Her er de 10 mest solgte biler i verden

Årsskiftet er tid for sammentællinger og hitlister. I USA tyvstarter de med en næsten færdig liste over de 10 mest solgte biler i verden i 2012. Den byder på flere overraskelser.

Herhjemme ved de fleste efterhånden, at VW Up har udraderet alle andre på listen over de mest solgte biler i Danmark i 2012. Vi kan også gætte os til, at klassekammerater som Toyota Aygo, Kia Picanto og Skoda Citigo er blandt bestsellerne. Men før vi er sikre på hakkeordenen på det danske bilmarked, bliver vi nødt til at vente endnu en måneds tid på at De Danske Bilimportører får lagt alle tallene rigtigt sammen.

Helt så tålmodige er de gode folk i det amerikanske markedsanalysefirma LMC Automotive ikke. Her er de så spændte på, hvilke biler der solgte bedst i hele verden i 2012, at de har tyvstartet og lagt tallene sammen for årets første 11 måneder plus det løse. Og mens vi venter på det danske resultat er det faktisk meget spændende at kigge amerikanerne over skuldrene.

For selv om en beskeden folkevogn giver konkurrenterne seriøst baghjul i Danmark, er der sikkert tale om nogle anderledes potente firehjulede favoritter på verdensplan, ikke sandt?

Nej, ikke rigtigt – og det er det mest overraskende ved LMC Automotives liste over de 10 mest solgte biler i verden. Derude i den store verden, hvor man for – næsten – samme pris for en VW Up kan købe en kæmpe Ford F-150 pick-up truck, en topudstyret Toyota Avensis eller måske bare en ny VW Golf generation 7, er de stort set lige så snusfornuftige som vi afgiftsplagede danskere. Også på globalt plan vælger bilejerne i stigende grad kompakte, sparsommelige og økonomisk overkommelige hverdagskøretøjer.

Men lad os få udløst spændingen: Verdens mest solgte bil kender vi udmærket – det er nemlig Ford Focus, der som ægte verdensbil sælges i samme form i alle verdenshjørner. Ikke desto mindre er den kompakte tysk-amerikaner slået særligt godt an i Guds og flydernes eget land, USA: Meget mod deres lettere benzintørstige ry er amerikanerne nemlig i færd med en markant udskiftning af bilparken, der går entydigt fra størrelse XL til small. Faktisk kan amerikanerne endda købe en elektrisk Focus (billedet).

Selv Fiat 500 hitter i USA, og så er det måske ikke længere så chokerende, at 250.000 amerikanere købte en firecylindret Ford Focus i 2012. Dermed stod USA for en fjerdedel af Focus-salget, der på verdensplan runder én million biler i år.

Den 31. august i 2012 var det meget passende en Focus, der nåede en nærmest ufattelig milepæl for Ford. En Focus blev Ford nummer 350 millioner, der trillede af Henry Ford’s legendariske samlebånd siden starten i 1903. Dermed har Ford produceret så mange biler, at de kunne nå til månen og tilbage igen, hvis man stillede dem efter hinanden. Ikke én, men to gange!

Toyota og VW kunne være størst
Næstmest solgte bil blev Focus-rivalen Toyota Corolla. Og så har vi balladen: I LMC Automotive’s sammentælling adskilles Corolla og den europæiske udgave, Auris. Men måske er det fair nok, for i dag er der faktisk relativt stor forskel på Corolla, der især sælges i USA og Auris, der er stor i Europa.

Samme problematik finde vi på plads tre: Der står en VW Jetta, sedan-udgaven af Golf, der sælger så godt i Kina og USA, at Jetta er verdens 3. mest solgte bil. Lægger vi den sammen med søsterbilen VW Golf, som vi europæere så langt foretrækker frem for Jetta, ville VW have den suveræne verdens-étter med et samlet Jetta-Golf salg på over 1,5 millioner biler. Men igen – modsat tidligere er der efterhånden ret stor teknisk forskel på Jetta og Golf.

Hyundai Elantra er så tæt på i40, at vi ikke ser verdens 4. mest solgte bil i Europa.
Hyundai Elantra er så tæt på i40, at vi ikke ser verdens 4. mest solgte bil i Europa.

Set gennem danske briller finder vi først en bare nogenlunde eksotisk bil på fjerdepladsen. Hyundai Elantra sælger rigtigt godt i USA og Asien, men findes slet ikke i Europa. Her får vi i stedet den lidt større og teknisk mere avancerede i40, der er designet i Europa og for europæere har den afgørende fordel, at den også fås som stationcar.

Se LMC Automotive’s liste over verdens 10 mest solgte biler her (med forbehold for endelig fintælling!)

1) Ford Focus: 1.000.000
2) Toyota Corolla: 966.000
3) VW Jetta: 822.000
4) Hyundai Elantra: 777.000
5) Ford Fiesta: 728.000
6) VW Golf: 726.000
7) Toyota Camry: 705.000
8) VW Polo: 704.000
9) Chevrolet Cruze: 694.000
10) Honda Civic: 638.000

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here