Tesla dropper udvidelse af gigafabrik efter dårligt salg

tesla fabrik
Teslas gigafabrik nær Berlin.

En planlagt udvidelse af fabrikken Grünheide ved Berlin stilles i bero efter Teslas markante nedtur i salg og indtjening.

En udvidelse var klar til at blive sat i gang, men vigende salg og en betydeligt lavere indtjening får Tesla til at sætte udvidelsen af gigafabrikken nær Berlin på pause.

Tesla har for første gang nogensinde måttet konstatere nedgang i to kvartaler i træk. I andet kvartal i år blev der solgt 411.000 biler på verdensplan mod knap 480.000 i samme kvartal 2023. Driftsresultatet i andet kvartal faldt til 1,5 milliarder dollar (ca. 10,2 mia. kr.) fra 2,7 mia. (18,4 mia. kr.) i andet kvartal 2023. Altså et 45 procent dårligere resultat.

Gigafabrikken i Grünheide nær Berlin kan producere op mod 500.000 styk Tesla Model Y om året. I øjeblikket er der ansat flere end 12.000. Der arbejdes ifølge fabrikschef André Thierig fem dage om ugen i treholdsskift, og man er klar til at skrue op, når efterspørgslen måtte vende tilbage.

Thierig er – ligesom Tesla-topchef Elon Musk – overbevist om, at Tesla lige nu blot befinder sig i en bølgedal. Men en udvidelse af fabrikken kommer ikke på tale, som tingene ser ud nu, understreger han i det tyske Manager Magazin, der udgives af Der Spiegel i samarbejde med britiske The Economist.

En omstridt fabrik

Siger man ‘Grünheide’, siger man også ‘problemer’. Giga-fabrikken har siden planlægningsfasen og efter indvielsen i 2022 været genstand for protester.

Først fra lokalbefolkning og miljøorganisationer mod etableringen. Senere spillede fabrikken hovedrollen i en konflikt mellem fagforeningen IG Metall og Tesla om organisering eller ikke-organisering af arbejdskraft. En konflikt, der endnu ikke er afsluttet. 

Et uforholdsmæssigt stort antal arbejdsulykker påkaldte sig på et tidspunkt stor opmærksomhed. I marts i år saboterede en venstreorienteret gruppe en elmast, som forsynede fabrikken med strøm. Og der kan nævnes flere hændelser forbundet til fabrikken, som tyskerne tydeligvis har et ambivalent forhold til. 

For på den ene side er det anerkendt og velset, at amerikanske Elon Musk skaffer arbejdspladser til Tyskland. En eventuel udvidelse til en årlig produktion på op mod en million biler vil gøre endnu mere godt. 

På den anden side er der blandt flere og flere en indædt modvilje mod Elon Musk og meget af det, han står for.

Musk: Borgerkrig er uundgåelig
Elon Musk
Lørdag den 27. juli skrev Teslas ejer Elon Musk på X, at Kamala Harris vil udrydde hele menneskeheden… Screendump fra X.

Netop Elon Musk spiller – som Hvilkenbil flere gange har beskrevet – en i mange iagttageres, investorers og kunders øjne tiltagende uheldig rolle for virksomheden Tesla

Senest har han på sit sociale medie X (tidligere Twitter) følt sig kaldet til at kommentere optøjerne i en række britiske byer med ordene ‘borgerkrig er uundgåelig’. Mange briter, inklusive premierminister Keir Starmer, fordømmer Musks ord og andre menneskers tilsvarende ytringer på de sociale medier. Justitsminister Heidi Alexander og Starmers talsmand karakteriserer Elon Musks ordvalg som ‘uansvarlige’, som en ytring, der ‘ikke kan retfærdiggøres’, og som ord, der blot opildner bøller til flere optøjer. 

For en uge siden delte Musk en falsk video med Kamala Harris, Demokraternes kandidat til efterårets amerikanske præsidentvalg. Videoen har han ikke fjernet, men udadtil foreskriver X’s regler, at deling af ‘syntetiske, manipulerede eller ude af kontekst medier, der kan bedrage eller forvirre folk og føre til skade’ er forbudt. Den regel synes tilsyneladende ikke at gælde for ejeren.

Musk er en åben tilhænger af Republikanernes kandidat, tidligere præsident Donald Trump.

Hvilkenbil har udførligt beskrevet andre af Elon Musks moralsk angribelige handlinger, bl.a. lukningen af det offentlige satellitsystem Starlink over Ukraine i september 2022, så ukrainerne i en kortere periode ikke kunne forsvare sig mod Ruslands aggression.

Af redaktionen

2 Kommentarer

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here