Nye biler kører fra højere brændstofpriser

På blot få år er brændstoføkonomien i moderne biler forbedret så dramatisk, at det reelt er billigere at køre bil i dag end for syv år siden – trods rekordhøje brændstofpriser.

Vi sukker over tårnhøje brændstofpriser i Danmark. 13 kroner for en liter benzin og op mod 12 kroner for en liter diesel er også mange penge. Men i praksis er der ikke så meget at klage over, afslører en undersøgelse foretaget af bilbasen.dk og SparNord bank.

Faktisk er det billigere at køre bil i dag end for syv år siden – hvis man vel at mærke kører i en moderne, økonomisk bil.

Forklaringen er, at mens de danske brændstofpriser har foretaget et kænguruhop har moderne motorer snarere taget et teknisk kvantespring: For syv år siden kunne gennemsnitsbilen således kun lige snige sig op på et normforbrug på 12 km/l. Kun 11 modeller kunne prale af at kunne køre 20 km/l eller derover. I dag kan bilkøberne vælge mellem hele 162 bilmodeller, der kører over 20 km/l. Og det er nøjagtig den slags biler, som danskerne går efter i dag. Mere end to ud at tre nye biler, der sælges herhjemme, kommer således fra bilernes mindste klasse, der stort set alle kører mindst 20 km/l.

Den enorme forbedring af motorteknikken er til at få øje på i bilejernes husholdningsbudget.

Siden 2006 har stigende brændstofpriser gjort det 6.700 kr. dyrere om at køre 20.000 km om året. Men samtidig er bilernes brændstofforbrug forbedret så meget, at det omvendt sparer ejerne for 7.300 kr. årligt. Kører man i en moderne bil med et benzinforbrug på den rigtige side af 20 km/l, er der altså tale om et årligt ”overskud” på godt 500 kr.

– Siden 2006 er både benzin og diesel steget omkring 45 procent, men den gennemsnitlige bilejer, som har en ny bil og et uændret kørselsbehov, har intet mærket til den stigning, siger chefanalytiker i Spar Nord, Martin Lundholm, til Ritzau.

Brugte biler kører også længere på literen
Udviklingen er også slået igennem på brugtmarkedet. Her ligger bilernes gennemsnitlige brændstofforbrug i dag på 17 km/l. Og vil man have en bil, der kører 20 km/l, er der lige nu 12.000 biler at vælge imellem. Ifølge bilbasen.dk er det en fordobling på blot to år af biler, der dermed overhaler de høje brændstofpriser indenom.

Alt tyder på, at fordelen ved de små, økonomiske biler vil stige. På grund af den stærke, danske krone-kurs er prisen på benzin og diesel nemlig faldet i løbet af de seneste uger. Og i dag satte Statoil så benzinprisen ned med 80 øre literen i et forsøg på at mindske de daglige udsving i brændstofpriserne. Et træk, der kan udløse generelt lavere brændstofpriser eller endda en generel priskrig på benzin og diesel.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here