Vild 2023-fremgang for Tesla Danmark, men ikke alt er rosenrødt

Tesla Supercharger

Tesla Danmarks overskud blev næsten femdoblet i 2023. Men hvor bliver Tesla 2 af? Og hvad er der med Elon Musk og hans zigzagkurs? 

En omsætning på 8,1 milliarder kroner mod 1,6 mia. året før. Et overskud på 94,4 millioner kroner mod knap 19 mio. året før. Dét er de flotte nøgletal i Tesla Danmarks 2023-regnskab.

Tesla var det mærke, der på globalt plan solgte flest elbiler i 2023. I Danmark var Tesla endda det mærke, der solgte klart flest biler: 22.333. 2023’s med afstand bedst sælgende bil, Model Y, tegnede sig med knap 18.000 solgte for tre gange så mange solgte som nummer to på listen, Peugeot 208.

Solgte biler udgjorde 7,8 mia. kr. af Tesla 8,1 mia. kr. store omsætning herhjemme, og Tesla Danmark A/S betalte 26 mio. kr. af overskuddet på 94 mio. i skat.

Men den globale omsætning falder

Så langt, så godt. Men Teslas samlede 2023-årsregnskab viste et fald i driftsoverskuddet på 35 pct. til 8,9 mia. dollar (lidt over 61 mia. kr.) sammenlignet med 2022.

Og da Tesla i slutningen af april i år fremlagde årets første kvartalsregnskab, havde man på globalt plan leveret 20 pct. færre biler sammenlignet med første kvartal 2023. Den globale omsætning var faldet med 13 procent. Indtjeningen var faldet fra 4,3 mia. dollar (30 mia. kr.) i første kvartal 2023 til 3,5 mia. (24 mia. kr.) i første kvartal 2024. 

Ved aflæggelsen af det mindre gode kvartalsregnskab i april gentog Tesla-ejer Elon Musk til beroligelse af aktionærerne, at Tesla er på vej med nye og billigere modeller.

Konkret var Musk ikke. I virkeligheden talte han mere om kunstig intelligens og selvkørende robotter. Derfor er det endnu uvist, om og hvornår en ny basis-Tesla – ofte kaldet Model 2 – åbenbarer sig, selvom man tidligere har talt om 2025 som året, hvor det sker.

Analytikere vurderede i forlængelse af kvartalsregnskabet, at Musks “billigere modeller” meget vel kan dække over opdateringer af de eksisterende. Altså mindre batterier og mindre udstyr til færre penge i Model 3 og Model Y.

Har tidligere lovet
Tesla
Elon Musk (i midten).

Elon Musk har tidligere excelleret i at love, at nu er eksempelvis Tesla Roadster lige om hjørnet. Det er flere gange lykkes at få potentielle kunder til at indbetale betydelige summer som depositum. For en bil, som de altså ikke har set skyggen af endnu.

Efter kvartalsregnskabet udtrykte flere markedsanalytikere over for bl.a. Financial Times skepsis om Elon Musks løfter. Vurderingen var, at ordene blev ytret for at bremse aktiekursens fald i forlængelse af den vigende omsætning og det faldende overskud.

Tvivlsom moral
Tesla Elon Musk
Elon Musk købte Twitter og omdøbte det til X.

At Elon Musk er en lunefuld herre, som ind imellem foretager sig uforklarlige og i nogles øjne kritisable ting, er der flere eksempler på.

Blandt de eksempler, der direkte knytter sig til Elon Musks person, hans moralske kompas og tvivlsomme dømmekraft, er det værste eksempel formentlig det, som The New York Times’ gravede frem om satellitsystemet Starlink, som Musk ejer. I februar 2022 påviste The New York Times, at Musk slukkede for Starlink over Ukraine. Måske på opfordring af Ruslands præsident, Vladimir Putin. Nedlukningen skulle være sket for at forhindre et ukrainsk angreb på russiske flådefartøjer i havnen i Sevastopol på Krim. Senere blev Starlink dog igen tilgængeligt for ukrainerne.

Et andet eksempel er svenske Aftonbladets dokumentation af, at Tesla har købt mineralet glimmer udvundet i miner på Madagaskar. I minerne arbejder der op mod 11.000 børn. 

Et tredje eksempel er, at Musk kort efter købet af Twitter i 2022 og ændringen af navnet til X bl.a. genåbnede USA’s tidligere præsident Donald Trumps profil. Trump var blevet lukket ned af Twitter på grund af spredning af misinformation.

Tesla vil ikke svare på kritik
tesla fabrik
Teslas gigafabrik nær Berlin.

Når det kommer til Musks Tesla, er der flere eksempler på, at det er en særdeles topstyret virksomhed, som ikke tager åbent imod kritik og kører sit eget løb. 

Omkring årsskiftet havde nyhedsbureauet Reuters en større gennemgang af Tesla-ejere, som klagede over fejl på deres biler. Trods den grundige dokumentation afviste Elon Musk at gå i dialog Reuters og betegnede på sit sociale medie X dokumentationen som “fyldt med ufuldstændige og demonstrativt fejlagtige oplysninger”.

En arbejdskonflikt i Sverige mellem fagforbundet IF Metall og Tesla kører nu på syvende måned, da Tesla ikke ønsker at indgå overenskomst med IF Metall. 

På Teslas megafabrik nær Berlin kører også en arbejdskonflikt, men i marts lykkedes det dog for fagforbundet IG Metall at etablere et samarbejdsudvalg på fabrikken. Den skal nu arbejde hen mod en overenskomstaftale.

På samme fabrik påviste magasinet Stern et uforholdsmæssigt stort antal arbejdsulykker i det første år efter åbningen i marts 2022.

Massefyring og misvisende
pick-up
Tesla Cybertruck.

Tilbagekaldelser er der flere eksempler på. Det seneste er fra april, hvor Tesla i USA ifølge CNN måtte kalde 4.000 Cybertruck tilbage, da speederen kan sætte sig fast.

Den 8. maj indledte anklagere i USA’ justitsministerium en efterforskning af Elon Musk for mulig vildledning. Problemet er, at Musk kan have overdrevet Teslas “Autopilot and Full Self-Driving system”. Anklagerne undersøger, om Musk direkte har sagt, at Teslaer kan køre af sig selv, hvilket de ikke kan, og hvilket man som bruger af en Tesla også gøres opmærksom på. Men sige, at de kan køre af sig selv, må man altså ikke.

Tesla Supercharger
Tesla Supercharger.

Den amerikanske trafiksikkerhedsmyndighed, National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), er ifølge Reuters i færd med at undersøge flere hundrede ulykker med Teslaer. Myndigheden mener, at autopiloten har været aktiveret i flere af ulykkerne. Hvilket indtil videre har resulteret i store tilbagekaldelser af Teslaer.

I begyndelsen af maj kunne Hvilkenbil fortælle, at Elon Musk stort set havde afskediget hele sin Supercharger-afdeling, angiveligt bestående af 500 ansatte. Supercharger-netværket er en velkørende overskudsforretning for Tesla, og beslutningen så iagttagere ingen logik i. 

Men måske var massefyringen overilet. Nyhedsbureauet Bloomberg beretter nu, at Musk mindre end to uger efter massefyringen er i gang med at genansætte i hvert fald nogle af de fyrede.

Sådan er der så meget med Elon Musk og Tesla. Som forbruger kan man i hvert fald kun glæde sig over, at Tesla er offensiv i sin prispolitik, oftest til gavn for køberne. Og man kan glæde sig over, hvis man er til Tesla, at Model 3 og Model Y får meget ros.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here