Elbilister med træk skal passe på bilens totalvægt

totalvægt

Forår er tiden, hvor trailere og campingvogne hægtes på anhængertrækket. Men pas på bilens totalvægt, hvis du kører i en tung elbil.

En bivirkning ved batterier er, at de er tunge. En elbil vejer nemlig godt til sammenlignet med en tilsvarende benzindrevet – et illustrativt eksempel er nyeste udgave af den benzindrevne VW Passat Variant 1,5 eTSI, der vejer 1.600 kilo, stillet over for den elektriske ID.7 Pro, der vejer næsten 600 kilo mere.

En væsentlig forskel, når man ser de to tal overfor hinanden, men i det daglige er det ikke noget, man behøver tænke så meget over. Men nu er det forår, vi gør haven sommerklar, kører affald væk, henter havefliser i byggemarkedet, kajakker og både skal i vandet, hesten skal luftes, og campinglivet frister.

Så hægter man en anhænger på krogen, er det nødvendigt at være ekstra opmærksom, for her træder nogle helt specielle regler i kraft.

Ved kørsel med trailer eller andet skal der kigges på bilens og trailerens samlede tilladte totalvægt. Medmindre trailerens samlede totalvægt er 750 kilo eller derunder, kræver det nemlig mere end blot det almindelige kategori B-kørekort.

Et eksempel: Hvis ejeren af en ID.7, der har en tilladt totalvægt på knap 2.600 kilo, hægter en trailer på, der inklusive last må veje 1.200 kilo, hvilket er det antal kilo, bilen må trække, er vogntogets samlede totalvægt 3.800 kilo.

En fører med det almindelige kategori B-kørekort gør sig således skyldig i en forseelse, og den takseres som minimum med en bøde på 2.000 kroner.

En bils tilladte totalvægt er det, bilen må veje inklusive fører, passagerer og bagage.

Tillæg til kørekortet

I dette tilfælde kan man ikke undslå sig med, at trailerens samlede faktiske vægt eventuelt kun er 800 kilo, og vogntogets samlede faktiske vægt dermed er under 3,5 ton. Det afgørende er vogntogets samlede tilladte totalvægt. Både bilens og trailerens tilladte totalvægt fremgår af køretøjernes registreringsattester.

Så har man en tung elbil og en trailer med en så høj tilladt totalvægt, at den samlede tilladte vægt for bil og anhænger overstiger 3,5 ton, skal man på skolebænken.

Altså hen til en kørelærer og supplere kategori B-kørekortet med et trailerkort, kaldet kategori B+ eller kategori BE. Det supplement indeholder fire teoritimer, seks køretimer og en praktisk prøve.

Med B+ må man køre med et vogntog med en samlet tilladt totalvægt på 4.250 kilo, med et BE-kort er den samlede tilladte totalvægt 7.000 kilo, dog må anhængerens totalvægt ikke overstige 3.500 kilo.

Trailer på 750 kilo er altid tilladt

Havefolket med de mest gængse trailere er dog godt hjulpet. Det almindelige kategori B-kørekort giver nemlig altid ret til at trække en anhænger med en tilladt totalvægt på 750 kilo. Forudsat, selvfølgelig, at bilen må trække 750 kilo. Dette er også tilladt, selvom bilen er en basse med en totalvægt på 3.000 kilo, og vogntogets samlede totalvægt dermed er 3.750 kilo.

Med en trailer, der har en samlet tilladt totalvægt på 750 kilo, skal man så være opmærksom på overvægt og ikke lade sig friste til at læsse for mange havefliser på. I en vægtkontrol bliver hvert kilo overvægt takseret til en bøde på 75 kroner til føreren og/eller 150 kroner pr. procent overvægt til brugeren/ejeren.

Eksempler

Hvilkenbil har samlet en række eksempler, hvor elbilisten med trailer/anhænger, der har en samlet tilladt totalvægt over 750 kilo, skal være opmærksom på, om kørekortet giver tilladelse til at køre med vogntoget.

Model Bilens tilladte totalvægt Tilladt anhænger-vægt Kørekort-krav
BMW i4 eDrive 40 2.605 kg 1.600 kg B+
Ford Mustang Mach-E 2.605 kg 1.500 kg B+
Hyundai Kona Electric Long Range 2.220 kg 750 kg B
MG4 Trophy Extended Range 2.209 kg 500 kg B
Polestar 2 Long Range Single Motor ? * 1.500 kg B+
Skoda Enyaq iV 85 Premium 2.650 kg 1.000 kg B+
Tesla Model Y Long Range ? * 1.600 kg B+
Volvo EC40 Single Motor Ext. Range 2.520 kg 1.500 kg B+
VW ID.4 Pro 2.690 kg 1.200 kg B+
VW ID.7 Pro 2.630 kg 1.200 kg B+
* På hjemmesiderne oplyser Tesla og Polestar ikke Model Y’s og Polestar 2’s tilladte totalvægt (inkl. fører, passager og bagage).

[email protected]

1 COMMENT

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here