Elbiler skal fortsat slippe for afgifter

Elbiler skal ikke miste deres afgiftsfritagelse ved udgangen af 2015, mener et overvejende flertal af danskerne ifølge ny spørgeundersøgelse.

Tre ud af fire danskere mener, at elbiler ikke skal pålægges registrerings- og ejerafgifter fra 1. januar næste år, hvilket ellers kan blive tilfældet, hvis politikerne på Christiansborg ikke finder en løsning.

Den klare opbakning til elbilerne fremgår af en ny undersøgelse blandt 2.004 dansker, som er lavet for Ingeniørforeningen, IDA, hvor formand Frida Frost også opfordrer politikerne til, at der arbejdes målrettet mod at få en aftale på plads.

”Det ville være et mærkværdigt tidspunkt at stoppe op. Her har vi en ny teknologi, der har en positiv indvirkning på klimaet, og som tiltaler danskerne. Der bliver indregistreret flere elbiler end nogensinde før, og der sættes ladestandere op i hele landet. Den udvikling mener jeg, at vi skal følge op på. Desuden er hverken danskerne eller bilforhandlerne tjent med, at problematikken ikke allerede er ordnet,” siger hun.

Undersøgelsen viser også, at der er potentielt stort marked for elbilerne herhjemme. Hver tiende dansker svarer, at de helt sikkert kunne finde på at købe en elbil, men yderligere 46 procent siger at de måske vil investere i en elbil.

Elbilernes udfordring er prisen. De er dyrere at fremstille end almindelige biler. En elektrisk VW Up koster således ca. 180.000 kr., mens en tilsvarende benzinudgave koster ca. 130.000 kr. Med registreringsafgift ryger prisskiltet på e-Up’en op på ca. 440.000 kr.

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) lovede i november en hurtig afklaring på, hvad regeringens plan for elbilerne er, når den nuværende afgiftsfritagelse løber ud ved årsskiftet.

”Vi vil gerne have, at folk vælger de mest miljøvenlige biler, og vi er helt opmærksomme på, at afgiftsfritagelsen på elbiler udløber i 2015. Derfor er vi klar til at se på, hvordan vi løser den udfordring, og det kommer vi til at gøre lige efter nytår,” sagde han dengang til Politiken.

Endnu er regeringen dog ikke klar med initiativer.

Salget af elbiler er ifølge tal fra Danmarks Statistik allerede på vej frem fra blot 46 nyindregistreringer i 2009 over 612 og 615 i 2012 og 2013 til 1.575 i 2014. Altså en markant fremgang, men salget af elbiler herhjemme er fortsat yderst beskedent set i forhold til det samlede salg af nye biler, der rundede 188.000 i 2014. Dermed udgør salget af elbiler under 1 pct. – trods fremgangen.

Administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard har sin egen udlægning af elbilernes fremmarch. Til Politiken siger han:
”Når salget går fremad, skyldes det måske, at danskerne har mistet tilliden til regeringen. Hvis du vil have en elbil, så er det jo nu – for hvem tør satse på, at regeringen løser sagen?”

Læs også:

2014 bedste år nogensinde for elbiler

Redning på vej for danske elbiler

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here