Helårsdæk er ikke så ringe endda

Goodyear Vector 4Seasons vinder AutoBilds nyeste test af helårsdæk.

Træt af at skifte dæk? Med et relativt lille kørselsbehov i en lille bil, kan de bedste helårsdæk være et fint alternativ til at skifte mellem sommer- og vinterdæk, afslører tysk dæktest.

Er vinterdæk overhovedet nødvendige i det danske vinterhalvår – der som regel ender med at skylle enhver antydning af sne og is væk i en syndflod af salt og regnvand?

Den klassiske diskussion blusser gerne op herhjemme på denne tid af året, hvor mange bilister overvejer, om de skal finde 5.-6.000 kr. i husholdningsbudgettet til et sæt vinterdæk. Og overvejelsen har aldrig været mere relevant: I takt med, at vi kører i stadig mindre biler, bliver bilernes hjul nemlig også mindre. En udvikling, der – stik mod eksperternes råd – faktisk forbedrer argumenterne for at spare vinterdækkene væk…

Sagen er, at jo smallere dæk, desto bedre vejgreb på vådt og glat underlag. Da mange ejere af små biler samtidig har et moderat kørselsbehov og ofte bor i byområder, kan det være fristende at fortsætte på sommerdækkene. I hvert fald hvis man følger tommelfingerreglen om, at bilens dæk i så fald ikke må være bredere end 185 mm og at man selvfølgelig lader bilen stå, de få dage, hvor der faktisk er sne eller is på de danske veje.

En lidt risikabel taktik: For hvor mange lader bilen stå, hvis de er kørt på arbejde i tørvejr og der så er faldet sne om eftermiddagen, når man skal hjem?

Men der findes et godt kompromis: Helårsdæk, der er udviklet til at tackle vejret og føret året rundt – og som især er velegnet til de minibiler, der er så populære i Danmark.

Helårsdæk er et reelt alternativ
I en test af 10 helårsdæk udført af det tyske bilmagasin AutoBild, klarer flere helårsdæk sig ganske overbevisende. Faktisk konkluderer AutoBild, at de bedste helårsdæk er et reelt alternativ til det besværlige skifte mellem sommer- og vinterdæk. De to bedste helårsdæk – Goodyear Vector og Sava Adapto – har ingen nævneværdige minusser i en direkte sammenligning med dæk udviklet til henholdsvis sommer og vinter-føre.

Det er dog en vigtig pointe, at helårsdæk fungerer bedst på mindre biler med relativt små hjul på 14 eller 15 tommer og med en bredde på op til 195 mm. Herhjemme dækker det en stor del af bilparken – storsælgere som VW Up, Kia Picanto, Toyota Aygo kommer slet ikke i problemer og selv større biler som Ford Fiesta, VW Polo, Fiat Punto, Opel Corsa, Renault Clio, Citroën C3, Peugeot 207/208, Suzuki Swift og Skoda Fabia kører sjældent på større eller bredere hjul.

Udover at man slipper for besværet med at skifte hjul to gange om året, slipper man også for at finde plads til et sæt dæk hjemme i skuret eller på et dyrt dækhotel. Kører man mindre end 15.000 km årligt sparer man reelt også penge på kun at køre på et sæt dæk, da man ellers risikerer at især vinterdækkene bliver for gamle, før de er slidt ned.

Helårsdæk kan dog være en smule dyrere end sommer- og vinterdæk. Hvilkenbil har fundet dette priseksempel på testvinderen Goodyear Vector i størrelse 14 tommer 175/65 86T på nettet hos Bigwheels.dk (Priser inkl. moms og lev.):

Helår: Goodyear Vector: 647 kr.
Vinter: Goodyear Ultra Grip 8: 607 kr.
Sommer: Goodyear DuraGrip: 486 kr.

Sådan vurderer AutoBild ti helårsdæk i dæktesten:

1: Goodyear Vector 4Seasons
Fordele: Sikre køreegenskaber på sne, kort bremselængde på våd vej, ringe tendens til aquaplaning.

2: Sava Adapto
Fordele: Præcis styring og stabil sideføring under alle vejrbetingelser, selv på våd vej dynamiske og sportslige køreegenskaber med kort bremselængde.

3: Hankook Optimo 4S H730
Fordele: Præcis styring, kort bremselængde på våd og tør vejr.
Ulemper: Tendens til understyring på våd vej og sne.

4: Kumho Solus 4 All Weather
Fordele: Afbalanceret helårsdæk på sne og tør vej, kort bremselængde på sne.
Ulemper:Kun acceptable køreegenskaber på våd vej.

5: Vredestein Quatrac Lite 82T
Fordele: Sikre køreegenskaber og gode styreegenskaber på våd vej, kort bremselængde på tør vej.
Ulemper: Understyrer på sne, risiko for aquaplaning.

6: Bridgestone A001 Weather Control 82T
Fordele: Stærk i regnvejr med dynamisk-sportslige køreegenskaber på våd og tør vej.
Ulemper: Kun acceptable vinteregenskaber.

7: Kleber Quadraxer 82T
Fordele: Sikre køreegenskaber og kort bremselængde på sne.
Ulemper: Understyring og lang bremselængde på våd og tør vej.

8: Star Performer Winter AS 86T
Fordele: Godt vejgreb og kort bremselængde på sne, godt vejgreb på våd vej.
Ulemper: Tendens til aquaplaning, lang bremselængde på våd og tør vej.

9: Tyfoon All Season 82T
Fordele: Bedste vinterdæk i test, lav rullemodstand, lavt støjniveau.
Ulemper: Dårlige bremseegenskaber på våd vej, tendens til aquaplaning.

10: Herse 4Season 82H
Fordele: Kort bremselængde på tør vej.
Ulemper: Ikke meget bedre på sne end sommerdæk, også dårligt på våd vej.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here