Kom det rigtige brændstof i tanken

Skal der fyldes benzin eller diesel på bilen? Hvert år tager over 2.000 danske bilejere fejl og hælder det forkerte brændstof på – en tanketorsk, der kan blive særdeles kostbar.

Benzin eller diesel? De fleste – hvis ikke alle – bilejere er udmærket klar over, hvilket brændstof deres bil kører på. Alligevel går det hvert år galt for mange danskere, når de skal vælge mellem den grønne og sorte tankpistol. Ifølge et aktuelt indslag i DR Nyheder måtte næsten 2.400 danske bilister sidste år tilkalde hjælp, fordi de var kommet til at hælde diesel på deres benzinbil eller benzin på dieselbilen. En stigning på 22 procent sammenlignet med året før.

Som regel skyldes fejlen i ordets bogstavelige forstand en tanketorsk. Måske fører man en vigtig samtale over mobilen, mens man vælger tankpistol, måske bliver man distraheret af Ekstra Bladets gule spiseseddel ovre ved kiosken. Men at fylde det forkerte brændstof på bilen, kan blive en særdeles bekostelig affære. I værste fald ødelægges motoren, og så løber udgiften hurtigt op i titusindvis af kroner.

Det er ikke bare danske bilister, der dummer sig. I Europa får flere hundredetusinde bilister hvert år røde ører og tørre lommesmerter efter at have taget fejl af diesel og benzin.

Størst risiko for at hælde benzin på dieselbilen
Problemet er så udbredt, at bilfabrikkerne er begyndt at sikre nye bilmodeller mod forkert optankning. F.eks. har langt de fleste nyere benzinbiler en åbning i røret ned til tanken, der kun passer til en benzin-tankpistol, der er mindre end en diesel-tankpistol. Det er altså umuligt at hælde diesel ned i benzintanken – desværre kan det omvendte – benzin på dieselbiler – stadig lade sig gøre på mange biler.

Andre bilmærker har dog også elimineret risikoen for at fylde benzin på dieselbilen. For eksempel Ford, der siden 2007 har sørget for, at man kun kan fylde det rigtige brændstof på bilen. Easy-Fuel, som Ford kalder systemet, benytter nemlig ikke kun forskellige tankåbninger til henholdsvis benzin og diesel. En særlig ”sluse” til påfyldningsstudsen gør det samtidig umuligt at føre den lille benzintankpistol ned i den ellers gæstfri åbning til en dieseltank.

Så en Ford kan altså være løsningen, hvis du er den distræte type på tankstationen. Der er Easy-Fuel på alle nyere Ford-modeller, undtagen den mindste Ka.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here