte tal på, hvad tilbagekaldelsen vil koste det japanske bilmærke. At regningen bliver stor, er der ingen tvivl om: Ud over omkostningerne til udskiftningen af de defekte airbags, koster gentagne tilbagekaldelser bilmærker som Toyota store summer på image-kontoen.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here