Seat Toledo bringer priskrig op i Golf-klassen

Med priser fra 159.000 kr. bringer den nye Seat Toledo både priskrigen op i Golf-klassen og skaber splid i familien – Toledo er nemlig langt billigere end søsterbilen Skoda Rapid.

Priskrig og familiefejde. Dramatik bliver der ikke mangel på, når den nye Seat Toledo får dansk premiere sidst i juni.

Dels er startprisen på 159.000 kr. inkl. levering for en ganske vist skrabet Toledo med 3-cylindret 75 hestes motor et stærkt udspil i den lille mellemklasse, hvor konkurrenter som Kia Ceed, Hyundai i30 og Renault Megane alle er markant dyrere. Dels kan prisen blive begyndelsen på en lille familiefejde i VW-gruppen. Seat Toledo er – til sidste møtrik – teknisk identisk med søsterbilen Skoda Rapid. Ja, faktisk er det Skoda, der bygger begge modeller på samme fabrik, så det er og bliver kun emblemet, der adskiller de to biler. Ikke desto mindre kommer Seat Toledo ind på markedet til priser, der ligger 21.000 kr. under Skoda Rapid.

Det gør utvivlsomt ondt på Skoda Rapid, der i forvejen har fået læst og påskrevet i stort set samtlige danske tests, at den er for dyr. En konklusion som Peter Lorenzen, presseansvarlig for Skoda i Danmark, er godt bekendt med. Til FDMs site, motor.dk, siger Peter Lorenzen:

Rapid er kommet lidt i klemme prismæssigt. Det har vi også meddelt fabrikken og er begyndt at diskutere, og det er ikke et isoleret dansk problem.”

Om Skoda sænker prisen på Rapid herhjemme er dog endnu usikkert. Muligvis kan det ske, når Skoda sidst på året lancerer en endnu rummeligere udgave af Rapid, kaldet Spaceback. Seat Toledo sætter under alle omstændigheder Skoda Rapid under hårdt pres, for det kniber i forvejen med at finde købere herhjemme: Kun 254 danskere har investeret i en Rapid siden nytår.

VW-familiens modtræk til koreanske rivaler
Det hører dog med til historien, at den billigste Seat Toledo til 159.000 kr. mest skal betragtes som ”lokkemad”: Udover en meget lille motor, mangler basis-Toledo’en også bekvemmeligheder som aircondition og fjernbetjening af centrallåsen. Alt det – plus VW-familiens fine 1,2 liters turbobenzinmotor med 86 bomstærke heste – får man for 20.000 kr. ekstra i Reference-udgaven af Seat Toledo. Det bringer prisen, inkl. levering, op på ca. 178.000 kr., hvilket er 21.000 kr. mindre end en tilsvarende udstyret Skoda Rapid.

Skoda Rapid kommer under pres fra sin søsterbil Seat Toledo, der er 21.000 kr. billigere.
Skoda Rapid kommer under pres fra sin søsterbil Seat Toledo, der er 21.000 kr. billigere.

Seat Toledo og Skoda Rapid er skabt som VW-gruppens modsvar til især billige koreanske udfordrere i Golf-klassen som Hyundai i30 og Kia Ceed, men også til de endnu billigere rumænske Dacia’er, som Renault leverer ældre teknik til. VW benytter samme taktik til Toledo og Rapid, der er baseret på en forlænget udgave af Skoda Fabia og generelt er bygget af lidt ældre stumper fra VWs enorme lager af bildele. Foreløbig med begrænset succes: Mange medier, inklusive hvilkenbil, har vurderet Skoda Rapid til at være for dyr – både i forhold til især de koreanske konkurrenter og den teknik, som bilerne er bygget med.

Læs mere:

Tvillingerne Skoda Rapid og Seat Toledo afsløret 

Blog: Tager Skoda en risikabel smutvej med Rapid?

Test: Skoda Rapid er discount på den dyre måde 

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here